נגד משמעת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף נגד יחידה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רנ"ג יצחק טאיטו, רס"ר המשמעת של בה"ד 1

נגד יחידה, או בשמו המקובל יותר רס"ר משמעת, או הרס"ר הוא תפקיד הקיים בכל יחידה[1] בצה"ל הממולא על ידי נגד שהוסמך לכך. ממלא התפקיד אינו בהכרח בדרגת רס"ר אך הוא בהכרח נגד (איש קבע שאינו קצין). נגדי היחידה מזוהים תמיד לפי שרוך בצבעי כחול-לבן שעל מדיהם.

תפקיד

לנגד היחידה מספר תפקידים חשובים וייחודיים ביחידה, בהם תפקידים מנהליים וטקסיים. נגד היחידה אחראי על תפקודו של המחנה הצבאי כמקום מסודר ונקי ועל הסדר והמשמעת של החיילים המשרתים בו. מכאן גם נגזר כינויו של התפקיד "רס"ר משמעת".

בנוסף לכך, על היותו מפקד המחנה מצדיעים לו (ביום-יום ובש.ג. בעת כניסתו למחנה).

תפקידו של נגד היחידה הוא בעיקר טקסי. הוא אחראי על ארגונם וניהולם של אירועים צבאיים-טקסיים לרבות פיקוד על תרגילי סדר ותרגילי סדר חמושים (ת"ס ותס"ח).

בטקסים הרס"ר חובש כובע מצחייה צבאי-טקסי (וגם לרוב גם קצינים בדרגים בכירים- בדרך כלל רס"ן ומעלה כמקובל בחיל האוויר והים) אשר מייצג את החייל עליו מתבסס הטקס (ח"א, חייל הים, חי"ר ועוד בהתאם לחייל הטקס) ולא כומתה, חוץ מבמקרים מסוימים.

במסגרת תפקידו הטקסי משמש נגד היחידה גם כתובע הייצוגי בסדר דין משמעתי הנערך ביחידה (משפטים). כמו כן אחראי על רחבת הדגל הקיימת בכל בסיס, על הנפת דגל ישראל ועל דגלי וסמלי היחידה.

לרוב, נגד היחידה כפוף ישירות לסגן מפקד היחידה ואליו כפופים מש"קי המשמעת ועובדי הרס"ר בחלק מהיחידות. ביחידות שהן מפקדות, כגון מפקדת חטיבה, נגד המשמעת אחראי על חיילי ומחנה מפקדת החטיבה בלבד ולא על אלו השייכים ליחידות המשנה (חיילי הגדודים במקרה זה). בעתות חירום, לנגד היחידה של יחידות לוחמות תפקיד חשוב במערך הלוגיסטי העורפי של היחידה.

דימויו של רס"ר המשמעת בתרבות הישראלית

לרס"ר משמעת נוצר סטריאוטיפ ברור, לפיו מדובר באדם בעל אינטליגנציה נמוכה, ולרוב גם בעל שפם.[2] התעסקותו היומיומית של הרס"ר בדיגום ובהשלטת סדר ומשמעת בבסיס הצבאי, בניגוד לרצונם הטבעי של החיילים, גורמת להשנאתו בקרב החיילים, אשר בשל חוסר האפשרות להביעה במסגרת הצבאית, מוצאת ביטוי בהומור דווקא מחוצה לה. דמויות רבות של רס"רי משמעת העונים על סטריאוטיפ זה הופיעו בסרטים וכדומה.

ראו גם

הערות שוליים

  1. ^ יחידה צבאית מוגדרת בצה"ל כיחידה בעלת דואר צבאי בסדר גודל של גדוד או מקביליו ומעלה.
  2. ^ דנאל אל-פלג, מתחת לאף, באתר במחנה, 2009 גיליון 10
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

נגד משמעת24938804