מלאכים (קבוצה חסידית)
המלאכים היא קבוצה חסידית קטנה שהתפלגה מחסידות חב"ד, השוכנת בוויליאמסבורג ובמונסי. מייסד הקבוצה הוא רבי חיים אברהם דובער לוין. הקבוצה מחזיקה בהשקפה המבוססת על תורת חב"ד בדורות הראשונים, עד האדמו"ר הרביעי רבי שמואל שניאורסון. אנשיה מאופיינים גם בהתנגדות קנאית לציונות.
היסטוריה
המנהיג הראשון של הקבוצה היה הרב חיים אברהם דוב בער לוין הכהן, המכונה "המלאך", שהיגר לניו יורק בשנת 1923. הוא היה חסיד של רבי שמואל שניאורסון, אולם התנגד לבנו, רבי שלום דובער שניאורסון. בהגיעו לניו יורק מונה לוין לרב קהילת 'נוסח האר"י' בברונקס. רבי שרגא פייבל מנדלוביץ', ראש מתיבתא תורה ודעת, למד עימו תניא, ועודד את תלמידי הישיבה לבקרו וללמוד ממנו. "תורה ודעת" שילבה בין קרבה לרעיונות תורה עם דרך ארץ למסורות המזרח-אירופאיות, ושירתה קהל של מהגרים ששאפו להיטמע באמריקה. קבוצה מבין התלמידים שביקרו אצל "המלאך" החלו להעריץ אותו, ובהשפעתו החלו לאמץ לבוש חסידי, האריכו את פאותיהם וגידלו זקנים. התפתחות כזו בקרב ילידי ארצות הברית הייתה חסרת תקדים, ועוררה את מורת רוחם של הורי שאר התלמידים ב"תורה ודעת", שחששו שילדיהם יושפעו מהחבורה, שכונתה "מלאכים".[1] הרב מנדלוביץ' הורה להם לעזוב את הישיבה.[2][3] בשנת 1936 עזבו "המלאכים" את ישיבת תורה ודעת והקימו ישיבה חדשה בשם "נתיבות עולם".
קבוצת "המלאכים" למדה את תורת חב"ד המוקדמת, ללא ספריהם של אדמו"רי חב"ד האחרונים, מרבי שלום דובער שניאורסון ואילך. השקפת הקבוצה היא אנטי ציונית, בדומה לחסידות סאטמר.
לאחר מותו של הרב לוין בשנת 1938 מילא הרב יעקב שור את מקומו[1]. בחלוף השנים הקבוצה התדלדלה. רבים מצאצאי ה"מלאכים" הצטרפו לחסידות סאטמר בשל השקפותיהם הדומות, ואחרים חזרו לזרם המרכזי של חסידות חב"ד.
ישיבת נתיבות עולם נמצאת בשכונת ויליאמסבורג. היא התנהלה על ידי הרב מאיר ווברמן. באמצע העשור הראשון של המאה ה-21 החליפו בנו הרב מרדכי זאב, איש נטורי קרתא[4].
מנהיגה הנוכחי של הקבוצה הוא הרב אלימלך פלור ממונסי.
קישורים חיצוניים
- דיון על דמותו של 'המלאך', בפורום אוצר החכמה.
- רבי חיים אברהם דב לוין, באתר האנציקלופדיה היהודית
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 Hasidic people: a place in the new world, עמ' 21–26. עמ' 26: Jerome R. Mintz - 1992 "They were too conscious of the Malach's sense of rejection from Lubavitch. Instead, new leadership of the M'lochim came from within the group. Rabbi Yankev Schor, one of the early students, was named as rabbi, but he shared..."
- ^ הרב יהושע בוימל פסק כי אכן בסמכותו לעשות זאת. ראו: שו"ת עמק הלכה, חלק ב סימן כח
- ^ Untitled, web.archive.org, 2005-11-23
- ^ Rabkin, Yakov M. (2006). A Threat from Within: A Century of Jewish Opposition to Zionism. Fernwood Publishing. p.
מלאכים (קבוצה חסידית)32351839Q6740845