תפר (אנטומיה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף שלב)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
עצמות הגולגולת והתפרים ביניהן

תֶּפֶר (TA: Sutura. גם שֶׁלֶב) הוא מפרק פיברוטי הייחודי לעצמות הגולגולת. תפרי הגולגולת או שִׁלְבֵי הגולגולת (Suturae cranii) מצמידים את עצמות הגולגולת הסמוכות זו לזו. לעיתים העצמות חופפות מעט בתפר קשקשתי (Sutura squamosa) ולעיתים הן משולבות זו בזו בתצורה מורכבת בתפר משונן (Sutura serrata). את העצמות מחברים סיבים חזקים של רקמת חיבור המסודרים במספר שכבות.

עצמות הגולגולת העליונות של תינוק אינן מחוברות בתפרים רגילים אלא במפרקים רחבים יותר הכוללים מרווחים בין עצמות הגולגולת המכונים מרפסים. המרפסים והתפרים הגמישים של גולגולת התינוק מאפשרים את גדילת המוח והגולגולת העוטפת אותו במהלך השנים הראשונות להתפתחות. תפרי הגולגולת מתאחים ומתגרמים החל מתחילת העשור השלישי לחיים ובמהלך העשורים שבאים אחריו. בגיל מבוגר, אפשר שכל עצמות הגולגולת יתאחו זו לזו ולא ייוותרו עוד תפרים. תכונות אלו של התפתחות תפרי הגולגולת, משמשות להערכת גיל המוות של פרטים שנמצאו על ידי אנתרופולוגים או חוקרי זיהוי פלילי[1].

תפרי הגולגולת הבולטים של הגולגולת הם תפר הכתר (Sutura coronalis) בין עצם המצח לעצמות הקודקוד, תפר החץ (Sutura sagittalis) בין עצמות הקודקוד, תפר קשקשתי (Sutura squamosa) בין עצם הקודקוד לחלק הקשקשתי של עצם הרקה ותפר הלמדא (Sutura lambdoidea) בין עצמות הקודקוד לעצם העורף.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תפר בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Richard S. Meindl, C. Owen Lovejoy. Ectocranial suture closure: A revised method for the determination of skeletal age at death based on the lateral-anterior sutures. American Journal of Physical Anthropology. Volume 68, Issue 1, pages 57–66, September 1985
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

22372693תפר (אנטומיה)