עידן קרח

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף תקופת הקרח)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המונח "עידן הקרח" מפנה לכאן. אם הכוונה למשמעות אחרת, ראו עידן הקרח (פירושונים).

עידני קרח הן תקופות בהיסטוריית כדור הארץ שבהן האטמוספירה התקררה באופן משמעותי ואזורים נרחבים התכסו בים קפוא או בקרחוני ענק.

להשערת החוקרים חווה כדור הארץ מאז נוצר מספר עידני קרח. סך כל השנים מסתכם בכ-15 עד 20 אחוזים מהיסטוריית כדור הארץ. בתקופה של "עידן קרח" שכבת הקרח כיסתה ככל הנראה כ-10 עד 30 אחוזים משטח כדור הארץ.

גורמים לתקופות הקרח (תופעות גלובליות)

מספר גורמים אפשריים יכולים ליצור ירידת טמפרטורה שתוביל לתקופת קרח:

  1. שינוי בהרכב האטמוספירה – שינוי בכמות גזי החממה בעיקר פחמן דו-חמצני משפיעה על הטמפרטורה של כדור הארץ.
  2. שינוי במסלול כדור הארץ סביב השמש (על פי מחזורי מילנקוביץ') – מסלולו של כדור הארץ סביב השמש הוא אליפטי אך אינו קבוע. יש מחזוריות של שינויי האקסצנטריות של המסלול הנמשכת 100,000 שנים לערך, שלטווח ארוך יכולה להשפיע על הטמפרטורה בכדור הארץ.
  3. שינוי בכיוון ציר כדור הארץ (על פי מחזורי מילנקוביץ') – ציר הסיבוב של כדור הארץ נטוי. נטייתו היא ביחס למישור תנועת הכדור סביב השמש, מישור זה נקרא מישור המילקה. לציר זווית נטייה קבועה וזווית פגיעת קרני השמש בקווי רוחב שונים בכדור הארץ מושפעת מזווית הציר. כאשר זווית הציר משתנה, משתנה גם פיזור קרני השמש על כדור הארץ ושינוי זה יכול לגרום לשינוי הטמפרטורה. זווית הציר הנוכחית היא בערך 23.4°. ככל שזווית הנטייה קרובה יותר ומאונכת למישור המילקה, פחות קרני שמש פוגעות בקווי הגובה הגבוהים. שינוי כזה עשוי לגרום להיווצרות תקופת קרח.
  4. זרם הגולףזרם הגולף מניע זרמי מים חמים המשפיעים על האקלים באירופה. התקררות של הזרם יכולה להשפיע על הטמפרטורות באזור. בנוסף, במקרה שהאוקיינוס בו עובר הזרם קפוא הזרם לא יגיע לאזור החופים.
  5. פעילות השמש – הפעילות ועוצמת הקרינה של השמש משתנה. כאשר השמש פעילה יש בה יותר כתמי שמש ועוצמת הקרינה עולה. שינוי העוצמה משפיע על האקלים בכדור הארץ.
  6. האפקט ההפוך – כאשר האקלים יתחמם, הדבר עלול לגרום להתקררות בתגובת שרשרת: המסת הקרחונים כתוצאה מההתחממות משמעותה שהמים, שהיו בעבר קפואים, מתווספים לאוקיינוסים בכמויות גדולות. מים אלה קרים מאוד ומתוקים בניגוד למי האוקיינוס. תופעה זו גורמת לאפקט הפוך: המים הקרים משפיעים על טמפרטורת האוקיינוס ויכולים להורידה בכמה מעלות. השינוי הקיצוני בטמפרטורת האוקיינוסים משפיע על האקלים בכדור הארץ כולו ויכול לגרום לעלייה גדולה בשיעור הסערות, בהן יורדים משקעים רבים וכך גדלים הקרחונים. אפקט הפוך נוסף אשר נגרם מההתחממות המהירה הוא עלייה בכמות האדים באטמוספירה. ההתחממות גורמת לאידוי יתר היוצר מסך של עננים באטמוספירה החוסם את קרינת השמש וגורם להתקררות האקלים.
  7. חורף געשי – דומה במהותו לחורף גרעיני, ונגרם כאשר ענן נרחב של אפר געשי הנפלט בהתפרצות געשית בעוצמה גבוהה מחזיר את קרינת השמש בחזרה לחלל ומוריד את הטמפרטורה על פני השטח.

ביהדות

בתלמוד ירושלמי מתואר שבעת בריאת העולם היה העולם קפוא:

דרש ר' יודה בר פזי בתחילה היה העולם מים במים מה טעמא - ורוח אלקים מרחפת על פני המים (בראשית, א', ב'), חזר ועשאו שלג - משליך קרחו כפיתים (תהילים, קמ"ז, י"ז), חזר ועשאו ארץ - כי לשלג יאמר הוי ארץ והארץ עומדת על מים (איוב, ל"ז, ו')

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא עידן קרח בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34154430עידן קרח