קשת A*

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף סגיטריוס A*)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כוכבים מאסיביים מקיפים את החור השחור במרכז שביל החלב. משמאל למעלה - מועד הצילום. מימין למעלה - קנה מידה. הצלב מסמן את מיקומו של החור השחור.
A. Eckart (U. Koeln) & R. Genzel (MPE-Garching), SHARP I, NTT, La Silla Obs., ESO
החור השחור בגלקסיה M87, כפי שתועד בפעם הראשונה בהיסטוריה (תועד על ידי Event Horizon Telescope, והופץ ב־10 באפריל 2019)

קשת A*אנגלית: Sagittarius A*, שפירושו בעברית "A* בקבוצת קשת") הוא המיקום ממנו יוצא שידור רדיו חזק ומרוכז במיוחד במרכז גלקסיית שביל החלב בשל חור שחור שנמצא שם.

ב-16 באוקטובר 2002, צוות בינלאומי בראשות ריינר שודל ממכון מקס פלנק דיווח לראשונה על תצפית בה עקבו אחר תנועת הכוכב S2 שנמצא בקרבת סגיטריוס A* במשך קרוב לעשר שנים. מבדיקת מסלול ההקפה עולה שהמסה של סגיטריוס A* היא כ-3.7 מיליון מסות סולאריות ברדיוס שאינו עולה על 6.25 שעות אור, או כ-4.2 מיליארד קילומטרים. לשם השוואה, פלוטו מקיף את השמש ברדיוס של 5.51 שעות אור או כ-3.7 מיליארד קילומטרים. ראיות אלו תומכות בהיפותזה שסגיטריוס A* הוא חור שחור על-מסיבי, כמו אלה הקיימים במרכזים של רוב הגלקסיות.[1]

השיטה הנ"ל, היא למעשה שיטה עקיפה לדעת שיש במקום חור שחור. לעומת זאת, שיטה קצת יותר ישירה וחדשנית ננקטה לתצפית אחר החור השחור העל מסיבי M87* שבמרכז הגלקסיה M87. באפריל 2019 הודיעו קבוצת מדענים מקבוצת Event Horizon Telescope(אנ') שהצליחו להשיג תיעוד של החור השחור, באמצעות שימוש במערך של שמונה טלסקופי רדיו שהיו פזורים במספר מקומות על פני כדור הארץ. לצורך עיבוד המידע, נדרש היה תזמון מדויק ביותר ביניהם אשר הושג באמצעות שעונים אטומיים. סגיטריוס A* גם עתיד להיות מצולם בשיטה זו[2].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קשת A* בוויקישיתוף

הערות שוליים

ערך זה הוא קצרמר בנושא מדעי החלל. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

קשת A*26013753