האגודה הבין-לאומית לפונטיקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
האגודה הבין-לאומית לפונטיקה

האגודה הבין-לאומית לפונטיקהאנגלית: International Phonetic Association; ‏IPA) היא ארגון בינלאומי המקדם את חקר הפונטיקה (תורת ההיגוי) ושימושיו השונים.

האגודה נוסדה בפריז, צרפת בשנת 1886, ושיא השפעתה היה סביב שנת 1914, כאשר כללה 1,751 חברים מ-40 מדינות בעולם. וכיום מושבו נמצא בלונדון, אנגליה.

האגודה מפרסמת את מחקריה בכתב עת הנושא את שמה.

תרומת הארגון

הארגון יצר פונטיקה אלפביתית בינלאומית וסטנדרטית לכל השפות (International Phonetic Alphabet –  ראשי תיבות זהים - IPA). היא מורכבת מסמלים פונטיים שמותאמים לחיתוך הדיבור של דוברי השפות השונות. ההחלטה ליצור פונטיקה מוסכמת לכל השפות נבעה מהצורך של מורים ללמד את תלמידיהם הגיה נכונה של המילים וכך גם לתרום לקריאה נכונה של טקסטים.

פונטיקה אלפביתית עברית

גם בשפה העברית, לפונטיקה תפקיד חשוב מבחינה חינוכית. בהתאם ל"פלורליזם הפונטי", ישנה התמקדות בהתייחס למבטאים הנובעים ממוצא אשכנזי וממוצא מזרחי.

בהתאם לכך, אנשי החינוך בארץ השתמשו בהבדלי המבטאים של השפה העברית ככלי המשפר את הקריאה, הכתיבה והבנת הנקרא.[1]

ההגייה של צד מזרחי או אשכנזי בישראל מתפצל גם הוא להגיות שונות. למשל, המסורת הספרדית הביאה השפעות של מבטא ארמי ויצרה גם את הדיבור הערבי הנהוג כיום.[2] עם זאת, תחת אותה כותרת של הגיה ספרדית, קיימים דיאלקטים שונים, כמו מסורת הגייה טבריינית לעומת הניב הגלילי.[3] ומצד ההגייה האשכנזית, יש הבדלים ברורים בקריאה של תפילות לעומת הגייה ספרדית, כאשר שתיהן מקובלות, על פי תקופת חז"ל וההיסטוריה המקראית של השפה העברית.[4]

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אהרן אמיר, מבטא עברי בחברה ישראלית, מאזנים ע' (8), 1996, עמ' 4-5
  2. ^ אילן אלדר, ההגייה המסורתית של יהודי בגדאד, לשוננו: כתב-עת לחקר הלשון העברית והתחומים הסמוכים לה, 1979, עמ' מ"ג
  3. ^ נמרוד שתיל, מסירת ההגייה העברית בימי הביניים, לשוננו: כתב-עת לחקר הלשון העברית והתחומים הסמוכים לה, 2008, עמ' 70
  4. ^ חיים א. כהן, בורא פרי הגפן:על תולדות ההגייה האשכנזית בנוסח הברכה על היין, לשון חכמים והתחומים הנושקים לה (קבץ), הוצאת אוניברסיטת בר אילן והמכללה האקדמית אשקלון, 2010


ערך זה הוא קצרמר בנושא בלשנות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34122745האגודה הבין-לאומית לפונטיקה