אוטוטרוף

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף אוטוטרופי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כמעט כל הצמחים הם אוטוטרופים

אוטוטרוף ("Autos" ביוונית פירושו "עצמי", ו"trophe" פירושו "תזונה"; Autotroph פירושו "מזין את עצמו"; בעברית: יצרן) מתייחס ליצור המייצר את מזונו בכוחות עצמו והראשון בזרימת האנרגיה לעולם החי.

סיווג

רוב היצורים בעולם, ובכללם האדם, אינם אוטוטרוטפים, אלא הטרוטרופים; הם צורכים תרכובות אורגניות מהסביבה, ומשתמשים בהן לבניית התאים המרכיבים אותם, על כל מיליוני החומרים המצויים בהם.

היצורים האוטוטרופים מסוגלים לנצל את הפחמן הדו-חמצני המצוי באוויר לשם ייצור התרכובות המרכיבות את התא. היצורים האוטוטרופים היחידים הם רוב הצמחים וקבוצות מסוימות של חיידקים ופרוטיסטים. הצמחים, למשל, סופגים פחמן דו-חמצני מהאוויר ומים מהקרקע ומרכיבים מהם, בתהליך הפוטוסינתזה ("הטמעה", בעברית), גלוקוז, תרכובת אורגנית פשוטה ממנה ניתן ליצור חומרים רבים אחרים המרכיבים את תאי הצמח.

היצורים האוטוטרופים מתחלקים לשתי קבוצות, לפי האופן בו הם מפיקים אנרגיה:

  • פוטואוטוטרופים (Photoautotrophs) מפיקים אנרגיה בנצלם את אנרגיית אור השמש. רוב הצמחים, וכן קבוצות מסוימות של חיידקים, הם פוטואוטוטרופים; הם משתמשים בפוטוסינתזה לניצול אור השמש להפקת אנרגיה, וכן הם משתמשים בפחמן דו-חמצני לשם בניית תאיהם.
  • כמואוטוטרופים (Chemoautotrophs) מפיקים אנרגיה מפירוק תרכובות אי-אורגניות. קבוצות מסוימות של חיידקים הן כמואוטוטרופיות; הם משתמשים בפחמן דו-חמצני לשם בניית תאיהם, אך לא קיים בהם המנגנון הפוטוסינתטי; לפיכך הם מפרקים תרכובות חנקן, גופרית, מימן וברזל כדי להפיק אנרגיה.

(אופן הפקת האנרגיה מצוין, אם כן, בעזרת הקידומת כמו- או פוטו-; המילים הטרוטרוף ואוטוטרוף כשלעצמן אינן קשורות, כאמור, להפקת אנרגיה).

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0