חסימה אלקטרונית
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: בערך מושגים טכניים רבים הדורשים פישוט. בנוסף, דרושים סידור מכלולזציה.
| ||
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: בערך מושגים טכניים רבים הדורשים פישוט. בנוסף, דרושים סידור מכלולזציה. | |
חסימה אלקטרונית היא שם כולל לסוגים שונים של הפרעות למעבר גלים אלקטרו-מגנטיים.
חסימת ל"א (לוחמה אלקטרונית) היא שיבוש פעולתן של מערכות אלקטרוניות קולטות באמצעות שינוי יחס האות לרעש, כך שהמקלטים אינם מסוגלים להבחין באות הנקלט ולפענח את האינפורמציה שבו.
ישנם שלושה סוגים (מרכזיים) של מערכות שמנסים לחסום בדרך זו:
חוסם מכ"ם
חסימת מכ"ם הינה שידור גל רדיו בכוונה לשבש פעולת מכ"ם עוין, על ידי הרוויתו במידע שגוי. ישנם שני סוגי חוסמים עיקריים:
חסימת רעש
מערכת של 'חסימת רעש' נועדה לעכב או למנוע גילוי מטרות. חסימת רעש מנסה למסך ולהסוות את קיומן של מטרות באמצעות הגדלה משמעותית של הרעש הנקלט המכ"ם. חוסם רעש משתמש בדרך-כלל באותות בהספקים גבוהים (בתדר זהה לזה של המכ"ם). מפעיל המכ"ם הנחסם יראה "שלג" באזור שבו מתבצעת החסימה ולא יוכל להבחין בין מטרה לרעש. הטכניקות המקובלות בחסימת רעש הם:
- חסימה רחבת סרט (barrage) - חסימה של תחום תדרים רחב בהספק נמוך.
- שיטה זו פשוטה למימוש והפעלה וקשה להתחמק ממנה, אך קשה לבנות משדרים בהספק גבוה לחסימה יעילה, ולמכ"מים קרקעיים יש בדרך-כלל די אנרגיה להתגבר עליה.
- חסימה צרת סרט (spot) - חסימה של תחום תדרים צר ביותר בהספק גבוה.
- אם למכ"ם הנחסם יש תדר אחד ואותו חוסמים - בדרך-כלל לא ניתן להתגבר על החסימה. המציאות היא שלכל המכ"מים יש יכולת לשדר ביותר מתדר אחד. כשהמכ"ם נחסם באחד התדרים בחסימת spot המפעיל עובר לתדר אחר, בו אין רעש.
- חסימת תדר משתנה (swept spot) - חסימה צרת סרט בהספק גבוה, שבה משתנה תחום התדרים הנחסם.
- חסימה זו דומה ל-spot, אך בזכות הסריקה לא ניתן להתחמק מהחסימה. קשה לממש שיטה זו.
- חסימת כיסוי (cover pulse) - חסימה הבאה למנוע גילוי של מטרות על ידי חסימה רחבת סרט בהספק נמוך.
- חסימה מאופננת (modulated noise jamming) - חסימת רעש בתדרים ובהספקים משתנים. חסימה זו בעצם משדרת חזרה למכ"ם את האות שלו עצמו.
חסימת רעש מבוצעת בדרך-כלל מנגד או על ידי פלטפורמות מלוות.
חסימת משיבים/הטעיה
חסימת הטעיה (deception jamming) או (repeat jammers): מטרתם של חוסמי הטעיה היא לתת מידע מזויף למכ"ם כדי למנוע ממנו להפיק כיוון טווח או מהירות למטרה או שילוב שלהם. מפעיל המכ"ם שנחסם יראה את המטרה אך לא במיקום או במהירות הנכונים. שיטה זו מופעלת בעיקר נגד מכ"מים מוטסים וכך נמנעת רכישה של מטרה ושיגור חימוש עליה. שיטת הפעולה של חוסם הטעייה הוא קליטה של האות המשודר, איפנונו ושידורו חזרה למכ"ם.
השינויים הנדרשים לאות הנקלט כדי שהמכ"ם יזהה אותו כאות חוקי הלכו ונהיו יותר מורכבים עם השנים עקב מסנני הרעש ומערכות הנל"א המתוחכמות, ביניהן: רעש מוצפן מורכב על האות, פולסים קצרים ודילוג תדר, אותות רחבי סרט וכן הלאה.
חוסם תקשורת ורדיו
תקשורת אנלוגית
חסימת תקשורת מוכוונת בדרך-כלל לפגוע בפיקוד, שליטה ובקרה בשדה הקרב (פו"ש, שו"ב, C2). משדר המכוייל לאותו תדר כמו המקלטים של האויב משדר רעש באותו איפנון שבו האויב משתמש. במידה וההספק הנקלט מהחוסם גדול מזה הנקלט מהמשדר, האות יחסם. הטכניקות המקובלות בחסימת רעש הן:
- Random Noise
- Random Pulse
- Stepped Tones
- Wobbler
- Random Keyed Modulated CW
- Tone
- Rotary
- Pulse
- Spark
- Recorded Sounds
- Gulls
- Sweep-through
ניתן לחלק את טכניקות החסימה לשני סוגים:
- חסימה גלויה - היא טכניקה שבה המאזין שומע בצורה ברורה שהוא נחסם. חסימה כזו מבוצעת על ידי שידור רעש שיש לו משמעות של אות לאחר הפענוח של המכשיר קשר של המאזין. כגון: stepped tones (bagpipes), random-keyed code, pulses, erratically warbling tones, and recorded sounds.
- מטרתה של חסימה כזו היא למנוע מהאות להתקבל, ולהטריד את מפעילי מכשירי הקשר.
- חסימה מוסתרת - היא חסימה שבה לא מתקבל שום אות אצל המאזין, אך למרות זאת הכול 'נראה' תקין. חסימות כאלו הן בדרך-כלל חסימות טכניות, שבהן מנצלים את מאפיניי הציוד כדי לחסום אותו. דוגמה לחסימה כזו היא: "SQUELCH capture"
תקשורת דיגיטלית
תקשורת דיגיטלית מבוססת בדרך-כלל על חבילות (packets), כמו תקשורת ethernet/ip, ומשולבת ECC (קוד תיקון שגיאות) מצד אחד, ומצד שני בדרך כלל תקשורת דיגיטלי צבאית מבוססת חומרה מודרנית הכוללת נל"א מובנה. לכן שיטות החסימה הן כמו של מכ"ם בדגש על שיטות טכניות.
חסימת מכ"ם משטרתי
השיטות לחסימת מכ"ם מהירות משטרתי, שהוא מכ"ם דופלר, דומות לאלה המשמשות לשיבוש מערכות צבאיות, אם כי פחות מתוחכמות. במרבית המדינות בעולם חסימה כזו היא עברה פלילית.
נל"א
לאחר התפתחות טכניקות החסימה, התפתחו טכניקות נל"א (נגד לוחמה אלקטרונית)- המערכת הנחסמת יודעת להתמודד עם החסימה (על ידי דילוג תדר למשל).