אורשניק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אורשניקרוסית: Орешник, מילולית: "עץ לוז") הוא טיל בליסטי לטווח בינוני מתוצרת רוסיה. הוא יכול לשאת שישה ראשים קרביים (רש"קים), שכל אחד מהם יכול לפגוע במטרה אחרת – טיל מרובה ראשי נפץ. ככל הידוע, ניתן לשגר את הטיל באופן תלול מאוד כך שהוא נכנס לאטמוספירה במהירות גבוהה מאוד ("טיל היפרסוני"), וייתכן שהפרדת הרש"קים מתבצעת מעל הגובה בו פוגעות חלק ממערכות ההגנה האקטיבית. אם זה אכן כך, פירוש הדבר שצריך לשגר מיירט לכל רש"ק בנפרד.

אורשניק - טיל בליסטי לטווח בינוני - איור על בסיס גרפיקה של אתר רויטרס, כולל תיאור שלב הסרת הכיסוי והטלת ראשי הקרב.

מאפיינים טכניים וניסיון מבצעי

ככל הידוע, ה"אורשניק" הוא טיל שפותח כנגזרת של הטיל RS-26 רובז'. ב-21 בנובמבר 2024 שיגרה רוסיה טיל "אורשניק" לעבר מטרה תעשייתית בסביבות העיר דניפרו שבאוקראינה. הטיל מיועד לטווחים של עד 5,500 ק"מ, אך הוא שוגר לטווח 800 ק"מ במסלול תלול. לפי חלק מהמקורות, זמן המעוף של הטיל היה כ 15 דקות ואם זה נכון, זה אומר שהטיל הגיע לגובה של כ 1000 ק"מ לעומת הגובה הנומינלי, של כ 250 ק"מ, המתאים לשיגור בליסטי "רגיל" לטווח כזה. מקובל להניח שהאטמוספירה נגמרת בגובה של כ 80 ק"מ, כלומר, הטיל בילה את רוב זמן המעוף בחלל וביצע מסלול מאוד תלול (Lofted Trajectory).

Trajectories of projectiles launched at different elevation angles but the same speed of 10 m/s, in a vacuum and uniform downward gravity field of 10 m/s2. Points are at 0.05 s intervals and length of their tails is linearly proportional to their speed. t = time from launch, T = time of flight, R = range and H = highest point of trajectory (indicated with arrows).

.

ככל הידוע, זהו השיגור הראשון בעולם אי פעם שבו משוגר טיל לטווח בינוני עם טכנולוגיה המאפשרת לשחרר מספר גדול של רש"קים שכל אחד מהם יכול לפגוע במטרה אחרת, במסגרת מבצעית של לחימה[1][2][3].

חילוקי דעות לגבי מוכנות מבצעית של הטיל ולגבי רמות הדיוק של כל רש"ק בנפרד

אוקראינה פרסמה תמונות של שרידי הטיל, וניתן ללמוד מהן שה-Bus, המרכיב הנושא את ששת הרש"קים בחלל, כולל יכולת ניהוג באמצעות מסיטי סילון. מנגנון זה נראה בבירור באיור ובתמונות שפורסמו[4]. מצד שני, ככל הידוע, הדיוק של כל רש"ק בנפרד מתאים לראש גרעיני ואינו מספיק לגרום נזק למטרת נקודה, עם רש"ק קונבנציונלי. לפי פרסומים שונים, הטיל נמצא בשלבי פיתוח, ועדיין אין יחידות מבצעיות שהצטיידו באופן נרחב בטילים אלה.

הרס בדניפרו לאחר מתקפה רוסית, 2024-11-21 (03)

יש יחסית מעט מידע מוסמך על הטיל, ונכון לסוף דצמבר 2024 מתחילים להופיע סרטים ביוטיוב המסקרים את הנושא[5].

לפי אמצעי תקשורת שונים, הטיל ששוגר היה טיל ניסיוני ששוגר משדה ניסוי ולמעשה, המהלך כולו הוא חלק מתעמולה שעניינה לערער את הביטחון של ממשלת אוקראינה על רקע המחשבה שהנפנוף של רוסיה באיום הגרעיני - נכשל[6].

ב 30.12.2024 הופיעה "שיקופית מתפרצת" על מסכי הטלוויזיה באוקראינה ולפיה צפויה התקפה מסיבית על על ערי אוקראינה באמצעות טילי "אורשניק", בשעות הקרובות. כל הידוע, מדובר בהתקפת סייבר.

הודעה מתפרצת של האקרים, בטלוויזיה האוקראינית, בנוגע לשיגור צפוי של טילי "אורשניק"

הטיל "אורשניק" כחלק מתפיסת המערכה של רוסיה

פלישת רוסיה לאוקראינה שהחלה בפברואר 2022, משפיעה מאוד על האופן שבו מדינות העולם רואות את התפתחות "שדה הקרב העתידי" ובכלל זה, רוסיה עצמה. אחת מ"אבני הבניין" העיקריות בהקשר זה, זו היכולת לתקוף "מנגד" לאיומים (Stand off). במסגרת זו הרוסים הכניסו ללחימה מגוון גדול של אמצעי לחימה "מנגד" ובכללם כלי טיס בלתי מאוישים-מתפוצצים מסוג שאהד 136 ונגזרותיו (כטב"ם נפץ מתוצרת איראן), טילים בליסטיים משוגרים ממטוסי קרב מטיפוס מיג 31 - טילי Kh-47M2 קינז'אל, טילים המשוגרים מפלטפורמות ימיות צירקון 3M22, טילי שיוט המשוגרים ממטוסי הפצצה, Kh-101, טילי "קליבר" המשוגרים מצוללות, 3M-54 Klub וטילים מסוגים נוספים. שיגור ה"אורשניק" נחשב עליית מדרגה משמעותית.

תקיפת אתר השיגור של האורשניק - על ידי אוקראינה

לפי דיווחים באמצעי התקשורת, אוקראינה תקפה את אתר הניסויים קפוסטין יאר ממנו שוגר ה"אורשניק", אסטרחן (מחוז), רוסיה, באמצעות כלי טיס בלתי מאויש מסוג: UJ-26 Bober (Ukrainian: Бобер, lit. Beaver)[7][8]. לתקיפה זו יש משמעות סמלית מכיוון שהאתר הוא אתר השיגורים לחלל, הראשון בהיסטוריה של רוסיה, בוצעו ממנו שיגורים רבים ובוצעו בו ניסויים רבים בנשק גרעיני.

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

אורשניק40440945Q131301098