עיתונות נתונים
עיתונות מונחית נתונים או חדשות מבוססות נתונים הם כינויים לתהליך ולסוגה עיתונאית המבוססים על ניתוח וסינון של נתונים רבים – ובפרט נתוני עתק – לשם יצירת סיפורי חדשות או שיפורם. הנתונים משמשים למציאת תגליות חדשות, לביסוס טענות באמצעים סטטיסטיים, להצגת מידע מעניין באופן ויזואלי (כגון גרפים ומפות), ועוד.
כרעיון, עיתונות מונחית נתונים הייתה קיימת הרבה לפני המצאת המונח. לדוגמה, בשנת 2001 נעזר עיתון הבוסטון גלוב ברשומות הכנסייה הקתולית כדי לזהות כמרים עם דפוסים חשודים של העברות מקהילותיהם, וכך גילה חשודים חדשים בפגיעה בילדים (רבים מהם אכן הורשעו לבסוף).[1] התפתחויות טכנולוגיות וחברתיות הקשורות לנתוני עתק, קוד פתוח, גישה חופשית, נתונים חופשיים ועוד איפשרו ניתוח נתונים בקנה מידה חסר תקדים, וב-2009 החל המונח להיכנס לשימוש משמעותי. כלי תקשורת החלו לצרף לכתבות יותר נתונים סטטיסטיים, גרפים ועוד, ופורסמו תגליות שהתאפשרו רק בזכות ניתוח נתוני עתק. חלקם אף הקדישו מדורים שלמים שהתמקדו בתחום, למשל פרופבליקה,[2] הגארדיאן,[3] ומדור The Upshot של הניו יורק טיימס.[4] כמו כן, החלו לקום כלי תקשורת אשר עיתונות מונחית נתונים היא מרכז עיסוקם – כגון FiveThirtyEight.
דוגמה מודרנית לעיתונות מונחית נתונים היא השימוש של כלי תקשורת שונים בסקרי בחירות, נתונים על הכלכלה ועוד כדי להעריך את סיכויי הזכייה של מועמדים בבחירות,[5][6] להסיק כיצד אירועים אקטואליים השפיעו עליהם,[7] לתגבר פרשנויות פוליטיות בראיות סטטיסטיות,[8] ועוד.
הערות שוליים
- ^ The Boston Globe: Challenging the Catholic Church, PBS, 26 במרץ 2002
- ^ מדור העיתונות מונחית הנתונים, באתר פרופבליקה (באנגלית)
- ^ מדור העיתונות מונחית הנתונים, באתר הגארדיאן (באנגלית)
- ^ מדור The Upshot, באתר הניו יורק טיימס (באנגלית)
- ^ 2020 Election Forecast, FiveThirtyEight (באנגלית)
- ^ Forecasting the US elections, האקונומיסט (באנגלית)
- ^ Trump And Biden Both Got Small Convention Bounces. But Only Biden Got More Popular., FiveThirtyEight, 11 בספטמבר 2020 (באנגלית)
- ^ Even With 190,000 Dead, There’s a Lot That Voters Don’t Know, הניו יורק טיימס, 10 בספטמבר 2020 (באנגלית)
29236970עיתונות מונחית נתונים