מבצע איש דמים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף איש דמים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מבצע איש דמים
מסוק יסעור
מסוק יסעור
מסוק יסעור
תאריכים 29 ביוני 198030 ביוני 1980 (לילה אחד)
מקום קאסמייה, לבנון
עילה הפיגוע במשגב עם
תוצאה ניצחון ישראלי
הצדדים הלוחמים

ישראלישראלישראל

לבנוןלבנון לבנון

מפקדים

אל"ם דורון רובין
(מח"ט צנחנים)

?

כוחות
אבדות

אין

8 מחבלים הרוגים, מחבל שבוי אחד ו2–4 אזרחים לבנונים הרוגים

מבצע איש דמים היה פשיטה של צה"ל על יעדים של חזית השחרור הערבית בעומק לבנון שהתרחשה ב-2930 ביוני 1980. הפשיטה נערכה על ידי כוחות חטיבת הצנחנים, שהונחתו במסוקי "יסעור".[1]

רקע

בלילה שבין 6 ל-7 באפריל 1980 חדרו מחבלים מחזית השחרור הערבית לשטח ישראל, בסמוך ליישוב משגב עם. המחבלים השתלטו על פעוטון ביישוב. במהלך פעולת החילוץ נהרגו תינוק, אזרח וחייל ונפצעו 11 חיילים.

במטה הכללי של צה"ל התקבלו ידיעות כי מפקדת "חזית השחרור הערבית" נמצאת בין חמישה מבנים של ארגוני מחבלים, מצפון לגשר קאסמיה, מזרחית לכביש החוף, סמוך לנהר הליטני שבלבנון. על פי המידע שהתקבל המחבלים שהו אופן קבוע בבתים אלו. בצה"ל החליטו לתקוף ולהשמיד את המפקדה ויושביה בפשיטה שתבוצע על ידי הצנחנים. בפשיטה זו נעשה לראשונה שימוש במסוקים כאמצעי להטסת כוחות ליעד בזירת לבנון.[2]

הכנות

חטיבת הצנחנים, בפיקודו של אל"ם דורון רובין, ביצעה נוהל קרב ארוך ויסודי. כלל החיילים המשתתפים ידעו את ציר הניווט אל היעד ונערכו מודלים מדויקים שכללו שיתוף פעולה עם חיל האוויר וחיל הים. פרט לכוחות החטיבה השתתפו במבצע גם צוות מיחידת שלדג בפיקודו של מפקד היחידה, אודי שלוי, וכוח חילוץ מחטיבת גולני. על גדוד 202, בפיקודו של עופר בן צבי, הוטל לפוצץ מבנה ששימש כבסיס הקליטה של הארגון, עליו נאסף מודיעין שקבע כי שוהים בו כארבעים מחבלים.

שלב הלמידה הראשונית, ההכנות והתכנון של המבצע נעשו במטה חטיבת הצנחנים בפיקודו של רובין, קצין המבצעים רס"ן יום טוב סמיה, מחלקת המודיעין של החטיבה ופיקוד הצפון. קדם למבצע תכנון קפדני, למידת אפשרויות הפעולה והכנת "מקרים ותגובות" למצבים מתפתחים או הפתעות ביעדים ותגובות האויב. ההכנות למבצע כללו גם למידה מפורטת עם חיל האוויר להטסה ופינוי של הכוחות, וחיל הים שהוכן כאלטרנטיבה לפינוי ימי למקרה של בעיות הסקה עקב מזג האוויר או עקב בעיות ירי נגד מטוסים במרחב.

שיא ההכנות היה במודל מדויק שנבנה בשטחי האש של בסיס אליקים ובלטו בו הדיוק למבנה היעדים, מרחקי ההליכה, כיווני הירי, בעיות הפינוי מן האוויר ומהים. לביצוע המודל התלווה אלוף פיקוד הצפון אביגדור בן-גל.

מהלך המבצע

ב-29 ביולי 1980 המריאו המסוקים לעבר לבנון. בשעה 21:10 לערך הנחיתו המסוקים את הכוח ו-98 הלוחמים החלו לנוע רגלית בצוותים קטנים מערבה אל המבנים. בשעה 22:00 נתקל כוח החוד בחוליית מחבלים. המחבלים פתחו ראשונים באש, וכוח הסיירת בפיקודו של שמאי רן הרג את המחבלים. רובין פקד לנתק מגע ולהמשיך אל היעדים משום שחשב שהאירוע לא יחשוף ויגלה את הכוח מבעוד מועד. הכוחות המשיכו בדרך שהייתה קשה במיוחד להליכה וההתקדמות הייתה איטית עקב המדרון התלול ואמת המים שעברה בציר ההליכה. בהתקרבם למבנים התפצלו הכוחות. הכוח מגדוד 202 כלל גם כוח בפיקוד נפתלי מנדלוביץ, מפקד בסיס האימונים של חטיבת הצנחנים. הכוח עבר בפרדס ובכרם שהיו מסובכים לחצייה ובהם נאלצו הלוחמים לזחול. כוח זה, שמנה 12 לוחמים, התפצל לשניים: כוח בפיקוד ניר משיח ריתק באש את מבנה 81, וכוח המג"ד ובראשו המ"פ מיקי (יוסף) יוגב שנשא בין היתר מטול ררנ"ט מיושן אך בעל דיוק רב ואפקטביות רבה שהופקד על טיהור ופיצוץ המבנה. בשעה 00:51 היו כוחות הצנחנים ממוקמים מול היעדים, וב-00:53 נפתחה מכת אש על כל היעדים. הרתק מגדוד 202 ירה מכת אש כבדה על מבנה 81, שהיה בנין בן שתי קומות, שכלל ירי מקלעים ונ"ט על ידי יוגב. במהלך ההיערכות לפריצה לבית ולפני זריקת רימון שמע משיח צעקות של ילדים ונשים, חדל את האש וביצע במבנה סריקה והוצאה של הנשים והילדים. עם תום הירי פרץ כוח הטיהור לבית, טיהר באש ורימונים את חדר המדרגות והכין את הבית לפיצוץ. לאחר הפיצוץ שב הכוח וסרק את הבית. לאחר מכן, נע כוח גדוד 202 אל נקודת הפינוי. כוח מגדוד 890, שכלל עשרה לוחמים בפיקוד המג"ד אריק מורן, פתח באש על מבנה 199 עד שאחד הקירות התמוטט. כוח בן 21 לוחמים מגדוד 50, בפיקודו של המג"ד דורון אלמוג, תקף את מבנה 74. כוח בפיקוד המ"פ אורי ארליך הגיע למבנה, בעוד שעל כוח הרתק פיקד סגנו, בני גנץ. לימים סיפר גנץ כי:

אורי היה מפקד הצוות ואני הייתי סגנו. הגעתי לעמדה וחיפיתי עליו כשהתקרב לבית. מחוץ לבית זיהינו מחבלים ופתחנו באש. אורי התקרב לבית במהירות, והיה צריך להניח מטענים כדי לפוצץ את הבית שהיה ידוע כבית מחבלים. התחלנו לשמוע פיצוצים בתוך הבית וקולות של בכי, שלא ידענו לזהות אותם. החלטנו שבגלל שאיננו יודעים להסביר את הבכי, מנתקים מגע ולא משאירים את המטענים בתוך הבית. אמרתי לאורי בקשר "תזכור את שלכת", כי במבצע שלכת, שהיה כאשר הייתי חייל, נהרגו שני מ"פים מגדוד 50, כשבית נפל עליהם. אמרתי לו שהבית תיכף יתפוצץ על יושביו ועליו, ואורי ניתק מגע. התרחקנו לא הרבה והבית עף באוויר. מסתבר שזה היה בונקר או משהו.[2]

כוח הסיירת, בפיקוד שמאי, תקף את מבנה 202 ופוצץ אותו. בדיעבד התברר כי המבנה היה ריק מיושביו.

כח נוסף של גדוד 890 בפיקוד המ"פ יחיאל גוזל ביצע חסימה של הציר הצפוני המוביל ליעד, הכח ביצע ירי על מחבלים שניסו להגיע לבסיס המחבלים.

עם סיום התקיפה חבר הכוח לשאר הכוחות בנקודת הפינוי ופונה על ידי מסוקי היסעור לשטח ישראל.

תוצאות המבצע

מבצע "איש דמים" הסתיים בהריגתם של 8 מחבלים ובין 2 ל-4 אזרחים, ובתפיסת שבוי אחד מקרב המחבלים. לכוח המבצע לא היו נפגעים.[3] במבצע נפגעו פחות מחבלים מכפי שציפו בצה"ל, אך הוכח שלצה"ל יש יכולת לבצע מבצעים מורכבים ומסובכים בעומק לבנון.[4] המח"ט דורון רובין אמר על המבצע כי:

זו הייתה קפיצת מדרגה מוראלית ומקצועית של החטיבה… שחזרה עם קדר מפקדים אחר לחלוטין לאחר המבצע.[5]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ דורון רובין, "מי פוחד ממי?", בתוך הספר "מנהיגות ברגעים של אמת" מאת יום טוב סמיה, הוצאת קונטנטו דה סמריק, 2014, עמודים 473-474.
  2. ^ 2.0 2.1 ליאת שלזינגר, התחנות של בני, במחנה, 28 בינואר 2005
  3. ^ אילן כפיר, האנציקלופדיה לצבא וביטחון – 'צה"ל בחילו', הוצאת רביבים (מהדורת מעריב), 1982, כרך רביעי - "צנחנים", עמודים 203-204.
  4. ^ יום טוב סמיה, "מנהיגות ברגעים של אמת", הוצאת קונטנטו דה סמריק, 2014, עמודים 317–319.
  5. ^ מבצע "איש דמים", באתר חטיבת הצנחנים
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מבצע איש דמים30214539Q16129757