בית הספר סאדברי ירושלים
בעלי תפקידים | |
---|---|
סגל | 9 |
בית הספר הדמוקרטי סאדברי ירושלים הוא בית ספר בדגם סדברי שנוסד בירושלים בשנת 2002. בית הספר הוקם על ידי קבוצת מייסדים שהורכבה ברובה מהורים, אך כללה גם מבוגרים שאינם הורים, וילדים שהיו לאחר מכן לתלמידים בבית הספר. הוא ממוקם בשכונת מקור חיים, ברחוב מקור חיים 21 בירושלים. בשנת 2007 קיבל בית הספר רישיון ממשרד החינוך תחת הזרם של בית ספר מוכר שאינו רשמי.
בבית הספר רשומים כ-150 תלמידים בגילאים 5 עד 18, ועובדים בו תשעה אנשי צוות במשרה מלאה או חלקית (בכל יום נמצאים בבית הספר לפחות 5 אנשי צוות). בית הספר פועל בימים א' עד ה' בשעות 8:00 עד 15:45 וחובה על כל התלמידים להיות נוכחים בו לפחות 5 שעות בכל יום לימודים.
בית הספר מדגיש את החירות של התלמידים לתכנן את זמנם ופעילויותיהם כראות עיניהם. כל התלמידים, בכל הגילאים, אחראים על חינוכם הם, ללא התערבות של אחרים. בית הספר מתנהל באופן דמוקרטי מלא. לכל משתתף, תלמיד או איש צוות, יש קול שווה. לבית הספר מערכת חוקים הנקבעת ונאכפת על ידי כלל קהילת בית הספר.
יום בבית הספר
ביום לימודים טיפוסי ניתן למצוא תלמידים בכל הגילאים, עוסקים במגוון פעילויות. חלקם יושבים בסלון ומנהלים שיחות, חלקם קוראים, חלקם מנגנים וחלקם יושבים מול המחשב או עוסקים באומנות. סדר היום של כל תלמיד נקבע על ידו, לפי רצונו ותחומי העניין שלו. אין מערכת שעות כללית ואין חובת השתתפות בפעילויות השונות המתרחשות בבית הספר. הלמידה מתרחשת בכל מקום ובכל זמן בבית הספר בין אם בשיחה, במשחק, בלמידה עצמית או בקבוצות. כל התלמידים והצוות מחויבים בשמירה על חוקי בית הספר והנהלים בתקנון בית הספר. חוקי בית הספר נקבעים ונאכפים על ידי התלמידים והצוות באופן מלא ושווה באמצעות מוסדות בית הספר.
אספת בית הספר
בית הספר מנוהל על ידי האספה, בה יש קול שווה לכל תלמיד או איש צוות (חברי אספת בית ספר). האספה היא הסמכות העליונה הקובעת את חוקי בית הספר, התקציב, בעלי תפקידים, ענייני משמעת ונושאים הנוגעים לניהול חיי היומיום של בית הספר. את האספה מנהלים יו"ר האספה ומזכיר האספה הנבחרים באופן דמוקרטי לתפקיד. באספה רשאי כל חבר להביע את עמדתו לגבי הנושאים השונים וניתנת לו זכות הצבעה. החוקים צומחים מתוך יוזמות חברי האספה. כל חוק שנחקק באספה עובר הצבעת רוב וניתן לתיקון או ביטול במידת הצורך.
הוועדה לזכויות הפרט (וזה"פ)
הגוף המשפטי של בית הספר. הוועדה עוסקת בכל ענייני המשמעת, ויש לה הסמכות להטיל עונשים ולהעלות לדיון באספה עבירות משמעת חמורות. הוועדה מורכבת מתלמידים ואנשי צוות ומתכנסת מדי יום. ההשתתפות בוועדה היא חובה לשבוע אחד כול שנה. הוועדה עוסקת בתלונות על הפרות משמעת שהוגשו לה בכתב על ידי תלמידים או אנשי צוות. אחרי שמיעת טענות הצדדים מחליטה הוועדה אם לנקוט בצעדים משמעתיים.
פקידים וועדות
בעלי התפקידים נבחרים לכך באספת בית הספר. הם אחראים על תחומים שונים כגון: קבלת תלמידים, כספים, נוכחות, ניקיון, אחזקה, כו'. בסמכותם לקבוע נהלים ולאכוף אותם.
תאגידים
תאגיד הוא קבוצת אנשים המתעניינים בנושא משותף ורוצים לקדם אותו בבית הספר באמצעות פעילויות, אירועים, שיעורים, גיוס כספים, רכישת ציוד וכו'. לדוגמה, תאגיד טיולים אחראי על תכנון וביצוע הטיולים בבית הספר. תאגיד חיות מנהל פינת חי, תאגיד מוזיקה מרכז את פעילות המוזיקה, מפיק ערבי הופעות ורוכש ציוד. תאגידים מוקמים לפי יוזמות של תלמידים ואנשי צוות.
שם בית הספר
מהקמתו ועד לדצמבר 2005, היה שמו של בית הספר "בית הספר הדמוקרטי בירושלים". בסוף שנת 2005, לאחר דיונים רבים ותהליך מורכב שארך כשלושה חודשים, החליטה קהילת בית הספר (כולל הורי התלמידים) לשנות את שמו לשמו הנוכחי, "סאדברי ירושלים", בעיקר לאות הזדהות עם התנועה הבינלאומית לחינוך בדגם סדברי. באפריל 2011 שינתה אספת בית הספר לשם "הדמוקרטי סאדברי ירושלים"
קישורים חיצוניים
- בית הספר סדברי וואלי בארצות הברית
- מפת בתי הספר הדמוקרטיים בישראל באתר המכון לחינוך דמוקרטי
- ניר חסון, בית הספר הירושלמי שיש בו חופש כל השנה, באתר הארץ, 15 ביוני 2013
24714424בית הספר סאדברי ירושלים