אבק קוסמי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אבק קוסמי הוא אבק הקיים בחלל החיצון. גודלם של רוב חלקיקי האבק הקוסמיים הוא בין כמה מולקולות עד ל - 0.1 מיקרומטר. אבק קוסמי הוא פירורים מיקרוסקופים של חומר המתרחשים בחלל. פירורים אלה ממלאים תפקיד חשוב ביצירת מערכות שמש ואולי אפילו ביצירת החיים עצמם. דרכי ההיווצרות, הרכב האבק, גודלו ומאפיינים אחרים של חלקיקי אבק קוסמי עשויים להשתנות ממקום אחד למשנהו.

היווצרות

רוב האבק בחלל הבין-כוכבי בא מכוכבים שעברו את המסלול המקורי ונכנסו לשלב הענק האדום של האבולוציה שלהם. כוכבים אלה הרחיבו אטמוספירות עשירות בסיליקון, חמצן ופחמן - אלמנטים שיצרו את ליבת הכוכב, אך כבר עברו אל פני השטח על ידי זרמי הסעה. בהתאם להיסטורית החיים שלו, לענק האדום יכולות להיות שכבות חיצוניות עשירות בפחמן או חמצן. כוכב פחמני מוליד משא כבד של חלקיקי פחמן, בצורת פתיתי גרפיט או גושים אמורפיים. ככל שהפירורים מרוסקים  בכוכב על ידי לחץ קרינה, הטמפרטורה שלהם יורדת, ומתחילים להתווסף אליהם אטומים נוספים של מימן, חמצן, פחמן, חנקן וגופרית, אשר נמלטים מהכוכב ההורה. חומרים אלו מצטברים לתוך קרחונים קפואים של מים, קרחת אמוניה מוצקה, מתאן ופחמן דו-חמצני. באמצעות מגוון רחב של חומרים כימים "המודבקים" בתהליך, חומרים אחרים עשויים אז להתווסף לקרחוני המעטפת, כגון: פחמן חד-חמצני ומימן גופרתי. החומרים המפוצצים על ידי קרינה אולטרה סגולה מכוכבים חמים מקומיים, או כוכבים מרוחקים יותר, מעוררים תגובות בין המינים הכימיים השונים על המשטח המובילה להיווצרות של חומרים אורגניים פשוטים בכימיה הבין-כוכבית.

אבק קוסמי וכדור הארץ

ניסויים חדשים שבוצעו על ידי מדענים האיחוד האירופאי (EU scientist) הצליחו לראשונה להעריך את כמות האבק הקוסמי שנכנס אל אטמוספירת כדור הארץ. מתברר שחלקיקי האבק הקוסמי גורמים למגוון רחב של תופעות באטמוספירה של כדור הארץ, ומחקרים נוספים מקווים לחקור את השפעת האבק הקוסמי על החיים בכדור הארץ.

חלקיקי האבק שמקור רובם הוא מכוכבי שביט המקיפים את השמש, חודרים לאטמוספירה של כדור הארץ בתדירות גבוהה, ומתנגשים באטמוספירת כדור הארץ עם מולקולות האוויר במהירות של 40,000- 260,000 קמ"ש. ההתנגשות בין חלקיקי האבק ומולקולות האוויר יוצרים חיכוך וחום רב, וכתוצאה מחיכוך זה חלקיקים רבים מתאדים.

עם זאת, ידוע מעט מאד מדוע כמות כה גדולה של אבק קוסמי נכנסת לאטמוספירת כדור הארץ, ומהם השפעותיו של האבק על האטמוספירה שלנו. על פי הערכת החוקרים,  בין 3-300 טונות של חלקיקים נכנסים לאטמוספירה של כדור הלכת שלנו (כדור הארץ) בבסיס יומי.

ניסויים שנערכו, בשילוב עם מודל אסטרונומי שחקר את אבולוציית האבק הקוסמי מוכיחות שכ -40 טונות של אבק נכנסות לאטמוספירה של כוכב הלכת שלנו מדי יום. לדברי המדענים, החדירה של האבק הקוסמי לאטמוספירה שלנו גורמות לשורה של תופעות טבעיות, כגון עננים זוהרים בחושך.

השפעות על האדם

אבק קוסמי נחשב עד לאחרונה כמטרד לאסטרונומים בלבד, היות שהוא פוגע ביכולתם להתבונן בחלל. כאשר אינפרא אדום,  חלקיקי האבק הקוסמי נצפו להיות רכיבים משמעותיים וחיוניים של תהליכים אסטרופיזיקאליים. ניתוח שלהם עשוי לחשוף מידע על תופעות רבות כמו היווצרות מערכת השמש שלנו. לדוגמה, אבק קוסמי יכול לסייע להעברת חומרים לחלל אחרי מוות של כוכב במערכת השמש. זאת ועוד - אבק קוסמי ממלא תפקידים רבים בשלבים המוקדמים של היווצרות כוכבים, וכוכבי לכת במערכת השמש, בהיווצרות הטבעות של שבתאי, בהיווצרותן של טבעות פלנטריות המפוזרות בחלל ובאטמוספירות של כוכבים רבים כגון צדק, שבתאי, אורנוס, נפטון וכוכבי שביט רבים.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
אבק קוסמי21292455