אורפימנט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אורפימנט
אורפימנט, ממלחי הארסן הטבעיים, נמצא באזורי התפרצות געשית, אחד המקורות העיקריים ליסוד הארסן בטבע.
אורפימנט, ממלחי הארסן הטבעיים, נמצא באזורי התפרצות געשית, אחד המקורות העיקריים ליסוד הארסן בטבע.
אורפימנט, ממלחי הארסן הטבעיים, נמצא באזורי התפרצות געשית, אחד המקורות העיקריים ליסוד הארסן בטבע.
תכונות המינרל
הרכב כימי As2S3
מערך קריסטלוגרפי מונוקליני
צורת הגביש דו צירי. מליחה במבנה עלעלי הנפרד ללוחות דקות או במבנה עמודי דמוי סיבי של מנסרות ארוכות, או כאבקה או גרגרים. נדיר בצורת מנסרה (פריזמה) . לפעמים נמצא בצורת רניפורם (גפרית אודם רעילה) או בוטרויוידאל.
צבע מצהוב לימון ועד זהוב או חום-צהוב
שקיפות שקוף
פצילות מושלמת על {010}, בלתי מושלמת על {100}
שבירה דו צירי
קשיות 1.5–2 בסולם מוס
משקל סגולי 3.49
מקדם שבירה a=2.4, b=2.81, g=3.02.
מידע נוסף

סטרונץ: 2.FA.30, פריזמטי (2/m) (אותו סמל H-M), סימטריה: P21/n, תא יחידה: a = 11.475(5), b = 9.577(4)
c = 4.256(2) [Å], β = 90.45(5)°; Z = 4, תיום: על {100}, תאחיזה: ניתן לפריסה, בוהק: דבשי, פנינתי על משטח התאחיז, עם שבירה כפולה של nα = 2.400 nβ = 2.810 nγ = 3.020

δ = 0.620 ריבוי גוונים (פליאוכוריזם): באור מוחזר חזק: לבן עד בהיר עם אדמימות. באור שעבר תווך: Y=צהוב, Z=ירקרק צהוב, 2V=נמדד: 30° עד 76°, מחושב: 62°, פיזור: r > v חזק.

אורפימנט הוא מלח (מינרל) ארסן-גופרתי כתום-צהוב כהה שנוסחתו הכימית: As2S3, המצוי ב]בקעים עשנים געשיים, ובסדקים געשיים של מעיינות חמים, והנוצר במעבר ממוצק ישירות לגז בתהליך המראה (סובלימציה) או כתוצר נלווה של התפרקות ריאלגר - מלח ארסן גופרתי אף הוא.

מקור שמו מלטינית אורום aurum - זהב, ופיגמנטום pigmentum צבע בגלל צבעו הזהוב הכהה.

שימושים בעבר

פס צהוב-זהוב בהיר של אורפימנט

אורפימנט שימש בסחר חליפין בממלכה הרומית במסגרת הסחר עם סין, אף שהוא רעיל ביותר. הוא שימש כרעל להמתת זבובים ובקצה חיצים להריגת בני אדם. בגלל צבעו הזהוב, הוא משך את תשומת לב האלכימאים, הן בסין והן במערב, שחשבו להפכו לזהב. החומר נמצא כצבען בקבר תות ענח אמון ועל כתובות פפירוס ממלכת מצרים העתיקה, וכן על קירות הטאג' מהאל.

במשך אלפי שנים החומר שימש כצבען וכחומר חתימה, ובסין שימש לייצור חומר למחיקת דיו. באמנות הציור, שימש כצבען, אך היות שלא ניתן היה לערבו עם צבענים מצויים אחרים שבהם הייתה עופרת או נחושת כמו ורדיגריס ואזוריט, וכן עקב רעילותו הקטלנית, הוא הוחלף ברגע שהחלו לייצר את צבעני הצהוב באצעות קדמיום וכרום במאה ה-19.

במאה השבע עשרה השתמשו בו ליצירת כדורי עופרת גרגריים לרובים.

שימושים עכשיוויים

כיום האורפימנט משמש בייצור זגוגיות להעברת אור תת-אדום (אינפרה אדום), לייצור מפות שולחן בלתי חדירות למים, בייצור רצפות לינוליאום, בתעשיית המוליכים למחצה והאלקטרוניקה, לייצור קולטי אור (בתעשייה הפוטואלקטרית), צבענים, לזיקוקי דינור, ולהסרת שיער בתעשיית העורות. כיום אורפימנט עדיין משמש בהודו בתערובת עם פי שניים סיד לייצור משחה להסרת שיער אדם לא רצוי.

תכונות פיזיות ואופטיות

אורפימנט הוא מלח ארסני גפרתי (מינרל ארסניק-סולפידי). יש לו קשיות בין 1.5 ל-2 בסולם מוס ומשקל סגולי של 3.49. הוא נמס בין 300-325°C מעלות צלזיוס. מבחינה אופטית הוא דו צירי (-) עם מקדם שבירה של, a = 2.4, b = 2.81, g = 3.02.

צילומי צורת הגביש

גלריית תצורות אורפימנט

מקורות (באנגלית)

  • The Merck Index: An Encyclopedia of Chemicals, Drugs, and Biologicals. 11th Edition. Ed. Susan Budavari. Merck & Co., Inc., N.J., U.S.A. 1989.
  • William Mesny. Mesny’s Chinese Miscellany. A Text Book of Notes on China and the Chinese. Shanghai. Vol. III, (1899), p. 251; Vol. IV, (1905), pp. 26.
  • Fitzhugh, E.W., Orpiment and Realgar, in Artists’ Pigments, A Handbook of Their History and Characteristics, Vol 3: E.W. Fitzhugh (Ed.) Oxford University Press 1997,* Orpiment, Colourlex
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32863670אורפימנט