חלב סויה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף משקה סויה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חלב סויה
חלב סויה בכוס זכוכית ופחית חלב סויה
חלב סויה בכוס זכוכית ופחית חלב סויה
קרטוני חלב סויה בטעמים ביפן

חלב סויה הוא נוזל המופק מפולי סויה. חלב הסויה הומצא בסין לפני יותר מ-2,000 שנה, וכיום הוא נמכר ומשווק ברחבי העולם.

לפי המסורת הסינית, חלב הסויה וגם טופו הומצאו על ידי הנסיך ליו אן (劉安‏, Líu Ān), משושלת האן הקיסרית, בערך בשנת 164 לפני הספירה, אולם אין עדות היסטורית נוספת שמבססת את המסורת הזאת. אחרי כ-900 שנה יוצאו הטופו והסויה ליפן, ולאחר מכן יוצאו לרחבי ארצות המזרח. במאה ה-20 הגיע חלב הסויה בתפוצה רחבה גם למדינות המערביות, בעיקר לחנויות טבע. משנות ה-90 של המאה העשרים ועד היום חלה עליה בצריכת הסויה והטופו בעולם המערבי.

הכנת חלב סויה

תהליך הכנת חלב הסויה כולל מספר שלבים עיקריים:

  • טחינה של פולי הסויה
  • הפרדה בין החלק המסיס במים לבין זה שאינו מסיס
  • הוספת מים לחלק המסיס

הנוזל הלבנבן שמתקבל מכונה חלב סויה טרי. מקורו בפולי סויה ומראהו דומה למראה של חלב פרה אך הוא שונה לחלוטין בטעמו. הוא עשיר בחלבון מלא, בסידן ובמינרלים שונים אחרים.

להכנת טופו מוסיפים בדרך כלל לחלב הסויה מלח ניגרי טבעי, המשמש כמגבן. הוספת מגבן גורמת להיפרדות החלבון מהנוזל. בתהליך המסורתי מועבר החלב, במצבו זה, לתבניות מחוררות שבתוכן בד כותנה, ונדחס לגושים.

מותגי חלב סויה מסוימים נחשבים כמזון אולטרה-מעובד (לפי הגדרות משרד הבריאות[1]).

היבטים בריאותיים

ערכו התזונתי של חלב סויה דומה לערכו התזונתי של חלב. כמות החלבונים דומה, אך קיים הבדל בהרכב השומנים. בפולי הסויה שהם מוצר מהצומח, אין כולסטרול אשר נמצא בחלב יונקים[2]. בחלב סויה יש מעט יותר סידן, אם כי ספיגתו נמוכה יותר[3].

יחסית לצמחים אחרים סויה מכילה יותר פיטואסטרוגנים. פיטואסטרוגנים מועילים למערכות שונות בגוף כגון מערכת השלד והלב.

משרד הבריאות ממליץ על צריכת סויה, כולל משקאות סויה ללא סוכר מוסף. סקירת מחקרים חדשה שפרסם קובעת כי צריכת סויה אינה גורמת לבגרות גופנית מוקדמת (כפי שחששו בעבר), וכי אינה מעלה את הסיכון להתפתחות סרטן השד אלא להפך, היא עשויה לסייע במניעת סרטן השד וקשורה בהפחתת הסיכון לתמותה ולהישנות הגידול בקרב חולות ושורדות המחלה[4].

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ משרד הבריאות, קבוצות מזון לפי רמת עיבוד, באתר www.health.gov.il
  2. ^ קרן וולקומיר, חלב פרה, עיזים, אורז או סויה: מה עדיף?, ynet‏-דיאטה, 22.5.2012
  3. ^ מהו סידן ולמה הוא חשוב? איפה משיגים וכיצד צורכים? - http://hospitals.clalit.co.il/Hospitals/kaplan/he-il/CustomerInfo/Articles/Pages/CalciumArticle.aspx (הקישור אינו פעיל)
  4. ^ מידע מעודכן בנושא צריכת סויה והשפעות בריאותיות, משרד הבריאות, מאי 2017
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

36238516חלב סויה