הנרי ריידר הגרד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף הנרי רידר הגרד)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תבנית סופר ריקה

הנרי ריידר הגרד

סר הנרי ריידר הגרדאנגלית: Sir Henry Rider Haggard;‏ 22 ביוני 185614 במאי 1925) היה סופר בריטי הידוע בעיקר בשל ספריו העוסקים באפריקה דוגמת הספר מכרות המלך שלמה.

ביוגרפיה

הגרד נולד באחוזת משפחתו שבנורפוק, אנגליה, בן למשפחת אצולה רבת נכסים. חינוכו הראשון ניתן לו על ידי אחותו הגדולה, ולאחר מכן נשלח ללמוד בבית ספר עממי בלונדון ובפנימייה.

לאחר שסיים את השכלתו התיכונית בלונדון, ניגש למבחני הקבלה של משרד החוץ הבריטי ועבר אותם. בשנת 1876 נשלח לדרום אפריקה למלא את תפקיד מנהל משק הבית של המשנה למושל נאטאל.

הגרד בילה כ-4 שנים באפריקה ומילא שורה של תפקידים, ביניהם מזכיר המושל, רשם בית הדין, בלדר ושליח. במהלך שהותו באפריקה הרבה לתור ולטייל בשטחי הפרא שלה, הסתובב בקרב תושביה המקוריים, ולמד חלק משפות, אגדות ומנהגי הילידים באזורים אותם חקר. הוא העלה את רשמיו על הכתב, ומאוחר יותר בחייו השתמש בהם כרקע לספריו.

לאחר נישואיו חזר לאנגליה, למד משפטים, והפך לעורך דין.

בגיל 30 החל בקריירה ספרותית, והחל לכתוב סיפורים המיועדים למבוגרים, אולם ספריו נכשלו, והוא החליט לנטוש את הכתיבה, ולהתמקד בעריכת דין.

בחורף של שנת 1885 ניהל הגרד ויכוח עם אחיו הבכור על הספר אי המטמון, וטען שהוא יכול לכתוב ספר שיגיע לרמות של מחברו רוברט לואיס סטיבנסון, שני האחים התערבו על כך, והנרי החל בכתיבת הספר שלימים יהפוך לאחד מספרי ההרפתקאות המפורסמים בעולם, מכרות המלך שלמה.

הספר הציג את קורותיו של ההרפתקן אלן קווטרמיין ביבשת אפריקה. הגרד שילב לתוך הספר את רשמיו מאפריקה, ואת תיאור נופי אפריקה וחיי ילדיה, שהכיר מניסיון אישי, יחד עם עלילה דמיונית שסבבה על חיפושי אלן אחרי אחיו האובד, ומכרות שלמה האגדיים.

בנובמבר של שנת 1885 יצא לאור הספר וזכה להצלחה מידית. רק בשנתו הראשונה נמכרו יותר מ-30,000 עותקים של הספר, ובמשך הזמן הוא תורגם לכ-50 שפות. הספר הומחז והוסרט. הגרד עצמו הרוויח 100,0000 לירות שטרלינג כשכר ותמלוגים על הספר.

לאחר כתיבת מכרות המלך שלמה המשיך הגרד בכתיבת ספרי הרפתקאות, וכתב כ-40 ספרים נוספים באותו סגנון, כולל ספר המשך ל"מכרות המלך שלמה", "אלן קווטרמיין" שיצא לאור בשנת 1887.

בנוסף לקריירה הספרותית שלו, פעל הגרד גם בתור מדינאי, ונשלח מדי פעם כשליח של ממשלת בריטניה למדינות זרות (בין השאר לארץ ישראל). הגרד נטל חלק פעיל בעיצוב המדינות החקלאית של בריטניה.

בשנת 1912 זכה לתואר אבירות.[1] בשנת 1919 הוענק לו תואר אביר מפקד במסדר האימפריה הבריטית (KBE).[2]

בנוסף לספרי ההרפתקאות שלו כתב הגרד מאמרים רבים בנושאי מדיניות בריטניה וכלכלה, וכן חיבר ספרי עיון ומסות.

הנרי רידר הגרד מת באחוזתו שבאנגליה ב-14 במאי 1925.

ספרים (רשימה חלקית)

לקריאה נוספת

  • "עולם צעיר - אנציקלופדיה לספרות ילדים", אוריאל אופק, הוצאת מסדה, 1970

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הנרי ריידר הגרד בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ הלונדון גאזט, מהדורת אדינבורו מספר 12441, עמוד 246, 12 במרץ 1912
  2. ^ הלונדון גאזט, מספר 31114, עמוד 448, 8 בינואר 1919
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
הנרי ריידר הגרד29471183