וולפגנג בלטראקי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות ריקה. וולפגנג בלטראקיגרמנית: Wolfgang Beltracchi, נולד בשם וולפגנג פישר ב-4 בפברואר 1951) הוא זייפן אמנות ואמן גרמני שהודה בזיופם של מאות ציורים במעשה הונאה בינלאומי בהיקף של מיליוני אירו. בלטראקי, אשתו ומרק פיידר (Feider), המוח מאחורי ההונאה מכרו ציורים מזויפים והציגו אותם כעבודות מקוריות של אמנים בעלי שם, בכללם מקס ארנסט, היינריק קמפנדונק (אנ'), פרנאן לז'ה וקס ואן דונגן. בלטראקי נמצא אשם בזיופם של 14 ציורים בערך כולל של 45 מיליון דולר, אולם טוען כי זייף כחמישים אמנים.

ב-2011, בתום משפט שארך כארבעים יום, בלטראקי נמצא אשם ונידון לשש שנות מאסר בכלא גרמני. אשתו הלן נידונה לארבע שנות מאסר וחויבה לשלם ביחד איתו פיצויים בסך מיליונים. בלטראקי יצא לחופשי ב-9 בינואר 2015, לאחר שריצה מעל שלוש שנים מתקופת מאסרו.

ביוגרפיה

וולפגנג פישר נולד בהוקסטר (Höxter) וגדל בגיילנקירכן, גרמניה. אביו היה צייר ציורי קיר ורפא.

לדברי בלטראקי, בהיותו בן ארבע עשרה העתיק ציורים של פבלו פיקאסו. כשהיה בן שבע עשרה סולק מבית הספר והלך ללמוד בבית ספר לאמנות באאכן. הוא מספר שבצעירותו השתמש בLSD ובאופיום והחל לזייף "מעט" יצירות אמנות. הוא טייל באירופה והתגורר באמסטרדם, מרוקו, מיורקה, ספרד וצרפת.

במהלך תקופה קצרה בשנות השמונים, בלטראקי ניהל גלריה לאמנות ביחד עם שותף. השניים הסתכסכו ושותפו האשים אותו בפריצה ובגניבת ציורים מביתו, האשמות אותן בלטראקי דחה בתוקף.

בלטראקי עיצב את העטיפה ל-The Fall of a Rebel Angel, האלבום השישי של הפרויקט המוזיקלי הגרמני אניגמה.

חיים אישיים

ביתו של בלטראקי בפרייבורג-הרדרן

פישר פגש את הלן בלטראקי ב-1992, השניים נישאו ב-1993 ובעקבות כך אימץ את שם משפחתה.

מעצרו ומשפטו

וולפגנג והלן בלטראקי נעצרו ב-27 באוגוסט 2010 בפרייבורג. אוטו שולטה-קלינגהאוס נעצר ב-1 בדצמבר 2010.

במהלשך משפטו שנערך בסתיו 2011, בלטראקי הודה בזיופם של 14 ציורים: שלושה של היינריך קמפנדונק, שניים של אנדרה דרן, אחד של קס ואן דונגן, חמישה של מקס ארנסט, אחד של פרנאן לז'ה ושניים של מקס פכשטיין.

ב-27 באוקטובר 2011, בלטראקי נידון לשש שנות מאסר. אשתו הלן נידונה לארבע שנים ושותפם לפשע, אוטו שולטה-קלינגהאוס, לחמש שנים. ז'אנט, אחותה של הלן, נידונה למאסר על תנאי.

תקופת המאסר

וולפגנג והלן בלטראקי הורשו לרצות את תקופת מאסרם בכלא פתוח, כל זמן שהם עובדים בעבודות רגילות. הם הועסקו כצלמים בסטודיו של חברם, עזבו את הכלא בבוקר ושבו אליו בתום העבודה. בעודם בכלא, בלטראקי, ביחד עם שותף צלם, יצר עבודות מולטימדיה שונות, בכללן ציורים משובצים בתצלומים של עצמו. שיתוף הפעולה התקיים עד לספטמבר 2012. הלן בלטראקי יצאה לחופשי מכלאה בפברואר 2013. וולפגנג בלטראקי שוחרר מכלאו בינואר 2015. הוא נאות לצייר רק תחת שמו והיגר מגרמניה לצרפת.

ב-2012, העיתונאים סטפן קולדרהוף וטוביאס טים פרסמו ספר אודות בלטראקי. קולדרהוף וטים זכו על כך בשנת 2012 בפרס אנט ג'אקומטי.

בינואר 2014, הלן ווולפנג בלטראקי פרסמו שני ספרים: אוטוביוגרפיה ואסופת מכתבים שהשניים החליפו ביניהם בשבתם בכלא.

"בלטראקי - אמנות הזיוף", סרט תיעודי אודות בלטראקי בבימויו של הבמאי הגרמני ארני בירקנשטוק (אנ'), זכה ב-2014 בפרס הסרט התיעודי הגרמני הטוב ביותר (אנ'). ריינהרד בירקנשטוק, אביו של ארני בירקנשטוק, הוא פרקליטם של הזוג בלטראקי.

זיופיו של בלטראקי הביכו מומחי אמנות רבים ששגו ושזיהו את עבודותיו של בלטראקי כאותנטיות ולקוחות רבים ניסו לנקוט נגדו בהליכים משפטיים.

ברקארד לשמן, נידון ב-19 בפברואר 2013 כשותף לדבר עבירה בניסיון למכור ציור מזויף של פרנאן לז'ה בשם Nature morte, בעודו יודע שהציור היה מזויף. לשמן הכחיש את ההאשמות המיוחסות לו. התיק נסגר בלי שהגיע לבית המשפט, אחרי שלשמן חתם על עסקת טיעון עם הרשויות הגרמניות באפריל 2014 ושילם קנס של 7,500 אירו. לדברי עורך דינו, לו היה נערך משפט הוא היה מוכיח את חפותו של מרשו, אולם הוא רצה להביא לסיום מהיר של ההליכים המשפטיים.

בית דין צרפתי פסק ב-24 במאי 2013 כי היסטוריון האמנות הגרמני ורנר שפיס (אנ') ובעל הגלריה ז'אק דה לה ברודיה ישלמו לאספן אומנות סך של 652,883 אירו. האספן רכש את Tremblement de terre, ציור מזויף של מקס ארנסט, אחרי ששפיס הצהיר על כך שזהו ציור מקור של ארנסט.

הסרט "בלטראקי: אמנות הזיוף" (אנ') יצא לאקרנים ב-2014. ה-BBC דיווח שכעת בלטראקי מרוויח מיליונים ממכירת עבודותיו המקוריות. יחד עם זאת, נושיו של בלטראקי גרמו לו לרדת מנכסיו וכיום הוא חי ומכסה את חובותיו על ידי ציור פורטרטים של ידוענים, בהתאם לסגנון הצייר האהוב עליהם.

לקריאה נוספת

  • דבי לוזיה, מדוע הפסיקה המונה ליזה לחייך : על עולם האמנות בעידן של שינוי, בהוצאת גלריה שטרן, 2014, עמ' 131-129.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא וולפגנג בלטראקי בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

29473161וולפגנג בלטראקי