חדשנות משבשת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף טכנולוגיות משבשות)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

חדשנות משבשת (באנגלית: Disruptive Innovation) היא מונח שמקורו בעולם הטכנולוגיה ומתאר חדשנות אשר מובילה ליצירת שוק חדש ובמשך הזמן גורמת לשיבוש של השוק הקיים (המסורתי) עד להפיכת הקטגוריה החדשה לדומיננטית תוך דחיקתה והחלפתה של הקטגוריה המסורתית.

בתהליכי ההתהוות שלה, חדשנות משבשת נוצרת לא פעם תוך מתן מענה לפלח שוק קטן או לא משמעותי אשר לא קיבל מענה באמצעות החדשנות הדומיננטית עד כה. בשל כך, חדשנות משבשת מאופיינת בשלביה הראשונים בביצועים נחותים ביחס למה שהצרכנים של השוק המסורתי דורש אך יש לה יתרונות אחרים שלקוחות אחרים מעריכים. יתרונות אלו יכולים להיות בתחום המחיר, הנוחות, האפשרויות החדשות שהיא מאפשרת וכיוצא בזה. כך הטכנולוגיה המשבשת מתפתחת ומשתפרת מחוץ לרדאר של השחקנים הקיימים עד למצב (שיכול לקחת שנים ואף עשרות שנים) שהיא כבר אינה נחותה בביצועים שלקוחות המסורתיים מעריכים (כמו איכות קול בטלפון או איכות תמונה במצלמה או במדפסת). על כן, המושג חדשנות משבשת מתאר חידושים אשר משפרים את המוצר או השירות באופן שהשוק הקיים לא צפה, תחילה על ידי פניה לקבוצת צרכנים חדשה ואחר-כך על ידי הורדת מחירים בשוק הקיים.

ביצועים נחותים מאפשרת קפיצת מדרגה בשימוש (נוחות, מחירים) התקדמות טכנולוגית
חדשנות שהלקוחות הקיימים לא רוצים היום בשל ביצועים נחותים היום אבל יש להם תכונות אחרות, אשר מוערכות על ידי לקוחות אחרים, בדרך כלל בשווקים קטנים או מתעוררים ולכן הטכנולוגיה מתקדמת ומתפתחת בפלחי שוק מחוץ לראדאר של החברה המובילה היום.

דוגמאות

טלפון סלולרי, טלפון חכם, מדפסת הזרקת דיו, מצלמה דיגיטלית, תאורת LED, אנדרואיד (מערכת הפעלה), וכן ויקיפדיה עצמה, כולם מהווים דוגמאות לחדשנויות משבשות אשר הובילו לקריסה של תעשיות מסורתיות שונות. במקרה של טלפון סלולרי השוק ששובש הוא טלפון קווי. הטלפון החכם שיבש מגוון רחב של שווקים כדוגמת טלפון סלולרי, מחשבים (ניידים, נייחים ו-PDA), שעונים, פנסי כיס ועוד. במקרה של מדפסת דיו זו מדפסת הלייזר, עליית המצלמה הדיגיטלית הובילה להיעלמות שוק הצילום האנלוגי על רבדיו השונים, מערכת ההפעלה אנדרואיד הובילה להעלמות מערכות ההפעלה של יצרניות הטלפונים המסורתיות. עלייתה של ויקיפדיה כאנציקלופדיה חופשית, הובילה להעלמות מוסד האנציקלופדיות המסחריות - מודפסת או דיגיטליות - ששלטו בשוק מאות שנים.

מקור המונח

המושג טכנולוגיה משבשת נטבע בשנות התשעים על ידי פרופסור קלייטון כריסטנסן[1] מאוניברסיטת הרווארד. הוא אחר כך החליף אותו במושג חדשנות משבשת מאחר שהוא הכיר בכך שהאסטרטגיה או המודל העסקי שהטכנולוגיה מאפשרת הם אלו שיוצרים את ההשפעה או השינוי המשבש. "דילמת החדשן"[2] הוא שמו של ספרו הראשון של פרופסור קלייטון (1997) בו הוא הציג את המושג טכנולוגיה משבשת. כותרת המשנה של הספר נקראה "כשטכנולוגיות חדשות גורמות לחברות אדירות ליפול". הסיבה לנפילתן של החברות הגדולות היא שלמעט מקרים יוצאי דופן, החברות המובילות בשוק המסורתי אינן אלו השולטות בשוק החדש שנוצר ולעיתים הן בסופו של דבר נופלות כאשר הטכנולוגיה המשבשת מחליפה את הטכנולוגיה הקיימת. דוגמה מוכרת לכך, היא קריסתן של חברת קודאק וחברת פולארויד, אשר שתיהן הגישו בקשה לפשיטת רגל ב-2012[3] ו-2001[4] בהתאמה. כך גם לגבי, ויקיפדיה לעומת אנציקלופדיה בריטניקה שהפסיקה הדפסת האנציקלופדיה ב-2012 אחרי 244 שנים[5] וכן אנציקלופדיה הדיגיטלית אנקרטה של מיקרוסופט שהפסיקה את פעילותה ב-2009[6]. דוגמה למקרה יוצא דופן הוא חברת HP אשר השכילה לנקוט בצעדים המתאימים בעוד מועד וכיום היא שולטת בשוק "המסורתי" יותר של הדפסת לייזר כמו גם בשוק החדש של החדשנות המשבשת של הדפסת דיו.

השוואה לחדשנות תומכת

בניגוד לחדשנות משבשת, חדשנות תומכת אינה יוצרת שוק חדש, אלא תומכת בשוק הקיים בכך שהיא מספקת חדשנויות המשפרות את הביצועים של המוצרים בשוק זה באופן שמוערך על ידי מגזר הלקוחות של שווקים אלו. שיפורים אלו יכולים להיות שיפורים "לא רציפים" (רדיקלים/קיצוניים או מהפכניים) או שיפורים "רציפים" (אבולוציוניים). בעוד שהחברות המובילות בשוק הקיים בדרך כלל מצטיינות בהובלת חדשנות תומכת לא כך הדבר הוא לגבי חדשנות משבשת. הסיבה לכך היא שחדשנות משבשת גדלה תחילה בשווקים קטנים ומתעוררים שהחברה המובילה לא רואה בהם שווקים אטרקטיביים להיכנס אליהם וכך הם מיוצרים ומפותחים על ידי שחקנים אחרים ומתחת לרדאר של השחקנים המובלים עד שכבר מאוחר מדי.

ביצועים שוק מטרה חברות מובילות
חדשנות משבשת ביצועים נחותים שוק חדש - קטן כמעט תמיד חברות חדשות
חדשנות תומכת ביצועים משופרים שוק קיים חברות קיימות

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Bower, Joseph L. & Christensen, Clayton M. (1995). "Disruptive Technologies: Catching the Wave" Harvard Business Review, January–February 1995
  2. ^ Christensen, Clayton M. (1997), The innovator's dilemma: when new technologies cause great firms to fail, Boston, Massachusetts, USA: Harvard Business School Press, מסת"ב 978-0-87584-585-2.
  3. ^ ^ "Photography icon Eastman Kodak has filed for Chapter 11 bankruptcy. –". Usatoday.com. January 19, 2012. Retrieved January 19, 2012.
  4. ^ Polaroid files for bankruptcy - Oct. 12, 2001 - CNN Money - http://money.cnn.com/2001/10/12/companies/polaroid/
  5. ^ ^ Bosman, Julie (13 March 2012). "After 244 Years, Encyclopaedia Britannica Stops the Presses". The New York Times. Retrieved 1 April 2012.
  6. ^ ^ Tartakoff, Joseph. "Victim Of Wikipedia: Microsoft To Shut Down Encarta". paidContent. Retrieved 1 April 2012
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

חדשנות משבשת30070445