הכוחות המזוינים של מקסיקו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף צבא מקסיקו)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הכוחות המזוינים של מקסיקו
מנהיגות
ראש הצבא אנריקה פניה נייטו‎
כוח אדם
גיל הגיוס 16–49
כוחות פעילים 277,150
כוחות מילואים 81,500
תקציב
תקציב שנתי 11 מיליארד דולר (2021)
אחוזי תמ"ג 0.6% (2014)

הכוחות המזוינים של מקסיקוספרדית: Fuerzas Armadas de México) הם הכוח הצבאי של מקסיקו וכוללים את צבא מקסיקו ואת הצי המקסיקני. הצבא כולל את חיל האוויר המקסיקני, והצי כולל את חיל הנחתים ואת כלי הטיס של הצי.

הצבא והצי נשלטים על ידי שתי מחלקות ממשלתיות נפרדות, המחלקה לביטחון לאומי ומחלקת הצי, אשר שומרות על שרשרת פיקוד נפרדת וללא מפקד משותף, למעט נשיא מקסיקו.

זרועות הכוחות המזוינים

צבא מקסיקו

מרכיביו העיקריים של הצבא הם: מטה לאומי, מפקדות אזוריות ויחידות עצמאיות. המחלקה לביטחון לאומי מפקדת על הצבא באמצעות מערכת פיקוד מרכזית ומספר גדול של גנרלים. הצבא מהווה את הזרוע הגדולה ביותר מכוחות המזוינים של מקסיקו.

כיום ישנם 12 "אזורים צבאיים" ותחתיהם 44 תתי-אזורים, בשני המקרים נעשה שימוש בשיטת מספור על מנת להבחין בין האזורים השונים.

חיל האוויר המקסיקני

המפקדה הלאומית של חיל האוויר ממוקמת במפקדת הצבא במקסיקו סיטי. חיל האוויר מחולק גם הוא לאזורים: צפון מזרח מקסיקו, צפון מערב מקסיקו, מרכז מקסיקו ודרום מקסיקו. לחיל האוויר 18 בסיסים.

הצי המקסיקני

מחלקת הצי, המפקדה הלאומית של הצי המקסיקני, ממוקמת במקסיקו סיטי. כוחות הצי מחולקים לשתי קבוצות עצמאיות: כוחות המפרץ וכוחות הפסיפיק (מערב). לכל קבוצה מפקדה משלה, קבוצת משחתות, קבוצת כלי עזר, קבוצת נחתים וקבוצת כוחות מיוחדים. לצי זרוע אוויר עם מטוסי תובלה, סיור ומעקב.

לצי מספר בסיסים והוא בעל יכולות לבניית ספינות, הדבר מהווה השפעה גדולה על הכלכלה והתעסוקה במדינה.

נחתים

הכוחות המיוחדים של צבא מקסיקו

חיל הנחתים מהווה את זרוע החי"ר של הצי המקסיקני. הוא אורגן מחדש בשנת 2007 ל-30 גדודי נחתים, גדוד צנחנים, גדוד שהוצמד לחטיבת משמר הנשיא, שני כוחות תגובה מהירה עם שישה גדודים כל אחד ו-3 קבוצות כוחות מיוחדים. החיל אחראי על אבטחת הנמלים, הגנה על החופים וסיורים ימיים.

משמר החופים

משמר החופים אחראי על מוכנות ותגובת הצי לאירועי חירום, חיפוש והצלה.

כוחות עצמאיים

קיימים מספר ארגונים צבאיים אחרים אשר פועלים באופן עצמאי מהצבא והצי.

המוביל מבין הכוחות העצמאיים הוא כוח צבאי המורכב משתי חטיבות חי"ר ממוכנות הממוקמות במקסיקו סיטי וכן חטיבה ממונעת עם כוחות מלאים לקרב ולתמיכה. בנוסף, ישנן יחידות כוחות מיוחדים (אוגדה אחת ויותר מ-100 גדודים אזוריים עצמאיים) וחטיבת צנחנים.

כל הכוחות העצמאיים הללו ממוקמים במקסיקו סיטי, שם הם פועלים ככוח עתודה וכמרכזי מצוינות.

ב-2019 אישר הקונגרס של מקסיקו הקמת משמר לאומי עצמאי במטרה לשמור על הביטחון הלאומי והביטחון הציבורי. המשמר הלאומי כפוף למחלקה לביטחון והגנה אזרחית.

מפקד הכוחות

מכיוון שלא קיים שר ביטחון, הצבא והצי לא פועלים תחת מפקד אחד, למעט הנשיא שהוא המפקד העליון של הכוחות המזוינים. על פי חוקת מקסיקו, הנשיא הוא גנרל חמישה כוכבים יחיד בכוחות המזוינים, כאשר בראש כל מחלקה (המחלקה לביטחון לאומי ומחלקת הצי) ניצב קצין גנרל בעל ארבעה כוכבים. כך נוצר מצב כי כל גנרל ממלא תפקיד כפול: כחבר קבינט המדווח ישירות לנשיא וכמפקד בפועל של הזרוע.

גיוס חובה

על פי חוק כל גבר מקסיקני בגיל 18 נדרש לשנה של שירות חובה, הבאה לידי ביטוי באמצעות כמה שעות תרגול או שירות לאומי בסופי שבוע. כלומר לא מדובר בהכשרה צבאית ממשית. רוב משרתי החובה יוכשרו לכל היותר פעם אחת בלבד בשימוש ברובה במהלך שנת שירות החובה והם לא ישולבו ביחידות צבאיות סדירות.

הכוחות המזוינים מורכבים לרוב מאנשי מקצוע אשר מתחייבים בחוזה ל-3 שנות שירות ובסופם יכולים לחתום לשירות של שנתיים נוספות. על מנת להמשיך לאחר מכן, הם נדרשים לבצע בחינות או להגיש בקשה ללימודים בבתי הספר הצבאיים.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32930047הכוחות המזוינים של מקסיקו