אדובי אפטר אפקטס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Adobe After Effects
Logo of Adobe After Effects CC (12.0).
מפתח אדובי מערכות
גרסה אחרונה CC 2019 ‏(16.1.2) (אפריל 2019)
מערכת הפעלה OS X, חלונות
נכתבה בשפות C++
סוג רישיון תוכנה כשירות
קטגוריה הנפשה
Adobe After Effects

אדובי אפטר אפקטס (Adobe After Effects) היא תוכנה לעיבוד ויצירה של תוכני וידאו דיגיטליים המופצת על ידי אדובי מערכות (Adobe Systems). שימושה העיקרי של התוכנה הוא פוסט־פרודקשן.

תיאור

אפטר אפקטס משתמשת במערכת של שכבות המסודרות ברצף זמן (timeline) ליצירת קומפוזיציות מתמונות דוממות ומקטעי וידאו. ניתן לשלוט בצורה עצמאית במאפיינים כמו מיקום ושקיפות לכל שכבה, ולכל שכבה ניתן להוסיף אפקטים. אפטר אפקטס לעיתים מתוארת בתור ה"פוטושופ של הווידאו", משום שהגמישות שלה מאפשרת למשתמשיה לשנות וידאו בכל דרך אשר בה חפצה נפשם, ממש כמו שהפוטושופ עושה בעבור תמונות.

אף על פי שאפטר אפקטס יכולה ליצור תמונות משל עצמה, בדרך כלל משתמשים בה לעיבוד של חומרים ממקורות אחרים ליצירת אנימציות וגרפיקת תנועה. למשל, עם תמונה של ספינת חלל ותמונת רקע של כוכב, ניתן להשתמש באפטר אפקטס כדי למקם את החללית בקדמת הכוכב וליצור אנימציה בה החללית נעה בין הכוכבים.

כל תמונה או סרט מצויים בשכבה ברצף הזמן, בדומה למערכות עריכה לא רציפות. למרות זאת, ישנו הבדל אחד בין אפטר אפקטס למערכות עריכה רגילות; אפטר אפקטס היא מונחת־שכבות, בעוד שמערכות עריכה רגילות מונחות־רצועות. המשמעות היא שבאפטר אפקטס כל אובייקט מדיה אינדיבידואלי (קטע וידאו, קטע קול, תמונה דוממת וכו') מאכלס רצועה שלמה משל עצמו, בעוד שבמערכות עריכה רגילות ניתן לאכלס שני אובייקטים על אותה רצועה מבלי שיעלו אחד על השני. מערכת מונחת־רצועות מתאימה יותר לעריכה ויכולה לשמור על קובצי הפרויקט בתימצות רב יותר. מערכת מונחת־שכבות, כמו זו שאפטר אפקטס מאמצת, מתאימה לעבודה מאומצת של אפקטים ואנימציה. אף על פי שתוכנות אחרות - במיוחד כאלו המאפשרות רצף עבודה של עץ או צומת, כמו The Foundry Nuke - מתאימות יותר לניהול מספר רב של אובייקטים בתוך הקומפוזיציה, אפטר אפקטס מסוגלת לתת מענה לאי־סדר על ידי החבאת שכבות על פי בחירה או על ידי איחוד השכבות לקומפוזיציות מוכנות מראש (precompositions). אפטר אפקטס מכילה, אומנם, פאנל של רצף העבודה, הדומה לעץ או לגרף הצומת, אולם זווית זו של הקומפוזיציה היא בעיקר למטרות תצוגה ולא מתפקדת במלואה.

הממשק הראשי מורכב מכמה פאנלים (חלונות בגרסות הקודמות לגרסה 7.0). 3 הפאנלים בהם משתמשים הכי הרבה הם פאנל הפרויקט (Project Panel), פאנל הקומפוזיציה (Composition Panel) ובפאנל רצף־הזמן (Timeline Panel). פאנל הפרויקט משמש כספרייה לאחסון תמונות, וידאו וקצבי שמע. קטעי וידאו או שמע בפאנל הפרויקט ניתנים לשימוש בפאנל רצף־הזמן, שם סדר השכבות והתזמון ניתנים לשינוי. הפריטים הנראים בסימון הזמן הנוכחי מוצגים בפאנל הקומפוזיציה. ישנה אינטגרציה בין אפטר אפקטס לבין עוד כותרים מבית אדובי מערכות, כמו למשל אדובי אילוסטרייטור, אדובי פוטושופ, אדובי אודישן ואדובי פרמייר פרו.

תלת ממד

אף על פי שאפטר אפקטס אינה תוכנת תלת ממד ייעודית, יש לה כמה יכולות מוגבלות בתחום. לדוגמה, התוכנה יכולה להציב אובייקטים דו ממדים שטוחים בסביבה תלת ממדית (נהוג לכנות טכניקה זו כ"2.5 ממד"). ניתן להרחיב את יכולות התלת ממד של התוכנה על ידי תוספים והרחבות מצד שלישי, כדוגמת Element3D או אינטגרציה עם תוכנות תלת ממד ייעודיות כדוגמת Cinema4D.

היסטוריה

אפטר אפקטס נוצרה במקור על ידי החברה למדע ואומנות (Company of Science and Art) מפרובידנס, ארצות הברית. גרסה 1.0 יצאה בינואר 1993. גרסה 2.1 הציגה תאוצה לPowerPc ב־1994. החברה למדע ואומנות, יחד עם אפטר אפקטס, נרכשה אז על ידי איגוד אלדוס (Aldus) ביולי 1993. אחר כך חברה זו נרכשה על ידי אדובי ב־1994 ואיתה פייג'מייקר (Pagemaker) ואפטר אפקטס. הגרסה הראשונה של אפטר אפקטס שיצאה על ידי אדובי הייתה גרסה 3.0.

היסטוריית גרסות

תאריך גרסה שם קוד אפשרויות גדולות שהוספו
ינואר 1993 1.0 Egg קומפוזיציות משכבות עם מסכות, אפקטים, המרה, פריים מפתח; מקינטוש בלבד
מאי 1993 1.1 אפקטים נוספים
ינואר 1994 2.0 Teriyaki חלון מערך זמן, רינדור מולטי־מכונתי, מיזוג פריימים
אוקטובר 1995 3.0 Nimchow מיפוי מחדש של זמן, מספר רב של אפקטים בכל שכבה, עוקב תנועה, מתמטיקת תנועה, ייבוא אילוסטרייטור, ייבוא מפוטושופ כקומפוזיציה, גרסה יפנית ראשונה
אפריל 1996 3.1 סוגי קבצים, מולטי עיבוד
מאי 1997 3.1 (לחלונות) Dancing Monkey גרסה ראשונה לחלונות, תפריטי תוכן, גרסות צרפתית וגרמנית ראשונות
ינואר 1999 4.0 ebeer חלונות בתוית, ריבוי מסכות בכל שכבה, שכבות התאמה, תצוגה מקדימה מזיכרון RAM, ייבוא מפרימייר; גרסה ראשונה לחלונות ומקינטוש בו זמנית
ספטמבר 1999 4.1 Batnip תצוגת רצף־תרשים, תיקיית צפייה, אפקטי ערוץ תלת־ממדי
אפריל 2001 5.0 Melmet תלת-מימד, ביטויים, צבע 16 ביטים לערוץ
ינואר 2002 5.5 Fauxfu מרנדר תלת־ממדי מתקדם, ריבוי תצוגות תלת־ממדיות, גרסה ראשונה ל־OS X
אוגוסט 2003 6.0 Foodfite צייר, סקריפטים, שכבות טקסט, תמיכה ב־OpenGL
מאי 2004 6.5 Chambant שכפול, אנימציות מוכנות מראש, ניהול גרעון
ינואר 2006 7.0 Clamchop ממשק חדש פאנלים עוגנים, צבע 32 ביטים לערוץ (נקודת צף), ניהול תצוגת צבע, קישור דינאמי עם פרימייר פרו, גרסות ראשונות בספרדית ואיטלקית
יולי 2007 8.0 (CS3) Metaloaf שכבות צורה, כלי הבובה, כלי סערת מוחות, הערות קליפ, ניהול מלא של צבע; גרסה ראשונה של מקינטוש מבוסס אינטל
ספטמבר 2008 CS4 (9.0) Chinchillada האצת CUDA, חיפוש־מהיר בפאנל הפרויקט ורצף־הזמן, תרשים זרימה קטן, יבוא קובץ פוטושופ "חי", הפרדת צירי XYZ, תכנת העקיבה "Mocha".
ינואר 2009 CS4 (9.0.1) Chinchillada תמיכה בקובצי R3D (על ידי התוסף RED).
אפריל 2010 cs5 (10.0) Esgodot תכנת 64 סיביות טבעית, מברשת רוטוסקופיה, אפקט עידון מאט, גרסה 2 עבור "Mocha", תמיכה בטבלות מראה (LUT), יבוא AVC-Intra ותמיכה משופרת ב־R3D, פאנל יישור (Align) משופר, הוספת האפקטים Synthetic Aperture Color Finesse 3 ו־Digieffects FreeForm, מצב הקלטת "קיי־פריימים" אוטומטי.
אפריל 2011 CS5.5 (10.5) Codname אפקט ייצוב בעיוות (Warp Stabilizer), טשטוש עדשה ושיפורים בעומק שדה ו"בוקה" בשכבות מצלמה, תמיכה בטיימקוד מקור ושיפור אפקט Timecode, יצירת ריג סטראוסקופי תלת ממדי ושיפור אפקט משקפי תלת המימד, אור הדרגתי (falloff), ייבוא CinemaDNG, תכונות נוספות עבור R3D, יצוא XDCAM, אינטגרציה עם Adobe Audition, שמירת קובץ פרויקט עבור גרסה קודמת.
יוני 2011 CS5.5 (10.5.1) Codot תיקון של האטה בתכנה בכתיבת שכבת טקסט כאשר המצביע עמד מעל חלון הקומפוזיציה ובעיות בשימוש בקוד סידורי (Serial) עבור שדרוג.
אפריל 2012 CS6 (11.0) SpinalTapas ביצועי מטמון גלובליים משופרים, עוקב תנועת מצלמה תלת־ממדית, ניפוח צורות וטקסטים במנוע שחזור קרני אור, עובי ריכוך מסכות משתנה באמצעות "כלי נוצה", ייבוא משופר ממערכות עריכה אחרות, תכונות חדשות ומשופרות להאצה גרפית מבוססת חומרה, אפקט תיקון בעיות תריס "Rolling Shutter", אפקטים חדשים מקטגוריית Cycore, גרסה חדשה לתכנת "Mocha".
מאי 2012 CS6 (11.0.1) BigDottom תמיכה בכרטיס הגרפי Nvidia GeForce GTX 680 ותיקון באגים.
יוני 2013 CC (12.0.0) Sconehenge שילוב עם תוכנת Cinema4D באמצעות אפקט Cineware integration, גרסת Lite של Cinema4D עם כל עותק של התוכנה, כלי עידון הקצוות, אפקט Refine Soft Matte, הצמדת שכבה (Snapping), שיפורים במערכת העקיבה התלת ממדית המובנית ובאפקט Warp Stabilizer VFX.
אוקטובר 2013 CC (12.1.0) Plabt Blue Ribbon תמיכה במערכת ההפעלה Mac OS 10.9, תמיכה במסכי רטינה, עוקב מסיכות, אפקט שימור פרטים בהגדלה, קישור תכונות, Snapping משופר.
דצמבר 2013 CC (12.2.0) Pinot Butter יצירה אוטומטית של תיקיות לרצף תמונות, פקודה להמרת צורות ומסלולים פרמטריים לצורות מעוגלות (Bézier), שיפורים נוספים ב Snapping, שיפורים מינוריים נוספים.
יוני 2014 CC 2014 (13.0.0) Goatmeal Stout אפקטים משופרים לעידון מפתוח צבעים (כרומה קי), ייצוא תבניות טקסט חי לפרימייר פרו, הקניית אפקטים למסיכות, אינטגרציה עם ״Kuler״ (שירות אינטרנטי ליצירת סכימת־צבעים), שידור ״מרקורי״ לצפייה בתצוגה מקדימה במסך נפרד, שיפורים בפאנל ״Media Browser״, אינטגרציה עם ״TypeKit״ (שירות אינטרנטי להורדה וסנכרון של גופנים), שיפור ביצועים בעבודה עם חומרי RAW ועוד.

הרחבות

עבור אפטר אפקטס פותחו על ידי חברות חיצוניות מספר בלתי מבוטל של הרחבות ביניהן מערכות חלקיקים משוכללות, כלים לתיקוני צבע ואף שילוב מודלים תלת ממדים. בין יצרני ההרחבות הגדולים ניתן למנות את:

Gen Arts, The Foundry, DigiEffects, Zaxwerks, Conoa, BorisFX, Red Giant Software, GridIron Software, Trapcode, VideoCopilot ורבים נוספים.

ראו גם

קישורים חיצוניים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0