עיבוד אנליטי מקוון
עיבוד אנליטי מקוון (באנגלית: Online analytical processing ובקיצור OLAP) היא גישה המאפשרת מענה מהיר לשאילתות אנליטיות רב ממדיות. עיבוד אנליטי מקוון הוא חלק מתחום רחב יותר של בינה עסקית. העיבוד האנליטי המקוון נמצא בשימוש בין היתר בדיווחים עסקיים על מכירות, בשיווק, בניהול תהליכים עסקיים, בתקצוב, בחיזוי, בדיווחים פיננסים ועוד.
בעיבוד אנליטי מקוון המידע עשוי להיות מאוחסן במודל נתונים רב ממדי, באופן המאפשר לענות על שאלות אנליטיות רב ממדיות במהירות. זאת בשונה מבסיסי הנתונים המשמשים מערכות תפעוליות המיועדים לעיבוד תנועות מקוון (Online Transaction Process), לביצוע מהיר של טרנזקציות ולזמני תגובה מהירים.
מושג מרכזי בליבה של מערכת OLAP הוא קוביית OLAP (OLAP cube). קוביית ה-OLAP מורכבת מנתונים מספריים הנקראים מידות (Measures; לעיתים נקרא מדידות) אשר משתייכים לממדים. היא נבנית לרוב על פי סכימת כוכב (Star schema) או סכימת פתיתי שלג (Snowflake schema). המידות נגזרות מהרשומות בטבלת העובדות ואילו הממדים נגזרים מטבלאות הממדים.
ניתן לחשוב על כל מידה כעל בעלת אוסף של תגיות או Metadata המשויך אליה. הממדים מתארים את כל אחת מהתגיות ומספק מידע על המידה.
דוגמה לקוביית OLAP עשויה להיות כזו המאחסנת מכירות כמידות, ותאריך/זמן כממד. לכל מכירה יש ממד זמן המספק פרטים נוספים על המכירה. ניתן להוסיף ממד נוסף לקוביית OLAP באמצעות הוספת שדה נוסף לטבלת העובדות.
API ושפת תשאול
בשונה מבסיסי נתונים יחסיים, שבהם SQL היא שפת התשאול הסטנדרטית, ושלהם APIים נפוצים כגון ODBC, JDBC ו-OLEDB, בעולם ה-OLAP לא הייתה אחידות במשך זמן רב. ה-API הסטנדרטי הראשון הייתה המפרט OLE DB for OLAP של מיקרוסופט שפורסמה ב-1997 ובה נעשה שימוש בשפת התשאול MDX. מספר ספקי OLAP אימצו תקן זה. ב-2001 מיקרוסופט ו-Hyperion פרסמו את תקן XML for Analysis, אשר זכתה לתמיכה של רוב ספקי ה-OLAP. מאחר שתקן זה משתמש ב-MDX כשפת תשאול, הפך ה-MDX לסטנדרט דה-פקטו.