ארצ'י (מנוע חיפוש)
ארצ'י (באנגלית: Archie) הוא כלי לאינדוקס וחיפוש בשרתים של ארכיוני FTP, אשר מאפשר לאנשים למצוא קבצים מסוימים. ארצ'י נחשב למנוע החיפוש האינטרנטי הראשון. הוא נכתב לראשונה בשנת 1990 על ידי אלן אמטייג' ופיטר ג' דאוטץ', סטודנטים באוניברסיטת מקגיל יחד עם ביל הילן.
היסטוריה
שירותיו של מנוע החיפוש ארצ'י החלו כפרויקט עבור סטודנטים ומתנדבים בבית הספר למדעי המחשב באוניברסיטת מקגיל בשנת 1987, כאשר נתבקשו שלושת הממציאים לחבר את המחשבים של בית הספר לאינטרנט. שמו של מנוע החיפוש "ארצ'י" נובע מן המילה "ארכיון" באנגלית (Archive). הגרסה הראשונית של ארצ'י אשר נכתבה על ידי אמטייג' יצרה קשר באופן פשוט עם רשימה של ארכיוני FTP על בסיס קבוע (תוך חיבור של כל אחד אחת לחודש לערך, כדי לא "לבזבז" יותר מידי משאבים של השרת), וביקשה רישום אינדקס של הארכיונים. רשימות אלה אוחסנו על קבצים מקומיים על מנת שאלו יוכלו לעבור חיפוש באמצעות פקודת ה-Unix grep.
האלין ודאוטץ' כתבו את הקוד בצורה אשר אפשרה לאנשים להתחבר, לחפש ולאסוף מידע באמצעות פרוטוקול הרשת telnet תחת הכתובת "archie.mcgill.ca", לצורך בקשת סריקה על פי שם הקובץ. לאחר מציאת הקבצים היה צריך להפעיל שירות FTP כדי למשוך אותם למחשב היעד. השירות, שנחשב איטי, לא אפשר פתיחת הקבצים במחשב המארח אלא רק את מציאתם. מאוחר יותר, פותחו עזרים מקלים יותר כמו פונטים וסגירת קצוות נוספים, וכך המערכת התפשטה מכלי מקומי של האוניברסיטה למשאב רשת נרחב, עם שירות פופולרי שהיה נגיש גם מחוץ לרשת האוניברסיטאית.
הגישה לשרתים התאפשרה במספר דרכים: שימוש בלקוח פנימי (כמו ארצ'י או xarchie), שימוש בפרוטוקול הרשת telnet לחיבור ישיר לשרת, שליחת שאילתות באמצעות הדואר האלקטרוני, או מאוחר יותר, באמצעות ממשק ה-World Wide Web. בשיאו של מנוע החיפוש, ארצ'י היווה כ- 50% מתעבורת האינטרנט במונטריאול.
ב-1992, יצרו אמטייג' ודאוטץ', באמצעות סיוע כלכלי של אוניברסיטת מקגיל, את Bunyip Informatiom Systems, החברה הראשונה בעולם אשר נוסדה במטרה לספק שירותי מידע אינטרנטי באופן בלעדי. הפעם מנוע החיפוש יצא בגרסה עם רישיון מסחרי של מנוע החיפוש ארצ'י, אשר עשו בו שימוש מיליוני אנשים ברחבי העולם. הילן עקב אחר השניים הראשונים לתוך הפרויקט מיד לאחר מכן, ויחד עם ביב עלי וסנדרו מאזוקאטו היה חלק מ"קבוצת ארצ'י". הקבוצה עדכנה בצורה משמעותית את מסד הנתונים של ארצ'י ואינדקסה עמודי אינטרנט. בשנות ה-90 המאוחרות מנגנון ארצ'י נדחק חלקית עד העלמתו הסופית, על ידי פרוטוקול תקשורת Gopher לחיפוש ואחזור מסמכים באינטרנט ומנוע החיפוש ורוניקה. מאוחר יותר הוחלף ארצ'י על ידי מנועי חיפוש מתקדמים יותר.
שרתי ארצ'י נותרו פעילים לצורכי מורשת במרכז הבינתחומי למידול מתמטי ומחשבי באוניברסיטת וורשה בפולין.
שרתי החיפוש המודרניים
שנה לאחר פיתוח מנוע החיפוש ארצ'י, פותח Gopher, אשר אפשר למשתמשים לחפש אונליין בתוכן של קובצי plain text. ב-1993 פותחו מספר מנועי חיפוש מבוססי סריקה, תחת הכינויים "robots", "spiders" או "crawlers", כמו: "Wandex", "WebCrawler". הבסיס של מנועי חיפוש אלה אשר עדיין פופולריים הוא לעקוב אחר קישורים מאתר אחד לשני ולשלוף את התוכן שלהם תוך בניית אינדקס.
קישורים חיצוניים
22709331ארצ'י (מנוע חיפוש)