קייטסרפינג

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף גלישת עפיפונים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ציוד לגלישת קיט

קַיְטסֶרְפִינְגאנגלית: Kitesurfing או Kiteboarding), בעברית גלישת מצנח[א] וידועה גם כגלישת קַיְט, או גלישת עפיפונים, היא גלישה באמצעות עפיפון מיוחד המנצל את כוח הרוח על מנת להניע את הגולש על פני המים על גבי גלשן קטן ממדים.

גלישת קיט היא ספורט ימי. ממציאו של הספורט אינו ידוע, אך הוא הופץ על ידי תושבים מצרפת והוואי בשנת 1999. בחודש מאי 2012 קבע איגוד השיט הבינלאומי כי גלישת קיט תהפוך למקצוע אולימפי החל מאולימפיאדת ריו דה ז'ניירו (2016) במקום גלשנים מדגם ניל פרייד RS:X, אך ההחלטה בוטלה לאחר כמה חודשים.[1]

הציוד

הגולשים בגלישת קייט (אנגלית: kitesurfing) משתמשים בציוד הבא:

  • גלשן (twin tip board) - לוח גלישה בעל 4 חרבות אשר מאפשר לגולש לרכב עליו בשני הכיוונים (בניגוד לגלשן גלים).
  • קייט (kite) - באנגלית עפיפון, בעברית חופה אליו מתחבר הגולש. החופה מורכבת ממספר בידונים (struts) המכילים אוויר הנדחס פנימה על ידי משאבה בלחץ אוויר בין 5–7 psi, אלו משמשים לשמירה על יציבות ומבנה העפיפון, כמו כן כדי לאפשר לו יכולת ציפה במים כדי שיהיה ניתן להניף את הקייט שוב מפני המים מעלה, במקרה שבו העפיפון נופל למים (מסיבת חוסר שליטה בעפיפון או נפילה של הרוח).
  • בר (bar) - זהו מוט ההיגוי שמחובר לעפיפון המאפשר שליטה על דרך 4 או 5 חוטים באורך של בין 20 ל 27 מטר.
  • טרפז (harness) - סוג של ריתמה שמתיישבת על גוף הגולש ואליה מתחבר הבר.
  • משאבה (pump)- לרוב מדובר במשאבה אשר הגולש נושא אותה בצמוד לעפיפון ובאמצעותה מנפח את הבידונים של העפיפון (בידון ראשי- leading edge) כמו כן את הבידונים הקטנים (struts)

תחום זה הוא חלק מ"ספורט העפיפונים" המתפתח כיום וכולל בנוסף שימוש בעפיפונים (power kites) ביבשה המניעים באגי -קייט באגי, סקייטבורד (מאונטן-בורד), גלישת קיט בשלג ועוד.

הבדלים עיקריים בין סוגים וצורות שונות של עפיפונים ומערכות חוטים

מערכות חוטים:

הקייטים הראשונים היו בעלי שני חוטים ולא אפשרו לגולש יכולת שליטה מלאה בעפיפון. עם התפתחות הספורט הופיעו פיתוחים של מערכות חוטים בנות 4 או 5 חוטים.

מערכת בת 5 חוטים נחשבת בטוחה יותר במקרי סכנה ומצבי מצוקה (quick release) כמו כן מעניקה לקייט יתרון יציבות משמעותי ברוחות חזקות, ציר סיבוב מרכזי מאפשר לעפיפון לנוע באופן רדיקלי וזריז יותר וכמו כן יכולת הנפה מחודשת מהמים חזרה מעלה (re-lunch). יש הטוענים[דרושה הבהרה] כי מערכת 5 חוטים יוצרת סכנה לגולש במצב בו הקייט מאבד כח באוויר, ויכול להתלפף סביב החוט החמישי.

עיצובים גאומטריים עיקריים:

  • C-Shape - נחשב לעיצוב הגאומטרי הראשון של העפיפונים, כיום משמש בעיקר לגלישה בסגנון חופשי (Freestyle) ביצוע קפיצות, תרגילים וירטואוזיים וכו'.
  • Bow - מבטא התפתחות משמעותית של עיצוב העפיפונים, מדובר בקייטים "חצי שטוחים" אשר מאפשרים לגולש לייצר יותר כח ביחס לרוח, כמו כן נחשב לקייט "משחרר" אשר מפחית את הכח אשר מייצרת הרוח מהגולש אשר שולט בעפיפון.
  • Delta C-Shape - עיצוב כלאיים בין צורת ה C הוותיקה ל Bow החדשני והרדיקלי, משלב בין היתרונות של כל קייט אך כולל לרוב מערכת "בריידלים" אשר נחשבים לחסרון משמעותי.
  • Hybrid - הקייטים ההיברידיים הם שילובים שונים בין העיצובים הקלאסיים.
  • Sigma - עיצוב ייחודי לחברת 'Naish' בה שפת התקיפה של הקייט דומה לאות היוונית 'סיגמא- Σ' . הדעות בענף הגלישה חלוקות לעניין עיצובים אלו, עיצוב זה יצא מייצור בשנת 2012.

סגנונות גלישת

  • Freeride - זהו הסגנון הנפוץ ביותר בקרב הגולשים, מבטא גלישה חופשית בים למרחקים ארוכים וקצרים, סגנון זה כולל קפיצות ותרגילים מעטים.
  • Freestyle - סגנון גלישה רדיקלי אשר כולל ברובו תרגילים מורכבים וביצועים באמצעות קפיצות, נפוץ לרוב בקרב גולשים וותיקים. סגנון זה מתחלק לאולד סקול (old school) וניו סקול (new school) - סגנון האולד סקול כולל לרוב קפיצות עם זמן מתמשך של שהיה באוויר. לעומתו הניו סקול מתאפיין בקפיצות אשר מתאפיינות בכח רב, סיבובים, יש הטוענים כי ממנו התפתח סגנון Wakestyle אשר כולל מאפיינים רבים מסגנון גלישה נפרד בעזרת סירה, הלא הוא Wakeboard.
  • Wave - גלישה על גלים גבוהים או נמוכים בעזרת העפיפון, בעל מאפיינים כמובן בעזרת גלשן אשר מיועד לגלים ודומה לעיצוב של סגנון גלישת גלים.
  • Race - סגנון גלישה חדש יחסית אשר שואב את עקרונות התחרות מתחום גלישת רוח בו התחרויות בין המשתתפים נערכות במקצה סלאלום בין מצופים, שיטת הניקוד זהה ברובה. בחודש מאי 2012 קיבל איגוד השיט העולמי החלטה להכיר במקצוע גלישת העפיפונים כספורט אולימפי אשר יחליף את דגם גלישת רוח הוותיק, כאשר הדגם האולימפי בו יתחרו הספורטאים יהיה Race.

תרגילים

  • Back Roll (באק רול) - את הבק רול מבצעים בשילוב מספר דברים שחייבים לעשותם בו זמנית, הטיית הקייט משעה 11 או 1 תלוי בכיוון הגלישה לשעה 11 או 1 בצד שהוא נגד כיוון הגלישה כאשר תוך כדי מבצעים פופ (לחיצת הגלשן כלפי מטה והצידה על גל או צ'ופ), לאחר מכן יש להטות את הראש הצידה לכיוון הבק רול שאותו אנו מבצעים ומיד לאחריו את הכתף על מנת ששאר הגוף יסתובב, כאשר חשוב להקפיד על הבאת הברכיים לחזה על מנת למנוע את נגיעתם במים ובכך תיעצר התנועה באמצע הבק. חשוב להקפיד עם סיום הבק ליישר את הרגליים חזרה לכיוון הגלישה וכמו כן יש להקפיד שההיגוי של הבר גם כן יהיה לכיוון הגלישה. מומלץ תמיד להקפיד על ידיים צמודות במרכז הבר על מנת שהתנועה לא תהייה אגרסיבית וחזקה שלא לצורך.
  • Front (פרונט)
  • Kiteloop (קייט לופ)

בטיחות

  • לימוד הספורט רק על ידי בתי ספר מקצועיים ומדריכים מורשים.
  • הנפה והנחתת העפיפון בבטיחות.
  • בדיקת הציוד לפני הנפה.
  • חובה לשמור מרחק בין הגולש לבין הסביבה.
  • שחרור מהיר של העפיפון.
  • אביזרי בטיחות כגון: קסדה, אפודת ציפה.
  • למידה וגלישה בחופים ייעודיים לגלישת קייטסרפינג.

עקרונות התעופה בקייטסרפינג

שגיאה ביצירת תמונה ממוזערת:
גולש מתפעל עפיפון שנמצא באוויר

העפיפון כאשר נמצא באוויר, משמש ככנף לכל דבר ועניין בו הרוח עוברת משפת התקיפה של העפיפון (בידון ראשי) אל עבר שפת הזרימה היא החלק האחורי. במצב בו הרוח עוברת באופן שווה בין החלק העליון של הקייט ובין החלק התחתון, הקייט יעמוד באוויר באופן יציב יחסית.

העפיפון מייצר כוח כאשר החופה ממתקמרת ביחס לכיוון הרוח, עקרון השליטה בעפיפונים מהסוג המודרני מתחלק לקייטים בעלי מערכת 4 או 5 חוטים, כאשר עקרון התפעול והשליטה זהה, אלא שמערכת חוטים בעלת חוט חמישי כוללת חוט נוסף במרכז העפיפון אשר מאפשרת שליטה מרבית ואלמנט בטיחות עיקרי במצב בו הגולש איבד שליטה על העפיפון ומקבל החלטה לנתק מעליו את החיבור לעפיפון.

ראו גם

איגוד השייט בישראל

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ‏ניר שועלי, גלשני הניל פרייד יישארו כדגם אולימפי, באתר nrg‏, 10 בנובמבר 2012

ביאורים

  1. ^ על פי התרגום לעברית של ספר חוקי תחרויות השַיִט
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

38385904קייטסרפינג