EPUB

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף Epub)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

EPUB (איפאב, קיצור של Electronic Publication - הפקה אלקטרונית, נכתב גם ePub, EPub, epub) הוא תקן חופשי ופתוח של ספר אלקטרוני שנתמך על ידי הפורום הבינלאומי להפקה דיגיטלית (IDPF). לקבצים שתומכים בתקן יש את הסיומת .epub. ePub תוכנן לתוכן גמיש ומשתנה כשהכוונה שהכתב והעימוד מתאימים עצמם בצורה מיטבית לגודל המסך של קורא ספרים אלקטרוני ולגודל הגופן שנבחר על ידי המשתמש.

יעודו להיות תקן יחיד שישמש מפיקי ספרים, מוציאים לאור ומפיצים של ספרים אלקטרוניים.

הגרסה הנפוצה של התקן היא גרסה 2. גרסה 3 ששוחררה בסוף 2011 כוללת תמיכה ב-HTML5 ובתכונות רבות נוספות ביניהן תמיכה מובנית בשפות שונות.

קוראים אלקטרוניים רבים כמו גם טלפונים חכמים ותוכנות רבות תומכים בתקן שצובר פופולריות רבה ונכון ל-2011 הוא התקן הלא תלוי ומבוסס XML הנפוץ בעולם[דרוש מקור].

תכונות עקריות

  • חופשי ופתוח
  • עימוד גמיש ומשתנה בהתאם לגודל הגופן והמסך.
  • תמיכה בספרי עימוד קבוע (FIXED LAYOUT) - בעיקר לספרי ילדים, בישול, אינטראקטיב ומסעות.
  • תמיכה ב- JAVASCRIPT להוספת אינטראקטיביות
  • אפשרות להוספת שכבת DRM (הגנת זכויות יוצרים דיגיטלית)
  • תמיכה ב-CSS.

הגנת זכויות (DRM)

ספרים בפורמט EPUB אינם מוגנים מפני העתקה או העברה כחלק מהפורמט. הגנה זו אינה הכרחית אך נדרשת על ידי מוציאים לאור רבים. שכבת ההגנה המוכרת ביותר היא של חברת ADOBE המספקת שירותי קידוד לספרים המופצים במערכותיה, אך בשל נפוצות השיטה בעולם - הגנה זו נפרצה זה מכבר. בישראל רוב הספרים מוגנים על פי דרישות ההוצאות לאור, ולכן הספרים ניתנים לקריאה רק באפליקציות הקריאה הייעודיות, כגון "עברית" ו-"ספריאפ". על פי החלטת בעלי הזכויות בספר - ניתן לקרוא ספרים ללא הגנה "מלאה" באמצעות הדפדפן, בהתאם ליכולות המערכות התומכות בכך. הדבר מתאפשר לרוב תוך כדי הוספת "הגנה חברתית" לקוד הספר, בו פרטי המשתמש מוצגים בתוך טקסט הספר עצמו.

תמיכה בעברית

כיוון שהתקן מבוסס על xhtml ותומך ב-CSS, התמיכה בעברית קיימת בו בצורה מובנית. מצד שני, לא כל התוכנות והמכשירים שקוראים את התקן וטוענים לתמיכה בו, מכבדים את התקן ומציגים עברית כיאות. הבעיות העיקריות קשורות לכיוון שפת הכתיבה (RTL - מימין לשמאל) ששונה מרוב השפות הלועזיות וכן לתמיכה בניקוד. בנוסף לכך, גם כאשר השפה העברית או שפה RTL אחרת מוצגות כראוי, יש צורך בתמיכה מלאה של אפליקציית הקריאה בספרים שהוגדרו כ-RTL בכדי לאפשר העברת עמודים משמאל לימין לשם התקדמות בספר. תמיכה שכזו הוצגה לראשונה באופן מלא באפליקציית "ספריאפ" עוד בשנת 2012.

ספרים אלקטרוניים בעברית בפורמט EPUB הוצעו לראשונה באתר מנדלי בראשית 2010. [1] גם אתרים כגון "עברית" ו "ספריאפ" מציעים ספרים אלקטרוניים בפורמט EPUB אך הם מוגנים ב DRM וניתן לקוראם רק על האפליקציה הייעודית.

קוראי ספרים אלקטרוניים התומכים בספרים בתקן EPUB בעברית הם Onyx Boox ,PAGEone ,PocketBook.

טלפונים חכמים ומכשירים מבוססי iOS כמו iPhone ,iPod ,iPad עליהם מותקנת אפליקציית קריאה כגון iBooks או סטאנזה SifriApp תומכים בספרים בתקן EPUB בעברית.

באופן דומה, טלפונים חכמים וטאבלטים מבוססי מערכת הפעלה אנדרואיד כמו סמסונג גלקסי אס, סמסונג גלקסי טאב, HTC Flyer ואחרים תומכים בקריאת ספרים בתקן EPUB בעברית כאשר מותקנת עליהם אפליקציית קריאה מתאימה כמו ספריאפ (SifriApp), Ovedrive Media Console או Moon+ Reader.

גם על המחשב האישי ניתן לקרוא ספרים בתקן EPUB בעברית בעזרת אפליקציית קריאה מתאימה כמו AZARDI או Calibre. במחשבים עליהם מותקן דפדפן פיירפוקס ניתן להשתמש בתוסף EPUBReader, או להשתמש באפשרות לקריאה אוןליין במערכות המאפשרות זאת לספרים ללא הגנה מלאה, כגון מערכת "ספריאפ".

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא EPUB בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ עומר כביר, הושקה חנות לספרים דיגיטליים בעברית, באתר כלכליסט, 10 בינואר 2010


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32779510EPUB