שידור חי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף שידור ישיר)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שידור חי (או "שידור ישיר") הוא שיטה להפצת תוכן באופן מיידי או בהשהיה קצרה (מספר שניות עד מספר דקות) באמצעי התקשורת האלקטרוניים.

בשידורים אלו תפקידם היחיד של העורכים הוא בבחירת התוכן המשודר (בחירת סדר הנושאים או סדר הדוברים/מרואיינים, ובטלוויזיה בחירת זוויות צילום), בהוספה ובשילוב של קטעים מוקלטים מראש, ולעיתים בהשמטה של קטעים שנמצאו לא מתאימים לשידור.

השידור החי היה נהוג עוד מתחילת שידורי הרדיו והטלוויזיה. בעבר היה נהוג לשדר בשידור חי גם תכנים קומיים ודרמטיים המבוססים על תסריט מוכן מראש. אך עם התפתחות ושכלול אמצעי הקלטה ואמצעי עריכה גופי השידור השונים העדיפו לבצע הקלטה וצילום מראש, ולבסוף לשדר את התוכנית המוקלטת ובדרך כלל ערוכה.

היתרון העיקרי בשידור החי הוא המיידיות שבו התוכן מגיע אל הקהל, כמו גם היכולת להציג מידע ואירועים עדכניים.

השהיה מכוונת

בתחנות שידור שונות בעולם הוגדר הצורך בהשהיית השידור החי. השהיה זו לא נובעת ממניעים טכניים, אלא נועדה לאפשר עריכה והתערבות בתוכן המשודר בשידור חי[1]. לדוגמה, באיטליה הונהגה בעבר השהיה של מספר שניות על מנת לאפשר לעורכים למנוע שידור חי של אירועים אלימים בתחרויות ספורט.[דרוש מקור] באופן דומה, בישראל היה נהוג להשהות את השידור החי על מנת למנוע שידור של תכנים לא מתאימים.[דרוש מקור] בעקבות תקרית בטקס הענקת פרסים שהמשתתפים הופיעו כשהם שיכורים לחלוטין ומשתמשים בשפה בוטה, משודרים טקסי הענקת הפרסים בהשהיה של 5 שניות.


אירועים בולטים

אירועים לאין-ספור שודרו בשידור חי במהלך השנים. מתוכם היו שבלטו במיוחד בשל חשיבותם או היקפי הצפייה. רוב השידורים הבולטים משתייכים לתחום האקטואליה.

אירועים בולטים בעולם

  • רצח קנדי - היה בין האירועים הבולטים ביותר באמצע המאה העשרים ששודר בשידור חי. הרצח נמנה עם האירועים הראשונים שגרמו לפריצת שידורי גל פתוח נרחב. באותם הימים שידרו רשתות הטלוויזיה בארצות הברית 50 שעות שידורי חדשות הנוגעים באירוע בארבעה ימים, ולכן האירוע החזיק בשיא של השידור המתמשך הארוך ביותר.
  • פיגועי 11 בספטמבר - המקרה ששבר שיא זה היה פיגועי 11 בספטמבר, אז רשתות הטלוויזיה בעולם כולו ובארצות הברית בפרט שידרו את המתרחש במשך שעות שלמות. רשתות הטלוויזיה בארצות הברית שידרו במשך 90 שעות בארבעה ימים במתכונת שלא כוללת פרסומות. השיא נשבר בעקבות העובדה ששידורי הרשתות לא נפסקו גם בשעות הלילה, דבר לא שכיח בשידורים טלוויזיוניים בשל מיעוט הצופים בשעות הללו; זאת לעומת המקרה של רצח קנדי, בו לא שידרו הערוצים בשעות הלילה.
  • מות הנסיכה דיאנה - מקרה נוסף שבלט במיוחד באותה המתכונת היה מותה של הנסיכה דיאנה בבריטניה בתאונת דרכים, לאחר שהתנגשה בקיר בטון, לאחר המקרה, שאירע בשנת 1997, השוו בבריטניה את האווירה ברחובות המדינה לאווירת האבל ששרתה בישראל לאחר רצח יצחק רבין. היה זה מן המקרים הראשונים בהם ערוצי החדשות בבריטניה פרצו לשידור תוך כדי הפסקת השידורים הסדירים.
  • אסון מעבורת החלל צ'לנג'ר - אירוע בולט נוסף היה בהתפוצצות מעבורת החלל צ'לנג'ר, אז שידרו ערוצי הטלוויזיה בשידור חי את התרסקותה של המעבורת וברחבי כל העולם חזו במתרחש בשידור ישיר.

אירועים בולטים בישראל

  • אסון ורסאי - אירוע בולט נוסף הוא אסון אולמי ורסאי. באמצע חתונה, קרסה רצפת האולם וחלק מהחוגגים נפלו עם הרצפה - חלקם אל מותם. ערוצי הטלוויזיה הישראלים (ערוץ 2 וערוץ 1) פרצו בשידור חי ממקום האירוע ושידרו במהלך כל הלילה את ניסיונות החילוץ של הלכודים תחת ההריסות.
  • המסך המפוצל - שידור המסך המפוצל תפס מקום בולט בהיסטוריית השידורים הישירים בגלל אופן שידורו. ב- 2 במרץ בשנת 2002 שידרה זכיינית ערוץ 2 טלעד משחק כדורגל בשידור ישיר. באותו זמן, החלו להגיע ידיעות על פיגוע. טלעד בחרה בחלוקת המסך: בשליש הימני נמשך שידור המשחק, ובשני השלישים הנותרים שודר הדיווח על הפיגוע כשהפסקול כלל רק דיווחים על הפיגוע. שידור זה גרר ביקורות רבות המופנות לטלעד באשר להחלטה להמשיך בשידור המשחק.

לקריאה נוספת

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0