יום שבת (פיוט)
יום שבת קודש הוא
|
---|
יוֹם שַׁבָּת קוֹדֶשׁ הוּא הַבָּשָׂר יַיִן וְדָגִים וְאִם שֻׁלְחָן כַּדָת עָרוּךְ נָשִׁים נֵרוֹת תַּדְלִיקֶנָּה תְנוּ שֶׁבַח וְשִׁירָה נֶפֶשׁ כִּי נֶאֱנָחָה חֻקּוֹתֶיהָ בְּמָרָה זֶּה הָאוֹת אֲשֶׁר שָׂם אֵל קוֹלֵי קוֹלוֹת יֶחְדָּלוּן |
"יוֹם שַׁבָּת קֹדֶשׁ הוּא" הוא אחד מזמירות ופיוטי שבת. על פי האקרוסטיכון המופיע בראשי הבתים של הפיוט, שם מחברו הוא "יהונתן", שזהותו אינה ידועה.
תוכן השיר
מילות השיר מושפעות מאמירות מהתלמוד הבבלי (בעיקר ממסכת שבת) עם תוספת של סגנון מליצי. הן תכנים הלכתיים והן תכנים מהאגדה:
בבית הראשון מביא המחבר את ההבטחה המוזכרת בתלמוד כי מי שלווה עבור השבת, הקדוש ברוך הוא יפרע עליו את חובו,
בבית שני מביא את האגדה על שכרו של יוסף מוקיר שבת, בבית שלישי את האגדה על המלאכים המלווים את האדם בבואו בליל שבת לביתו.
בית הרביעי רביעי עוסק בשלוש המצוות בהם אישה צריכה להיזהר, כמובא משנה במסכת שבת ”על שלוש עבירות נשים מתות בשעת לידתן, על שאינן זהירות: בנדה ובחלה ובהדלקת הנר.” (משנה, מסכת שבת, פרק ב', משנה ו').
הבתים הבאים עוסקים בכך ששבת ניתנה מתנה למשה, ועל כך שהתקדש בירדית המן כפול מבחול, וכן על שכרם של שומרי שבת. בבית השביעי מזכיר המחבר את נהר סמבטיון שבכל ימות השבוע הוא זורם ואילו בשבת הוא נח, ומסיים שדבר זה הוא הוכחה לכופרים.
הבית האחרון
בבית האחרון עוזב המחבר את ענייני השבת, ומבקש הקפדה על מתן קרדיט לו כמחבר השיר. בהקשר זה מסופר כי פעם מחבר השיר הגיע לפרנקפורט והוזמן להתארח שם אצל אחד מחשובי הקהילה שלימד בליל שבת את השיר הנ"ל את הציבור בטענה כי הוא חיברו. בתגובה הרב יהונתן תבע את אותו אדם לדין תורה בטענה כי גנב ממנו את השיר. בוויכוח פומבי שהתנהל ביניהם שאל הרב יהונתן את אותו רב באשר לאקרוסטיכון בשיר ואילו הרב לא ידע לענות, ובכך התברר לכל הקהל האמת כי הרב יהונתן חיבר השיר. על מאורע זה חיבר הרב יהונתן את הבית האחרון בשיר.
ביגרסה אחרת מובא כי החיבור נאבד ממחברו קודם שהשלים את הבית האחרון[1].
בתרבות
בחסידות ויז'ניץ חמשת בתיו האחרונים של הפיוט מושרים בליל שבת פרשת משפטים, ועל השורה הראשונה של הבית השישי חוזרים שוב ושוב, משום שבעל אהבת ישראל שר אותו בשבת זו ולא הסכים לשיר אותו בשבתות אחרות[2].
לפיוט לחנים שונים, במגזר החסידי ובמגזר הכללי.
חלקים מהפיוט עובדו לשרים, הבית השביעי 'חוקותיה במרה' התפרסם בשיר שהולחן על ידי יוסי גרין, והושר על ידי מרדכי בן דוד באלבומו משיח. כמו כן באלבומו כיסופים שיר נוסף מבית זה 'שומרי מצוותיה'.
לאברהם פריד שיר על המילים 'תנו שבח' הלקוחים מהפיוט.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
טקסט בוויקיטקסט: יום שבת קדש הוא |
- יום שבת קודש הוא, באתר הזמנה לפיוט
- עידו חברוני, יום שבת קודש הוא - עיון בפיוט באתר הזמנה לפיוט
- יום שבת קדש הוא - מודז'יץ, סרטון בערוץ "הרב יצחק גינזבורג - Topic", באתר יוטיוב (אורך: 06:00)
- חוקותיה, סרטון בערוץ "Mordechai Ben David - Topic", באתר יוטיוב (אורך: 06:05)
- תנו שבח, סרטון בערוץ "Avraham Fried - Topic", באתר יוטיוב (אורך: 04:16)
הערות שוליים
יום שבת (פיוט)36102760Q6979783