אנטיגן סגולי של הערמונית
אנטיגן סגולי של הערמונית (באנגלית: Prostate-specific antigen; בראשי תיבות: PSA; שם נוסף: kallikrein-3 ובקיצור: KLK3) הוא גליקופרוטאין[1] (באנגלית: Glycoprotein) המופרש על ידי תאי האפיתל של בלוטת הערמונית אצל גברים.
בדיקת PSA
בדיקת ה-PSA היא בדיקת סקר ואין ביכולתה לשלול או לאמת אבחנה של סרטן הערמונית. לשם כך יש לבצע בדיקות נוספות, כגון בדיקה רקטאלית[2], ביופסיה, או צילומי הדמיה רפואית.
כיום שורר חשש מסוים בקרב החוקרים בנוגע לאמינותה וליעילותה של בדיקת ה-PSA, מכיוון שיש בה אחוז גבוה של בדיקות שליליות כוזבות (כשליש), ובדיקות חיוביות כוזבות (כ-60 אחוז), דבר העלול להביא לבדיקות אבחון וטיפולים מיותרים, על סמך הבדיקות החיוביות הכוזבות. בארצות הברית שוררת מחלוקת בין האגודה למלחמה בסרטן ואגודת האורולוגים, שממליצים על בדיקה זו, לעומת המכון הלאומי לסרטן והארגון הראשי לרפואה מונעת, שלא ממליצים על בדיקה זו כבדיקת סקר ואף ממליצים לא לבצעה. דאגה נוספת היא אבחון יתר של סרטן הערמונית, זאת אומרת אבחנה ברורה של סרטן, אך כזה שלא יפגע לעולם באיכות חיי המטופל וכמובן לא יגרום למותו. אחת ההערכות היא שעבור כל 1000 איש המבצעים סקירה לסרטן הערמונית בעזרת בדיקת דם (PSA) בודדת, אצל שני אנשים בלבד יימנע מוות מהמחלה, לעומת 28 איש, שאצלם המחלה תאובחן אך בצורת אבחון יתר.
קישורים חיצוניים
- בדיקת אנטיגן סגולי של הערמונית (PSA) ( Prostate-Specific Antigen Test ), באתר "אינפומד"
- הערך "אנטיגן סגולי של הערמונית", באתר ויקירפואה
הערות שוליים
הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.
37040143אנטיגן סגולי של הערמונית