מוסדות אהלי תורה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף אהלי תורה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אהלי תורה (בשם המלא: אהלי תורה אהלי מנחם – מוסד חינוך על טהרת הקודש) הוא רשת לימודים של חסידות חב"ד בשכונת קראון הייטס, המונה גני ילדים, תלמוד תורה, ישיבה קטנה וגדולה. נחשב למוסד החינוך החב"די הגדול בעולם המונה כ-2000 ילדים ובחורים.

היסטורייה

רבי מנחם מנדל שניאורסון בהתוועדות של שמחת תורה תשט"ו, הביע את רצונו שבמוסדות החינוך של חב"ד ילמדו על טהרת הקודש - ללא לימודי חול[1].

כעבר כשנה הקים הרב מיכאל טייטלבוים (נפטר בו' אדר ב' תשס"ה) בשנת תשט"ז בשכונת קראון הייטס מוסד חינוך על טהרת הקודש בשם "אהלי תורה", ללא תמיכה ממשלתית[2]. במשך השנים גדל המוסד, וכיום הוא מוסד הלימוד החב"די הגדול ביותר בעולם, בו לומדים למעלה מאלף תלמידים על טהרת הקודש ללא לימודי חול, בלשון הקודש וביידיש.

בהתחילה נפתח תלמוד תורה עם כמה תלמידים. כשהמחזור הראשון סיים את התלמוד תורה נפתחה גם ישיבה קטנה, וכשסיימו את הישיבה הקטנה נפתחה גם ישיבה גדולה, ומאז הפך למוסד הכולל את כל שלבי הלימוד.

אולם האירועים של אהלי תורה

הבניין המרכזי של אהלי תורה שוכן בפינת הרחובות איסטרן פארקויי וברוקלין בסמיכות ל-770, הבניין משמש את הישיבה הגדולה ואולם האירועים גדול ולידו שוכן התלמוד תורה של המוסד.

לאחר פטירת הרבי מלובביץ' נוסף שמו לשם המוסד בשם "אהלי מנחם".

ישיבה קטנה

הוקם בשנת תשכ"ד, בניין הישיבה נמצא בפינת הרחובות מונטגומורי וטרוי (במרכז השכונה), מנהל הישיבה עד תשע"ח היה הרב זושא וילהלם, כהיום מנהל הישיבה הוא הרב סילמן, בין המשפיעים של הישיבה נמנה הרב מיכאל אהרן זליגסון.

ישיבה גדולה

הוקם בשנת תש"ל, בין המשפיעים של הישיבה נמנים הרב נחמן שפירא, הרב אלחנן לשס, הרב יקותיאל פלדמן(יי') והרב שלום חריטונוב. הרב ישראל פרידמן (ניו יורק) שימש כראש הישיבה. בישיבה לומדים כ-350 בחורים.


הישיבה זכתה להכרה ממשלתית מטעם מדינת ניו יורק כמוסד אוניברסיטאי, ונכללה בתוכנית AARTS.

קובץ הערות וביאורים

ערך מורחב – קובץ הערות וביאורים

הישיבה התפרסמה במשך השנים בזכות קובצי חידושי תורה היוצאים בקביעות, שהכותבים בעיקר זה תלמידי ורבני הישיבה, בהם מתלבנים בנושאים בתורתו של הרבי מלובביץ', בחסידות חב"ד ונושאים תורניים נוספים, עם כותבי הקובץ נמנים גם רבני חב"ד וראשי ישיבות חב"ד בעולם, הרב גבריאל ציננער כתוב גם בקובצים אלה.

עורכו הראשי הוא הרב אברהם יצחק ברוך גרליצקי המשמש גם כר"מ ראשי בישיבה, ובכל שנה נבחרים כמה תלמידים לעורכים תחתו.

במשך השנים יצא על ידי הישיבה למעלה מ-35 ספרים בשם "קובץ פלפולים אהלי תורה".

התלמידים השלוחים

מדי שנה יוצאים מישיבת אהלי תורה מסיימי שיעור ד' ל'שליחות' בכ-25 ישיבות חב"ד בעולם הנזקקות לסיוע זה.

בוגרים בולטים

לקריאה נוספת

  • א. דשן, המוסד החשוב ביותר בעיני הרבי, עיתון בית משיח גיליון 118 עמוד 14–21

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ חינוך על טהרת הקודש - קונטרס המכיל לקט מדברי הרבי מלובביץ' בנושא.
  2. ^ השם שנבחר ("מוסד חינוך") היה בהשגחה פרטית. כשהרשויות הממשלתיות, עברו מידי שנה על רשימת בתי-הספר והישיבות כדי לבחון אם הם עומדים בתקנים - המוסד "אהלי תורה" לא הופיע באף רשימה, כי הוא לא נקרא בית-ספר וגם לא ישיבה. שם חריג כמו "מוסד חינוך", לא עלה כלל בדעתם לחפש וכך ניצלו דינא דמלכותא
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

27661865מוסדות אהלי תורה