בחינה פסיכוטכנית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מאבחנת פסיכוטכנית)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בחינה פסיכוטכנית היא כלי סינון ומיון שמהווה תנאי קבלה למספר מוסדות כגון: צה"ל, מוסדות להשכלה גבוהה ועוד. הבחינה נערכת על ידי פסיכולוגים תעסוקתיים ומטרתה לשקף מרכיבים באישיותו וכישוריו של הנבחן. בחינה פסיכוטכנית מורכבת ממספר חלקים: חלק פסיכולוגי, חלק ייעודי, חלק כמותי, חלק מילולי וחלק צורני. חלקי הבחינה השונים בודקים צדדים שונים באישיות הנבחן כאשר כל מבחן מותאם לבדיקת יכולת אישית מסוימת.

אין לבלבל בין בחינה פסיכוטכנית לבחינה פסיכומטרית שמטרתה ניבוי יכולת הנבחנים לעמוד בהצלחה בלימודים אקדמיים. הבחינה הפסיכוטכנית בודקת כישורים כלליים יותר, בעיקר חשיבה לוגית וההתמודדות עם משימות חדשות ולא מוכרות.

מבנה המבחן

חלק פסיכולוגי - נועד לאבחון תכונות אופי מסוימות, כישורים חברתיים, צורות התנהגות, יחסי אנוש, עבודת צוות וכדומה.

חלק ייעודי - נועד לאתר תכונות אופי המהוות חלק מדרישות הקבלה של הגוף הרלוונטי, למשל: דמיון, מקוריות, יצירתיות ועוד.

חלק כמותי - בחינת יכולת החשיבה הכמותית. בחלק הכמותי אפשר למצוא מבחנים שונים כמו: מבחני אומדן, ידע בחשבון בסיסי, בעיות מתמטיות, ניתוח מידע ועוד. חלק זה רלוונטי במיוחד למועמדים בתחומי המחשבים וההנדסה.

חלק מילולי - נועד לבחינת יכולת החשיבה המילולית, היכולת להסיק מסקנות והבנת טקסטים. בחלק המילולי אפשר למצוא מבחנים כמו: מבחני לוגיקה, השלמת משפטים, הבנת הנקרא, מבחני דקדוק, איות ואוצר מילים ועוד. המבחנים נעשים בשפה העברית ובשפה האנגלית.

חלק צורני - נועד לאבחון יכולות הסקה והשלכה לוגית מסדרות צורניות. מבחנים אלו יתבססו על יכולת תפיסה מרחבית מולדת.

סוגי בחינות פסיכוטכניות

מבחן קבלה צבאי - מהווה מדד מרכזי לקביעת הקב"א (קבוצת איכות) והתפקיד העתידי בצבא. המבחן הוא חד פעמי, נעשה במהלך הצו הראשון ואורך כשעתיים. המבחן הוא ממוחשב ומטרתו לבחון מיומנויות אנליטיות ומילוליות של המועמד, ולכן הוא מורכב משלושה חלקים: צורני, מילולי ומספרי.

מבחני קבלה בחברות השמה - כלי מיון שנועד לבחון מיומנויות חשיבה, יכולות אישיות וחברתיות ואת רמת האינטליגנציה של המועמדים ועל פיהם לאתר את המועמדים הרלוונטיים ביותר לתפקיד.

מבחני קבלה באקדמיה (למקצועות העיצוב) – כלי שמטרתו לבחון כישורים אישיים ותכונות אופי, כגון יצירתיות, מקוריות, דמיון, ראייה תלת ממדית, ראיה מרחבית, ועוד.

ההבדלים בין מבחן פסיכומטרי לפסיכוטכני

מבחן פסיכומטרי אינו מנסה לבדוק את האישיות של הנבחן, אלא מנסה לבחון את הפוטנציאל של המועמד להצליח בלימודיו (ללא קשר לתחום הלימוד). הבחינה הפסיכומטרית בישראל כוללת פרקים בעברית, אנגלית ומתמטיקה ובודקת את הכישורים המנטלים והחברתיים של הנבחן.

לעומת זאת, המבחן הפסיכוטכני בודק את ההתמודדות של הנבחן עם משימות חדשות ולא מוכרות, את החשיבה הלוגית שלו, את האיזון בין מהירות לאיכות והאם יש למתמודד יכולת התמדה.

ככלל, שתי הבחינות הן אמצעי סינון של המועמדים הרבים וככאלו הן יחסיות, אינטנסיביות ואף שנויות במחלוקת.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

24784143בחינה פסיכוטכנית