קומארי מאיאוואטי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

קומארי מאיאוואטיהינדית: कुमारी मायावती; ‏נולדה ב-15 בינואר 1956) היא אשת עסקים ופוליטיקאית הודית. הייתה ראש ממשלת מדינת אוטאר פרדש ארבע פעמים: בין יוני לאוקטובר 1995, בין מרץ לספטמבר 1997, בין מאי 2002 לאוגוסט 2003, ובין מאי 2007 למרץ 2012. היא מנהיגת מפלגת בהוג'אן סאמאג' המייצגת את קאסטת הבהוג'אן או ה"דלית", לפי המסורת המעמד הנמוך ביותר בחברה ההודית. היא מכונה לפעמים על ידי מעריציה "בהנג'י" - "אחות".

מאיאוואטי נולדה בדלהי במשפחה בת תשעה ילדים של פקיד עני מקאסטת דלית והייתה למורה. הקריירה שלה הוערכה על ידי ראש ממשלת הודו לשעבר, פ. ו. נאראסימחה ראו כ"נס של הדמוקרטיה". בשנת 1993 יצרה קואליציה עם מפלגת סאמאג'וואדי, ובגיל 39 (בשנת 1995) הייתה לראשונה לפרק זמן קצר ראש ממשלת מדינת אוטאר פרדש. בכך היא שברה שלושה שיאים: לראשונה ראש ממשלה אישה, ראש הממשלה הצעירה בהיסטוריה, והראשונה מקרב קאסטת דלית. הגיעה שוב למעמד זה בשנת 1997 ובשנים 20022003, בקואליציה עם מפלגת בהאראטיה ח'אנאטה. באמצע הכהונה יצאה פעמיים מן הקואליציה ועזבה את התפקיד. בשנים 2007–2012 כיהנה שוב, הפעם קדנציה מלאה.

בתקופת שלטונה המדינה ידעה התפתחות רבה, בין השאר הודות לעבודות בנייה של תשתיות באזורים המאוכלסים על ידי קאסטת דלית - כגון סלילת כבישים וחיבור לרשת החשמל בכפרים רבים. פעולות הסיוע שיזמה לטובת השכבות החלשות גרמו לשיפור מצב התזונה בקרב הילדים, כפי שהשתקף בנתוני משקלם.

מאידך, נמתחה בקורת רבה על צבירת עושר רב על ידיה, ובמיוחד כתוצאה מפולחן האישיות שטיפחה, בדומה לשליטים מהעבר. בין השאר כיסתה שטחים נרחבים בעיר הבירה לאקנאו בשיש ורוד ואנדרטאות, פסלי פיל משיש, ופסלים שעוצבו לראשונה לכבוד דמויות מן הקאסטות הנמוכות כולל עשרות פסלים בדמותה. היא נחשבה לראש הממשלה העשיר בהודו כבעלת נכסים בשווי של 16 מיליון דולרים, כולל קניון גדול בניו דלהי ואוסף גדול של תכשיטים. עם זאת, צויין בתקשורת שלא הסתירה את נכסיה והכנסותיה ושילמה עליהם מיסים.

בבחירות בשנת 2012 הפסידה למפלגת סאמאג'אדי והתפטרה מתפקיד ראש הממשלה ב-7 במרץ 2012. כעבור חודש נבחרה במחיאות כפיים לבית העליון של הפרלמנט ראג'יה סאבהה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קומארי מאיאוואטי בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0