ויליאם ארצ'יבלד ספונר
ויליאם ארצ'יבלד ספונר (באנגלית: Wiliam Archibald Spooner; 22 ביולי 1844 – 29 באוגוסט 1930) היה מורה, מרצה וכומר בריטי. הוא כיהן כראש פקולטה באוניברסיטת אוקספורד. ספונר מפורסם בטעות כאיש האחראי להתפשטות תופעת השימוש בביטוי משוכל, תופעה הקרויה ספונריזם, על שמו.
ספונר בקריקטורה מאת ספיי (לזלי וורד) בעיתון ואניטי פייר, משנת 1898 |
ביוגרפיה
ספונר למד בצעירותו בבית הספר Oswest. בהמשך למד במכללת אוקספורד לתואר ראשון והוא נשאר באוניברסיטת אוקספורד ליותר משישים שנה, במהלכם שימש כחבר (1867), מרצה (1868), מורה (1869) ראש הפקולטה (1876–1889) וכמפקח על לימודי היסטוריה עתיקה, תאולוגיה ופילוסופיה באוניברסיטה.
ההיסטוריון הבריטי ארנולד טוינבי מתאר את ספונר כ"איש דמוי-עכבר אך אמיץ כאריה". בירחון "Beaderws Digest"[1] הוא מתואר כ"לבקן נמוך קומה בעל פנים ורודות, קצר-רואי, בעל ראש גדול יחסית לגופו הקטן, ואופיו ידידותי ומסביר פנים".
בנוסף להיותו איש אקדמיה, ספונר היה גם כומר מוסמך מטעם הכנסייה האנגליקנית.
ביטוי משוכל
- ערך מורחב – ביטוי משוכל
ביטוי משוכל[2] הוא שיבוש מכוון או לא מכוון באיות והגיית מילים, צירופים או משפטים. באנגלית מכונה תופעה זו ספונריזם (Spoonerism), על שמו של ספונר, ששמו יצא לפניו כנוטה לשימוש רב בביטויים משוכלים. ספונר, שהיה איש מוערך בסביבתו, עורר גיחוך כשהשתמש לעיתים בשיבושי לשון. אך ביטויים רבים שנקשרו לשמו אינם שיבושים שהוא המציא, וודאי שייחוס התפשטות התופעה לספונר שגוי. הסטודנטים של אוניברסיטת אוקספורד השתעשעו בהמצאת שיבושים שונים בעקבות ספונר, וכך פשטה התופעה גם מחוץ לכותלי האוניברסיטה. כשסטודנטים ביקשו שירצה על נושא מסוים היה נוהג לעיתים להגיב "אתם לא רוצים הרצאה אלא לשמוע שוב שיבושי לשון שלי". מכל מקום, הפרסום שלפיו ספונר הוא האחראי על התפשטות התופעה אינו נכון, וספונר עצמו התנער מכך.
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ גיליון פברואר 1995
- ^ ראו בוויקימילון
34016634ויליאם ארצ'יבלד ספונר