מרואל (גבינה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מרואיי (גבינה))
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מרואל
Maroilles

גבינת מרואלצרפתית: Maroilles; הידועה גם בשם Marolles) היא גבינה מחלב פרה המיוצרת באזורי פיקארדי ונור-פה דה קאלה בצפון צרפת. שמה נובע מהכפר Maroilles באזור בו היא עדיין מיוצרת.

הגבינה נמכרת בקוביות מלבניות בודדות עם קליפה שטופה כתומה-אדומה לחה וריח חזק. בצורתה בייצור המוני היא כ-13 ס"מ ריבוע ו-6 ס"מ גובה, במשקל של כ-700 גרם. בנוסף, על פי תקנות ה-AOC (כינוי מקור מבוקר) שלה, גבינות הכשירות לסטטוס AOC יכולות להיות גם אחד משלושת הגדלים האחרים:

  • סורבה – 12–12.5 ס"מ ריבוע, גובה 4 ס"מ, משקל 550 גרם. הבשלה: לפחות 4 שבועות.
  • מיניון – 11–11.5 ס"מ ריבוע, גובה 3 ס"מ, משקל 350 גרם. הבשלה: לפחות 3 שבועות.
  • קוורט – 8–8.5 ס"מ ריבוע, גובה 3 ס"מ, משקל 180 גרם. הבשלה: לפחות שבועיים.

היסטוריה

לעיתים קרובות מדווחים כי מרואל נוצרה לראשונה בשנת 962 על ידי נזיר במנזר מרואל .[1] הגבינה התפשטה במהירות בכל האזור והייתה אהובה על כמה מלכים צרפתיים, כולל פיליפ השני, לואי התשיעי, שארל השישי ופרנסואה הראשון.

גבינת מרואל מצרפת

ייצור

את ה"בצק" (החלב המוקרש) מעצבים וממליחים לפני שמוציאים אותו מהתבנית ומניחים באזור ייבוש מאוורר למשך כעשרה ימים שבמהלכם מתפתח עליה ציפוי קל עדין של חיידקים. לאחר מכן מברישים את הגבינה, שוטפים ומעבירים למרתף למשך חמישה שבועות לפחות, אם כי תקופות של עד ארבעה חודשים אינן נדירות. במהלך הזמן הזה, היא מסובבת ומצוחצחת במרווחים קבועים, כדי להסיר את העובש הלבן הטבעי ובכך לאפשר לחיידקים האדומים שלה לשנות את הקליפה מצהוב לאדום.

הגבינה המוגמרת היא לפחות 45% שומן (מהחומר היבש), והיא מיוצרת בצורות מפוסטרת ולא מפוסטרת. מעמד AOC הוענק בשנת 1976 עם מעמד AOP (כינוי מקור מוגן) לאחר 1996.[2] בשנת 2005 יוצרו 2,126 טון, מתוכם כ-6% הגיעו מ-10 יצרני הפרמייה (החקלאים), והיתר מיוצרת על ידי שלושת היצרנים התעשייתיים.[3]

גבינות דומות

מספר גבינות פחות נפוצות מיוצרות בצפון צרפת בשיטות דומות מאוד והן מופיעות לרוב ב"משפחת המרואל". אלה כוללים את באגט לאונאז (Baguette laonnaise תוצרת לאון), בולט ד'אבסנה (Boulette d'Avesnes מ-Avesnes-sur-Helpe) ועוד רבות נוספות.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מרואל בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Masui, Kazuko; Tomoko Yamada (1996). French Cheeses. Dorling Kindersley. p. 84. ISBN 0-7513-0896-X.
  2. ^ "AOC Maroilles ou Marolles". INAO. אורכב מ-המקור ב-2015-11-04.
  3. ^ "Le Maroilles". maison-du-lait.com. אורכב מ-המקור ב-2007-04-07.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0