ליד (מכירה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף לידים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: סגנון לא אנציקלופדי, תוכן בעייתי.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: סגנון לא אנציקלופדי, תוכן בעייתי.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.

בניהול מכירות, לידאנגלית: lead) הוא לקוח פוטנציאלי המתעניין בשירות או במוצר המוצע למכירה על ידי עסק, חברה, ארגון או קמפיין פרסומי. פרטי ליד מכילים את פרטי יצירת הקשר עם הלקוח הפוטנציאלי. מטרת מקבל הליד בדרך כלל היא ביצוע מכירה במטרה להופכו ללקוח בפועל.

ניתן לייצר לידיים בכל מדיה שיווקית על ידי הצבת שטחי פרסום רלוונטיים לעסק המעוניין לפרסם. לדוגמה, באמצעות פרסום ממוקד קהלי יעד באינטרנט ניתן לייצר לידיים מפלטפורמות שיווקיות כגון: גוגל, פייסבוק, רשתות חברתיות, רשתות שותפים ואתרי אינטרנט ייעודיים.

משרדי פרסום וחברות שיווק המתמחות במסחר בלידים לרוב נוקטות בטקטיקות שיווק ופרסום באינטרנט. גופים אשר מוכרים לידיים נקראים משווקים וגופים אשר רוכשים נקראים מפרסמים.

לידים מתחלקים לשלושה סוגים עיקריים בשרשרת אספקה שיווקית: בין שני עסקים, בין עסק ללקוח קצה (הסוג הנפוץ ביותר), ובין לקוח קצה אחד ללקוח קצה אחר (דוגמה: אתרי לוחות, EBay, Amazon וכדומה). בחינת אפקטיביות הפרסום של עסקים באמצעות גיוס לידיים חדשים לעסקים נמדדת על ידי יחס החזר השקעה ROI (מחושב לפי סה"כ תקציב הפרסום שהושקע לכלל האפיקים השיווקיים ביחס לסה"כ הזרמת הון נומינלי המוזרם לחברה באמצעות קמפיין שיווקי).

יצירת לידיים חדשים דרך שיווק ופרסום במדיה הדיגיטלית מסתכמת בשלושת המופעים הבאים: חשיפת גולשים לשטח פרסום, הקלקה של הגולשים על המודעה המשווקת, הנעה לפעולה על ידי השארת פרטי יצירת קשר.

על מנת לנהל פעילות לייצור ורכישת לידיים לצורך הגדלת היקף המכירות או לצורך מכירת הלידים לגורם שלישי, ניתן להשתמש במערכת ניהול לידיים מתקדמת המותאמת לתהליך זה. באמצעות מערכת זו ניתן לחבר ערוצים שיווקיים (דפי נחיתה, באנרים ואתרים) ולקבל תמונת מצב נכונה.

ייצור לידיים

ייצור לידיים בצורה ממוחשבת

שיטת ייצור הלידים באינטרנט כוללת את שלב זיהוי סממני הקניה (מאנגלית: purchase indicators) ושאיבת מזהי הלקוח מהם. סממני הקניה מייצגים פוטנציאל קניה עתידי של לקוח. לדוגמה, פרסום מקוון למכירת רכב משומש, מהווה סממן קניה עתידי לרכב חדש על ידי האדם שמוכר את רכבו הישן. מזהי הלקוח, כגון כתובת אימייל או מספר טלפון, מזהים באופן ייחודי את הלקוח שככל הנראה יבצע את הרכישה העתידית.

באופן מיטבי, שיטת ייצור הלידים תכיל מספר שלבים - איסוף פרטי יצירת קשר מלאים של הלקוח הפוטנציאלי מתוך מאגרי מידע מבוססי פרופיל, יישום מודל חיזוי לבחירת לידיים מעוניינים ולבסוף העברת הלידים המעוניינים לצד הרלוונטי, כגון צוות אנשי מכירות או שירות מרקטינג ישיר.

ליד מעוניין (מאנגלית: intender lead) הוא ליד לאדם המעוניין לרכוש מוצר או שירות מסוים במסגרת זמן תחומה. רק חלק מהלקוחות באמת מעוניינים.

שיטת ייצור הלידים עובדת באופן מיטבי באינטרנט, שהוא מאגר מידע נגיש וגדול המלא בסממני קניה המתעדכנים ללא הרף. באופן מיטבי הלידים המעוניינים מועברים לצד הרלוונטי בצורה מקוונת (במייל לדוגמה), על מנת שיגיעו לצוות המכירה כאשר הליד עדיין רלוונטי.[1]

שיטות נוספות לייצור לידיים

ייצור לידיים יכול להתבצע באופן מקוון ובאופן לא מקוון.

רשימות דיוור, רשימות לידיים משותפות ופרסום חינמי הן דרכים נוספות למצוא או למשוך לקוחות פוטנציאליים. רשימות דיוור יכולות להגיע כרשימת כתובות מייל, כתובות מגורים או כתובות בתי עסק. שיטה זו עולה פחות אך לא תמיד ממוקדת כהלכה.

רשימות לידיים משותפות נוצרות כאשר אנשים מביעים עניין בהצעה למוצר ונרשמים על מנת לקבל מידע נוסף. הרישום יכול להתבצע הן באתר אינטרנט והן בטופס מדוור.

זיהוי לקוחות על ידי פרסום חינמי, טומן בחובו את הצורך לתת מידע חינם, ולעיתים אף מוצרים חינם על מנת למשוך לקוחות פוטנציאליים. פרסום חינמי יכול להגיע כמאמרים חינמיים באינטרנט, ספרים אלקטרוניים או כחומר מדוור.[2]

פרמטרים המגדירים את איכות הליד[3]

  1. כפילות לידיים: קבלת הפנייה מלקוח פוטנציאלי על ידי מספר מקורות שונים. ישנם גופים המוכנים לשלם גם על לידיים כפולים למרות שהגיעו ממספר מקורות שונים כי לטענתם לקוח שהשאיר את פרטיו במספר אתרים שונים הוא לקוח הבשל יותר לרכישת השירות המוצע.
  2. טיוב לידיים: לידיים אשר עוברים ביקורת איכות והתאמה לפעילות העסק. קיימות שאלות בסיסיות שעל הלקוח לעבור טרם הוא מופנה לבית העסק. לקוח שאינו מתאים לפעילות הליבה של העסק לא יועבר כלל או שיועבר לעסק אחר אשר יכול לענות על הצורך הבסיסי של הלקוח. למטייב פניות בחברה חיצונית יש כוח עצום בהשפעה על סבירות סגירת העסקה וכן במיתוג הטלפוני של נותן השירות טרם תהליך המכירה ולכן יש להקפיד על תהליך טיוב שיטתי ונכון לכל מחלקה עסקית הרוכשת לידיים.
  3. בלעדיות לידיים: לידיים יכולים לעבור לבית העסק בבלעדיות או לא. ליד בלעדי מנותב לבית עסק אחד בלבד על ידי המשווק. קיימים תחומים להם בלעדיות הלידים חיונית לקביעת רמת איכות הליד. בדרך כלל אלו הם תחומים המאופיינים במכירה רגשית יותר מאשר שכלתנית. לעומת זאת, בתחומים אחרים, רציונליים יותר, בהם הלקוח ירצה לפנות למספר עסקים על מנת לפתור את "הדיסוננס הקוגניטיבי" שלו בעת בחירת המוצר או השירות, לרמת בלעדיות הליד אין השפעה ניכרת.
  4.  פילוח הלידים: ניתן לפלח ולסנן לידיים על בסיס פילוח גאוגרפי, דמוגרפי ופסיכוגרפי (לעיתים נדירות). תמחור עלות לליד לעולם יושפע משילוב דרישות על בסיס הפרמטרים המתבקשים מהלקוח. קיים קושי רב להגדיר מה עדיף ללקוח לבחור ובאיזו רמת פילוח לרכוש את הליד מבלי לנתח את העסק.
  5. סינון לידיים: בתחומים מסוימים, בהם עלות הגיוס של לקוחות חדשים יחסית גבוהה, מקובל גם לסנן את הלקוחות המגיעים לחברות על מנת לא לבזבז זמן מיותר על לקוחות פחות רלוונטיים לבית העסק.

קריטריונים ליצירת ליד איכותי[4]

העשרת לידיים: ליד הוא אשכול שלם של פרטי לקוחות רלוונטיים. ליד ברמה גבוהה משלב דמוגרפיה, פרטי לקוח, מידע מחברות וכן "אותות קניה" - מידע ייחודי שנאסף עבור החברה המתארת את  פרופיל הלקוח האידיאלי. כדי להתאים אישית את המידע עבור הלקוח הפוטנציאלי, המידע יכלול לא רק נתונים דמוגרפיים כמו שם, גיל ומקום עבודה, אלא גם יצור השוואה מתמדת אל מול לקוחות פוטנציאלים נוספים.

מעבר לפירוט הנכנס, "אותות הקניה" מרמזות על פתיחות הלקוח למוצר או השירות המוצע. הדבר יכול להיעשות על ידי שימוש בטכנולוגיה מסוימת באתר החברה, העיתונות ושותפויות עסקיות. זהו מידע יקר ערך מאחר שהוא חושף את נקודות החולשה של הלקוח, אך הוא גם צורך זמן. לא מפתיע שצוותי מכירה מדווחים שרק 33% מזמנם מיועד למכירה בפועל. היתר מושקע על מחקר, מידע נכנס או במילים אחרות על העשרת הלידים.

דיוק: נתונים מדויקים מאפשרים לצוות להקצות זמן ומשאבים ללקוחות פוטנציאלים המתאימים ביותר עבור העסק. בלי עבודה מדויקת, לא רק שכסף החברה עלול להתבזבז, אלא גם האפשרויות הפוטנציאליות העומדות לרשותו. לידיים איכותיים יכילו נתונים מדויקים.

אמינות: העיסוק בלידים אינו חד פעמי אלא מדובר בתהליך מתמשך של עמידה בדרישות ובציפיות של אנשי המכירות ובעל העסק. השוק רווי בשינויים, הלידים בתזוזה מתמדת ואינם יישארו במקומם לאורך זמן. יחידים מועסקים ומפוטרים, חברות פושטות רגל, משרות חדשות נפתחות והעסקים מצטמצמים מדי רבעון. לכן, ריענון, מהירות ותהליך תמידי  להעשרת לקוחות פוטנציאלים אלו הם מרכיבי המפתח ליצירת ליד חזק ואיכותי.

מטרה ממוקדת: כל בעל עסק שואף להגדיל את ההכנסה הקבועה של העסק על ידי לקוחות חדשים, ולכן הדבר החשוב לזכור הוא כיצד הליד מאפשר לשמר את התהליך העסקי הכולל של העסק. לעיתים שליחת עוד ועוד לידיים למכירה עלול לעשות את ההפך ולהפחית את ההכנסות שלנו.

שינוי אופי הלידים במרוצת הזמן

כיום יש צורך להגיע באופן ישיר ללקוחות הפוטנציאלים. בעוד שבעבר היה נהוג להסתמך על פרסום מאסיבי ופרסומות בתפוצת רשימות דיוור, כיום עקב ריבוי "רעשי רקע" אלו, יש צורך בווידוא יכולת הלקוח למצוא את המוכר ולשמר את הקשר עמו לאחר מכן.

בעבר היה חוסר במידע, בעוד שכיום, בעקבות התפתחות רשת האינטרנט יש שפע של מידע נגיש וזמין. דבר זה יצר בעיה עבור המוכרים, שכן שפע של מידע משמעו ריבוי "רעשי רקע", דבר הפוגע בתשומת הלב הניתן על ידי הלקוח הפוטנציאלי.

כאשר היה חוסר במידע זמין, יצירת רשימות לידיים היה מתבצע על ידי מחלקת שיווק, שבתורה הייתה מעבירה רשימות אלה למחלקת המכירות. לקוחות ציפו ליצור קשר עם איש מכירות, שבתורו ציפה לעבוד אל מול לקוח שהוא בשלב טרומי של הקניה ולא בטוח שיהיה ליד איכותי.

כיום, לקוחות פוטנציאליים יכולים לקבל מידע נרחב על מוצר או שירות בטרם שיחתם עם איש מכירות, כך שבתי עסק כיום, צריכים להקפיד על נוכחות דיגיטלית. דבר שלא היה נדרש מהם בעבר.[5]

ייצרני לידיים מובילים בישראל

בישראל ישנם מספר רב של יצרני לידיים הפועלים בשיטות שיווק שונות, מרבית החברות הן חברות טלמרקטינג (מאנגלית: call centers), או לחלופין חברות מדיה גדולות המייצרות לידיים דרך קמפיינים דיגיטליים באינטרנט.

הקמפיינים המיוצרים דרך האינטרנט, ברובם מיוצרים דרך שיווק ממומן (PPC) בגוגל, פייסבוק וכו. ישנו גם מושג בשם קידום אורגני (SEO). אך השיטה האיכותית ביותר בשנים האחרונות לייצור לידיים, היא דרך כתבות תוכן הנמצאות באתרים גדולים.

הכתבות מאוחסנות בנכסים דיגיטליים (אתרים או אפלקציות), ומשווקות על פלטפורמות תוכן אאוטבריין, טאבולה וכדומה.

דוגמאות לחברות לידיים גדולות בישראל:

  1. חברת אדברינג בע"מ (מאנגלית: Adbring) - חברה בת של חברת הלידים הענקית מלונדון Adbring.com. - מתמחים בייצור לידיים איכותי דרך כתבות תוכן ושירותי PPC
  2. חברת מטומי (מאנגלית: Matomy) - חברת מדיה השייכת למשרד הפרסום הגדול מקאן אריקסון
  3. חברת וובפאלס ( מאנגלית: WEBPALS) חברת מדיה הנסחרת אף בבורסה בלונדון
  4. חברת גליספה (מאנגלית: Glispa) חברת Mobile ad tech המתמחה ביצירת לידיים באמצעות פרסום באפליקציות

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

24181743ליד (מכירה)