גן העיר (תל אביב)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף גן הדסה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
גן העיר
31.03.09 Tel Aviv 080 Gan Ha'ir Complex.JPG
נתונים ומידות
שטח 28 דונם קמ"ר
מיקום
שגיאה בביטוי: אופרטור < בלתי־צפוי.
גן העיר
מרכז הקניות לאורך רחוב אבן גבירול

גן העיר, או בשמו הקודם "גן הדסה", הוא מתחם הנמצא בין הרחובות אבן גבירול, הדסה ושדרות בן-גוריון בתל אביב, מצפון לכיכר רבין. המתחם כולל מרכז קניות, מגדל מגורים וגן ציבורי. בעבר שכן בשטח זה גן החיות של תל אביב והייתה תוכנית להקים בו את בית החולים העירוני הדסה.

היסטוריה

בשנת 1925 קנתה העירייה מאיברהים שוקי אפנדי, תושב הכפר הערבי סומייל, את שטח פרדס פורטליס בן ה-50 דונמים תמורת 3000 לירות. הפרדס התפרס על כל השטח שבו נמצא גן העיר וכיכר רבין וקנייתו הייתה במטרה להקים בו בית חולים עירוני מרכזי, אשר עתיד יהיה לשרת את העיר המתפתחת צפונה. התוכנית לבניית בית החולים לא יצאה אל הפועל והעירייה ניסתה ליהנות מרווחיו החקלאיים של הפרדס שהיה בבעלותה. רווחי העירייה היו דלים, כ-300 לירות בשנת 1926, ובשנת 1930 הקימה ועדה, שנועדה לבחון את כדאיות המשך ההשקעה בפרדס. לבסוף החליטה העירייה להמשיך ולעבד את הפרדס במקביל למשא ומתן עם הממשלה לאישור שטח הפרדס לבית חולים עירוני. בשנת 1936 היה הפרדס עדיין שטח ספר מסוכן אשר ממנו אף היו פורעים ערבים יורים על בתי העיר הסמוכים במהלך מאורעות המרד הערבי הגדול.

במקביל למאמצים להקים את בית החולים פנתה באפריל 1935 הסתדרות "הפועל" לעירייה בבקשה להפוך את הבריכה שהייתה בפרדס לבריכת שחייה. מאז שימשה הבריכה לבריכת שחייה שבה השתמשו ארגוני הספורט של הפועל ושל מכבי כבריכה ללימוד שחייה. אל הבריכה היו מגיעים תלמידי בתי ספר וספורטאים ונהנו ממנה גם שוטרים בריטים ופקידי העירייה והממשל.

ב-1939 הפך באופן רשמי פרדס פורטליס יחד עם בריכת השחייה ל"גן הדסה". בית החולים לא הוקם בו לבסוף והתוכניות נמשכו עד שהוקם כמה עשורים מאוחר יותר בית החולים המרכזי העירוני ברחוב ויצמן, לימים המרכז הרפואי איכילוב. בגן הציבורי הוקם בשלבים גן החיות של תל אביב שפעל עד 1980.

ב-1988 הוקם מבנה גן העיר הקיים עד היום על חלקו המזרחי של גן החיות, המשיק לרחוב אבן גבירול. יחד עם בנייתו יצר האמן גד אולמן את ציור הקיר "מגן הדסה לגן העיר" שהוצב בסניף בנק לאומי ובו תיאור גן החיות וגן הדסה הנוסטלגיים ששכנו במקום. בחלקו המערבי של המתחם, בין רחובות הדסה ושדרות בן-גוריון, הוקם גן מדורג ובו תעלות ומפלי מים המשתפלים לכיוון מערב.

בקניון גן העיר פעלו כמה מחנויות האופנה היוקרתיות בישראל, בדומה לאלה שבכיכר המדינה.

ביוני 2019 הוסבו שטחי מסחר בקניון בגודל 2,200 מ"ר לחללי עבודה משותפים.[1]

מבנה

מבנה גן העיר נבנה ב-1981 בתכנון משרד האדריכלים של אריה אלחנני ונ. כנען. המבנה מורכב משני חלקים עיקרים: קניון ומגדל - שניהם מסתמכים על צורת המתומן כיסוד העיצובי שלהם. הקניון גובל ברחוב אבן גבירול במזרח ורחוב הדסה בצפון. הקניון בעל קומה מסחרית אחת מעל למפלס הרחוב ועוד קומה מתחתיו, בסך הכל בן שתי קומות מסחריות. במרכזו חצר פנימית מתומנת, פתוחה השמיימה, ובעלת מזרקה. גג הקניון משמש כרחבה חופשית לשימוש הציבור. חניון תת-קרקעי ממוקם מערבית לקניון, מתחת למגדל. מגדל מגורי היוקרה מתומן גם הוא בתוכניתו. הוא ניצב על גג הקניון ומביט מערבה לשיפולי גן העיר היורדים עד לשדרות בן-גוריון. המגדל נישא לגובה 90 מטרים, בן 26 קומות, ובקצהו העליון ממוקמת בריכה פנימית לשימוש דיירי המגדל. "מרכז עינב", המשמש כאולם כנסים קטן של העירייה וכאולם מופעים, ממוקם גם הוא על גג הקניון ובסמיכות אל בית העירייה. כאמור, על גג המרכז המסחרי משתרע גן ציבורי פתוח, הממשיך אל הגן הציבורי שממערב למבנה. מהגן שעל הגג קיימת גישה אל מרכז עינב, אל מגדל המגורים וכן יוצא ממנו מעבר המוליך דרומה באמצעות גשר אל בית עיריית תל אביב.

מגג מבנה זה, מהמרפסת הדרומית, תיעד רוני קמפלר במצלמת חובבים את רצח יצחק רבין שאירע ב-4 בנובמבר 1995. בסמוך למקום הרצח, על קירו הדרומי של מרכז הקניות נכתבו בתקופה שלאחר הרצח כתבי גרפיטי רבים המגנים את הרצח וקוראים לשלום ולהפסקת האלימות. כעבור מספר שנים החליטו לצבוע מחדש את הקיר אך הושארו כמה מטרים סמליים של גרפיטי אשר שומרו גם מאחורי זכוכית לזכר הסמל לביטוי הספונטני של העם בעקבות רצח רבין.

גלריית תמונות

קישורים חיצוניים

כיכר רבין וסביבתה
ניתן ללחוץ על הקישורים לשמות המקומות.
אנדרטה לשואה ולתקומהשדרות ח"ןכיכר מסריקשדרות בן-גוריוןשדרות דוד המלךרחוב אבן גבירולכיכר רביןגן העיר (תל אביב)‏בית עיריית תל אביב-יפורחוב גורדוןרחוב שלמה המלךרחוב פרישמןהלל צייטליןרחוב דוד בלוךקריית מאירKikar Rabin map.jpg
אודות התמונה

(1) האנדרטה לזכר יצחק רבין - במקום הירצחו. (2) האנדרטה לשואה והתקומה שיצר יגאל תומרקין (3) קולנוע גת

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0