גופייה
גופייה היא סוג של חולצה, המאופיינת בכך שהיא חסרת צווארון ולרוב גם חסרת שרוולים. הגופייה מקיפה את הגוף בשלמות ולרוב אין לה כפתורים. כותנה היא החומר המועדף ליצירת גופיות.
את הגופייה נהוג ללבוש בתור בגד תחתון, ישירות על הגוף, מתחת לבגדים העליונים. באופן זה הגופייה יכולה לשמש בין היתר גם להסתרת הגוף מתחת חלק עליון שקוף או שקוף למחצה. הגופייה גם משמשת לספיגת זיעה. גופיה יכולה להיות ללא שרוול, עם שרוול קצר או ארוך.
בצבא היא חלק מתלבושת החובה של החיילים, גם כדי לספוג זיעה וכך למנוע חיכוך של בד המדים על הגוף.
בתקופות ובמקומות שנשים הכינו נדוניות, בגדים תחתונים נספרו כחלק מהנדוניה[1]. היו מוסכמות שונות לגבי מספר הגופיות שיש לכלול בנדוניה.
ישנן גם גופיות שמקובל ללבוש ללא כל כסות מעל. שימוש זה נפוץ במיוחד בימי הקיץ החמים ולצורך עיסוק בפעילויות ספורטיביות.
קיימים סוגים שונים של גופיות, ביניהם גופיית ספגטי שמאופיינת ברצועות בד דקות המחזיקות את הגופייה על הכתפיים, וגופיית סבא הנקראת על פי רוב לגופיות כותנה פשוטות וחסרות ייחוד.
היסטוריה
באוסף 'המוזיאון של לונדון' נמצאת גופיה סרוגה לילדים, סרוגה ללא תפרים[2], מה שמצביע על כך שנסרגה על 4 מסרגות דו צדדיות. הגופיה מתוארכת למאה ה-16.
כיון שעד המאה ה-18 אנשים לא הרבו להתרחץ, המעמדות העליונים לבשו בגדים תחתונים כדי להגן על הבגדים החיצוניים ממגע עם זיעה [3]ושאר נוזלי הגוף, וגם כדי להגן על עורם ממגע עם הבגדים העליונים, שהיו עשויים מחומרים גסים. לפשוטי העם בדרך כלל הייתה רק חולצה אחת במקרה הטוב.
ב-סוף יולי 1884, בהרצאות בתערוכת 'בריאות' באנגליה, מספר רופאים דברו על 'סילוק רעלים ושומנים מהגוף'[4] על ידי לבישת בגדים תחתונים סרוגים ביד או במכונה מצמר לבן טבעי. את רעיון הזה הפיץ דר' יאגר [Dr. Jaeger] משטוטגרט, גרמניה, שם היה מרצה לאנתרופולגיה וזואולוגיה בפוליטכניקום המלכותי [ Royal Polytechnic]. לטענתו לפני שלבש לבני צמר היה חולני ושמן.
שימושים ביהדות
בארץ הומצאה גופית ציצית[5], בהרשאה רבנית[6] שייחודה הוא שהקצוות התחתונים של הבגד משתלבים לבד של ציצית. מפני שהאקלים החם מקשה על גברים שומרי מצוות ללבוש גם טלית קטן וגם גופייה.
מיחזור משביח
עם המודעות הגוברת לאיכות הסביבה, יש נטייה גוברת למחזר את הגופיות הישנות, לא רק לסמרטוטים. גמישות הגופיות וצבעוניותן, עוררו רבות לעשות מהם תיקי נשיאה לירקות[7]. היות שלרוב הגופיות עשויות מסריג, הן משמשות חומר מצוין להפיכתן למעין חוטים עבים [8]המכונים 'חוטי טריקו', חוטי סריג אלו מצוינים לצינור או סריגת שטיחים, סלי בד וכדומה.
ראו גם
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ The Secret Life of Underwear, TROUSSEAU (באנגלית) (ארכיון)
- ^ Lesley O`Connell Edwards, Fashion for All. Garments knitted from Wool Yarn in Elizabethan England, PIECEWORK XXIII no1, 2015 January/February, עמ' 17
- ^ Yvonne Roach, A brief history of the men's undershirt, Robert Owen (באנגלית)
- ^ Stella Mary Newton, Sanitarians and Woolleners, Health, Art & Reason, 1974, London: JOHN MURRAY, 1974, עמ' 98-103, מסת"ב 0719524245. (באנגלית)
- ^ חיים שרייבר, לבישת גופיה ציצית, באתר ישיבה, ג' אב תשע"ח
- ^ מרדכי אליהו, חולצת גופיה בעלת ד' כנפות, באתר ישיבה, סיון תשס"ז
- ^ Imri Merrit, Recycling Tees: What To Do (And Not Do) with Your Used Clothing, Rush Order Tees, 15/1/2020 (באנגלית)
- ^ molliemakes, How to make t-shirt yarn for knitting or crochet, Mollie Makes, 4/11/2019 (באנגלית)
גופייה33511783Q2915329