טיפוס עצים (ספורט)
טיפוס עצים הוא ענף ספורט יחידני (לא קבוצתי), שבו נערכת תחרות בין מתמודדים שונים אשר מטרתם לטפס כמה שיותר גבוה על עץ.
תחרות טיפוס עצים מקיפה כמה תחנות שונות: תחרות פוט-לוק (טכניקת נעילת רגליים לטיפוס מהיר על החבל), תחנת חילוץ בגובה, תחנת זריקת חבל, תחנת טיפוס חופשי ותחנת עבודה במעטפת העץ.
הארגון האחראי על התחרויות
ארגון ה-ISA (קיצור של International Society of Arboriculture) מאגד את כל העוסקים בתחום מקצוע העצים. מקורו בארצות הברית, ונכון ל-2017 יש לו סניפים ברחבי העולם.
מקור המילה 'ארבוריסט', המופיע בשם הארגון, הוא 'עץ' בלטינית. ארבוריסט הוא מומחה-עצים, העוסק בכל היבטי הטיפול והטיפוח של עצים, כולל שתילה והעתקת עצים, גיזום וכריתה, אבחון וטיפול בבריאות עצים ואדמה, הערכת רמת הסיכון של עצים ועוד. ברוב העולם המקצוע ידוע בכינוי 'ארבוריסט', 'רופא עצים', או 'מנתח עצים', ואילו בארץ מקבילים את שירותי הארבוריסט לאלו הניתנים על ידי אגרונום וגוזם עצים מומחה.
תחרויות טיפוס עצים בישראל
בחוה"מ סוכות, בסוף ספטמבר 2016, נערכה במתחם בית הספר החקלאי המיתולוגי 'מקווה ישראל' שבחולון תחרות טיפוס העצים הראשונה בישראל. התחרות הנה פרי יוזמתם ועבודתם של דרור לזרוביץ ורונן מיארה – גוזמי עצים בהכשרתם ובמקצועם. השניים יזמו את התחרות במטרה להקים את הארגון הראשון בארץ למטפלי עצים על מנת לקדם ולשפר את תחום הטיפול בעצים במדינת ישראל ולהבאתו לרמה בינלאומית – בין היתר כדי להכשיר נציגי ישראל שישתתפו בתחרות הבינ"ל של ארגון ה-ISA.
התחרות התקיימה בחסות חברת שירות וציוד. בנוסף התקיימו תערוכה, תצוגה ומכירה של מגוון חברות גדולות בתחום הטרקטורים, המנופים, במות ההרמה, מבקעות העצים, הנגררים, המסורים, הציוד לגיזום וכריתת עצים, ציוד הטיפוס, הביגוד המגן ועוד.
התחרות כללה תחרויות-משנה נושאות פרסים עבור הקהל הרחב.