אוריאל ויינרייך

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אוריאל ויינרייך
אוריאל ווײַנרײַך, Uriel Weinreich
לידה 23 במאי 1926 וילנה פולין
פטירה 30 במרץ 1967 (בגיל 40) ניו יורק ארצות הברית
ענף מדעי בלשנות
מקום מגורים פולין, ארצות הברית
עיסוק מילונאי, בלשן, מרצה באוניברסיטה
מקום לימודים אוניברסיטת קולומביה
מוסדות אוניברסיטת קולומביה
תלמידי דוקטורט הערצאָג, מיכל
תרומות עיקריות
ניתוח ניבי היידיש המדוברת, פיתוח ענף בלשנות היידיש, הוצאת מילון יידי-אנגלי, חקר התופעות האופייניות ללשונות במגע ודו-לשוניות

אוריאל ויינרייך (נכתב גם: וויינרייך, וינריך; ביידיש: ווײַנרײַך; באנגלית: Uriel Weinreich‏; 23 במאי 1926, וילנה30 במרץ 1967, ניו יורק) היה בלשן יהודי־אמריקאי יליד ליטא, אשר עסק בבלשנות כללית ובבלשנות שפת היידיש.

תולדות חייו ופועלו

מילון יידיש-אנגלית-יידיש מודרני (מאָדערן ייִדיש־ענגליש־ייִדיש ווערטערבוך), בהוצאת שוקן

בעקבות אביו הבלשן מקס ויינרייך למד ויינרייך בלשנות בווילנה ועם פרוץ מלחמת העולם השנייה המשיך את לימודיו בקופנהגן וסיים באוניברסיטת קולומביה שבניו יורק, כאשר קיבל בה תואר דוקטור ומאוחר יותר התמנה בה לפרופסור.

ויינרייך היה פעיל בייִוואָ – המכון היהודי למדעים, שייסד אביו. הוא הוביל כמה מיזמים משמעותיים לתיעוד שפת היידיש, המרכזי שבהם - "אטלס הלשון והתרבות של יהדות אשכנז" (Language and Culture Atlas of Ashkenazic Jewry‏, LCAAJ) המכונה גם EYDES – הגייה יידית של המילה "עדות" וראשי תיבות של Evidence of Yiddish Documented in European Societies ("עדות של יידיש מתועדת בחברות אירופיות"). במסגרת מיזם זה הוקלטו אלפי שעות של יידיש מדוברת, אשר נותחו ומוינו על פי ניבים. בנוסף הוציא לאור כמה מהספרים החשובים בנושא בלשנות יידיש, ביניהם ספר הלימוד והדקדוק "יידיש לאוניברסיטה" (College Yiddish) ו"מילון יידי־אנגלי מודרני" (מאָדערן ייִדיש־ענגליש ווערטערבוך, Modern Yiddish-English Dictionary), שיצא לאור לראשונה רק לאחר מותו בעריכת אביו.

בתחום הבלשנות הכללית היה ויינרייך אחד התומכים במדעיותה של תורת הסמנטיקה, ואחד הראשונים שתיאר באופן מדעי את התופעות האופייניות ללשונות במגע ודו-לשוניות, בהן הצורה שבה מדבר אדם הלומד שפה חדשה ומנסה להחיל עליה כללי דקדוק של שפת האם שלו.

בתחילת שנות השישים שימש פרופסור אורח באוניברסיטה העברית בירושלים.

נפטר ממחלת הסרטן בשנת 1967, בסוף שנתו ה-41.

פרסומיו

  • מאָדערן ענגליש-יידיש / יידיש-ענגליש ווערטערבוך, הוצאת שאקען (שוקן), ניו יורק, 1977.
  • College Yiddish: An Introduction to the Yiddish Language and to Jewish Life and Culture (YIVO, New York, 1st edition 1949, 6th edition 1999), מסת"ב 0-914512-26-9.
  • Languages in Contact: Findings and Problems. New York, 1953. Reprint, Mouton, The Hague, 1963, מסת"ב 90-279-2689-1.
  • Say It In Yiddish: A Phrase Book for Travelers (with Beatrice Weinreich). Dover Publications, New York, 1958, מסת"ב 0-486-20815-X.

ראו גם

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0