הפצת לינוקס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף הפצת גנו/לינוקס)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הפצת לינוקס, המכונה גם הפצה או distro (קיצור הנגזר מהמילה האנגלית distribution), היא מערכת הפעלה גנו המכילה את ליבת מערכת ההפעלה לינוקס ורכיבים נוספים לתפעול המחשב. רוב רכיבי ההפצה מבוססים על תוכנה חופשית וקוד פתוח, לכן קל לנייד אותם למטרות ונישות שונות וכך המגוון שלהם רחב.

Tux כפי שצויר במקור על ידי לארי יואינג

הפצה נוצרת בדרך כלל על ידי משתמשים, קבוצות וארגונים מרחבי העולם. חברות כמו RedHat, נובל ומנדריבה, פרויקטים קהילתיים כמו דביאן GNU/לינוקס (Debian GNU/Linux), אובונטו לינוקס (Ubuntu)‏, PCLinuxOS ו-ג'נטו מתחזקים את התוכנה ומספקים אותה כמערכת שלמה מוכנה להתקנה ושימוש.

לרוב, הפצות גנו/לינוקס זמינות להורדה באינטרנט בתור קובצי ISO לצריבה עצמית. בדרך כלל ניתן אף להפעיל הפצה ישירות מדיסק און קי ללא כל צורך בהתקנה.

היסטוריה

הפצות לינוקס החלו להופיע זמן קצר לאחר שלינוקס התחילה להיות בשימוש גם על ידי מפתחים מחוץ לקהילת ההאקרים, אשר מצידם התעניינו בעיקר בפיתוח מערכות הפעלה, יותר מאשר בתוכניות ובממשק המשתמש. משתמשי לינוקס, נדרשו לפתח מומחיות בסיסית בסביבת מערכת ההפעלה יוניקס לפני שניתן היה להשיג הפצה המאפשרת להתקין את לינוקס בקלות. לינוקס במצב זה לא התאימה למשתמשים מן השורה.

בין ההפצות הראשונות שהפכו זמינות זמן קצר לאחר שחרורה של הגרסה הראשונה של לינוקס ניתן היה למצוא את MCC Interim Linux, אשר הייתה זמינה לכל דורש באמצעות אתר ftp באוניברסיטת מנצ'סטר כבר בפברואר 1992. TAMU נוצרה באותה תקופה לערך באוניברסיטת טקסס A&M (שכינויה TAMU) וכך גם SLS. הפצות אלו לא תוחזקו בצורה יעילה במיוחד וכאשר אחת מהן - SLS, סרבה לקבל תיקונים ועדכונים מאדם בשם פטריק וולקרדינג (Patrick Volkerding), הוא יצר את הפצת Slackware.

הפצות לינוקס משכו משתמשים אשר חיפשו תחליפים למערכות ההפעלה Microsoft Windows ו-Mac OS במחשב אישי, אך בעיקר כאלו שהשתמשו ביוניקס בעבודה או באוניברסיטה. הם אימצו את לינוקס בגלל העלות ובמיוחד מאחר שקוד המקור של רוב התוכניות היה זמין אף הוא. לינוקס הפכה פופולרית ביותר בשוק השרתים, בעיקר שרתי אינטרנט ומסדי נתונים (ראו גם LAMP).

מבנה

הפצת לינוקס מכילה ליבת (קרנל) לינוקס, ספריות (כגון ספרית GNU שממנה נגזר השם גנו/לינוקס), קובצי אתחול, קובצי תצורה, דפי תיעוד, יישומיים נוספים, מערכת חלונות (מכונה X) וסביבת עבודה. רובה מבוססת תוכנה חופשית וקוד פתוח. כל יישום מופץ עם קוד המקור שלו וכך כל משתמש יכול לערוך את היישום ולהתאימו לצרכיו. חלק קטן מהתוכנות שמצורפות להפצה הן קנייניות ואינן מגיעות עם קוד המקור.

חבילות

הפצות מפוצלות בדרך כלל לחבילות, כל אחת מהן מכילה תוכנה או שירות מסוימים. חבילה עשויה להכיל למשל ספרייה לטיפול בקובצי PNG, ספרייה אחרת עשויה להכיל פונטים ואילו ספרייה שלישית עשויה להכיל דפדפן אינטרנט.

אף על פי שרוב ההפצות מבוססות קוד פתוח, רובן מפיצות את התוכנה בקוד בינארי (לאחר הידור לשפת מכונה). חלק מההפצות, כגון ג'נטו, מספקות את הליבה בינארית בלבד, כלי בניה ושאר החבילות מסופקות בקוד מקור. כדי להתקין חבילה יש ראשית לבנות אותה במחשב המשתמש.

מנהל החבילות

בנוסף לחבילות, כל הפצה מספקת כלי לביצוע התקנה והסרה של חבילות באופן ידידותי למשתמש. כלי זה מכונה מערכת ניהול חבילות של ההפצה, או בקיצור, מנהל החבילות. מנהל החבילות מכיל מידע על כל חבילה שקיימת עבור ההפצה כמו תיאור, גרסה, תלויות (בחבילות אחרות) ועוד. מנהל החבילות יכול לבדוק את המידע בחבילה במטרה לאתרה, לעדכן אוטומטית בעת פרסום גרסה חדשה, לבדוק תלויות בחבילות אחרות ועוד.

למרות שהפצות לינוקס מכילות בדרך כלל יותר תוכנה מאשר מערכות הפעלה מסחריות טיפוסיות, אפשר להתקין גם תוכנה שאיננה קיימת במנהל החבילות, על אף שהליך זה אינו שכיח, באמצעות הידור קוד המקור של התוכנה.

עדכניות

ההפצות השונות מבוססות בעיקר על חבילות תוכנה אחרות, אשר מפותחות בנפרד. לדוגמה: ההפצות השונות אורזות את לינוקס (ליבה) ליבת לינוקס ואת מערכת התצוגה מ־X.org. ככל שמשקיעים יותר זמן בבדיקת הגרסה, אפשר למצוא יותר בעיות (ולתקנן, או לפחות לפרסמן). מצד שני, משתמשים בגרסה ישנה יותר, שלא כוללת שינויים ותיקונים מהמפתחים המקוריים. ההפצות השונות נבדלות בגישתן לבעיה.

בדרך כלל המפתחים משתמשים בגרסה מסוימת של התוכנה, ומתקנים אותה בתיקונים חשובים שהתגלו מאוחר יותר. הפצות שולחניות רגילות מוציאות בדרך כלל גרסה חדשה על כחצי שנה. ישנן הפצות שמוציאות גרסה חדשה לאחר זמן רב יותר, ומשתדלות גם לתמוך בהן לפרק זמן ארוך.

הפצה מתגלגלת

דרך חלופית היא ליצור הפצה מתגלגלת (rolling). במקרה הזה החבילות שבתוכנה מתעדכנות באופן שוטף מעדכונים של המפתחים המקוריים. בכך מקבלים גרסאות עדכניות יותר, אך פחות צפויות: אם יש בעיה במקרים רבים הפתרון לה כולל מעבר לגרסה חדשה יותר שכוללת את התיקון, אך אולי גם שינויים אחרים.

השוואה בין הפצות לינוקס

הטבלאות בהמשך אינן מכסות את כל ההפצות הקיימות, אלא את ההפצות הפופולריות והמשמעותיות ביותר.

מידע בסיסי על הפצות: יוצר או מפיץ, תאריך שחרור וגרסה אחרונה, מחיר ורישיון וכך הלאה.

יוצר יצרן שוחרר לראשונה מבוסס על הפצה גרסה יציבה אחרונה מטרה תיאור קצר
גרסה תאריך שחרור
דביאן גנו/לינוקס איאן מרדוק פרויקט דביאן 17-6-1996 הפצה עצמאית 9.3.0 (Stretch) 9 בדצמבר 2017 שולחן עבודה, שרת הפצה קהילתית, יציבה, מאגר חבילות רחב, נאמנות לעקרונות התוכנה החופשית
Tails לא ידוע / אנונימי נתמך על ידי פרויקט Tor 23 ביוני 2009 דביאן גנו/לינוקס 2.6 26 באפריל 2016 פרטיות, אנונימיות הפצה שמטרתה לספק פרטיות ואנונימיות
פדורה פרויקט פדורה פרויקט פדורה 2003-11-05 רד האט 27 14 בנובמבר 2017 כללי תמיכה רבה מהקהילה ומRed Hat
ג'נטו דניאל רובינס קרן ג'נטו 2002-3-? הפצה עצמאית הפצה מתגלגלת הפצה מתגלגלת כללי מבוססת קוד-מקור
קנופיקס קלאוס קנופר צוות פיתוח pre-2003-01-19 (3.1) דביאן גנו/לינוקס 7.4.2 2014-09-28 הפצה חיה על גבי תקליטור DVD מתוכננת עבור שימוש קל
מנדריבה Mandrakesoft S.A. Mandriva S.A. 1998-7-23 (5.1 (venice)) רד האט 2011-08-28 2011-08-28 שולחן עבודה מתוכננת עבור שימוש קל
סלאקוור פטריק פולקרדינג פטריק פולקרדינג 1993-07-16 SLS 3.14.33 הפצה מתגלגלת שולחן עבודה, תחנת עבודה, שרת יציבות, פשטות
סוזה ראו גם אופן סוזה (באנגלית) S.u.S.E. GmbH, SuSE, GmbH נובל 1994-03-? סלאקוור, Jurix 12.0 2014-10-10 שולחן עבודה עסקי, שרת מתוכננת עבור שימוש קל
אובונטו קנוניקל קנוניקל 2004-10-20 דביאן גנו/לינוקס 17.10.1 (Artful Aardvark) 12 בינואר 2018 שולחן עבודה מתוכננת עבור שימוש קל, מספר משתמשים גדול
רד האט אנטרפרייז רד האט & פרויקט פדורה רד האט & פרויקט פדורה 2000-03-27 (RHL 6.2E (Zoot))a רד האט (RHEL 7 (Maipo 10-6-2014 תחנת עבודה עסקית, שרת, מחשב מרכזי מיועדת לשוק העסקי
Arch Linux אארון גריפין צוות פיתוח 11/03/2002 הפצה עצמאית הפצה מתגלגלת הפצה מתגלגלת שולחן עבודה, שרת מנהל חבילות חזק, עדכניות מיידית
Linux mint רבים[1] צוות פיתוח 27-8-2006 אובונטו 18.3 (Sylvia) 27 בנובמבר 2017 שולחן עבודה מיועדת להיות הפצה קלה לשימוש אישי עם חבילות רבות שמותקנות מראש.
יוצר יצרן שוחרר לראשונה מבוסס על הפצה גרסה תאריך שחרור מטרה תיאור קצר
גרסה יציבה אחרונה

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הפצת לינוקס בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Linux mint, Linux Mint Teams


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

הפצת לינוקס32265189Q131669