ג'ון גרדון
ג'ון גרדון (נולד ב-2 באוקטובר 1933) הוא ביולוג בריטי העוסק בביולוגיה התפתחותית. הוא ידוע בשל מחקריו על שיבוט וכן על שיבוט בהעברת גרעין תא סומטי (Somatic Cell Nuclear Transfer), שיטה שבה משבטים DNA שמקורו מתא סומטי, כגון תא עור. על מחקרים אלה זכה ב-2009 בפרס לסקר וב-2012 בפרס נובל לרפואה ופיזיולוגיה.
קורות חיים
גרדון נולד בדיפנהל שבבריטניה. הוא סיים את לימודיו באיטון קולג', ולאחר מכן רצה להמשיך בלימודים קלאסיים באוקספורד, אולם לבסוף שינה את דעתו והחל ללמוד זואולוגיה. בלימודי הדוקטורט שלו באוקספורד, למד על שיבוט בהעברת גרעין תא סומטי בצפרדע רפואית, ואחר כך המשיך בלימודי פוסט-דוקטורט במכון הטכנולוגי של קליפורניה. לאחר לימודיו, שב לאנגליה ובשנים 1962–1971 החל לעבוד באוניברסיטת אוקספורד.
ברוב שנותיו, עבד גרדון באוניברסיטת קיימברידג', תחילה במועצת המחקר הרפואי בשנים 1971–1983 ומאוחר יותר במחלקה לזואולוגיה, החל מ-1983. ב-1972 היה גרדון ראש קולג' מגדלנה בקיימברידג', וכן לימד ביולוגיה של התא. ב-1989 הקים מכון מחקר לביולוגיה תאית ולחקר הסרטן באוניברסיטת קיימברידג' אשר נקרא על שמו, קולג' גרדון, והיה היושב ראש שלהם עד 2001.
ב-1958, כאשר היה באוניברסיטת אוקספורד, הצליח לראשונה לשבט צפרדע, תוך שימוש בגרעין תא סומטי שנלקח מראשן של צפרדע רפואית מהמין Xenopus laevis.[1] מחקר שהמשיך את עבודתם של רוברט בריגס ותומאס קינג מ-1952, בו הצליחו השניים להעביר גרעין מתאי בלסטולה עובריים של צפרדע האחו (Lithobates pipiens).[2] מחקרים אלה הובילו להתפתחויות טכנולוגיות ושל שיטות המשמשות את המדע עד עצם היום הזה. לפני עבודותיו של ג'ון גרדון, המונח "שיבוט" התייחס לצמחים,[3] אולם לאחר פרסום מחקריו, נכנס המונח לשימוש בהקשר של בעלי חיים.
ב-1962 גילה שהתמיינות תאים הפיכה, בניסוי בו החליף את הגרעין של ביצית מופרית של צפרדע בגרעין תא מעי של צפרדע בוגרת.[4] התא התפתח בהמשך לראשן נורמלי, ובכך הוכיח שב-DNA של תא בוגר וממויין קיים המידע הגנטי להתפתחות של כל תא אחר והפריך את הדוגמה שמיון של תא הוא בלתי-הפיך. גרדון הוציא DNA מתא בוגר, והזריק את הגרעין לתוך ביצית ממנה הוצא הגרעין.
מחקרים נוספים שעשה עסקו בלמידת התכונות של mRNA, ותעתוקו בתאים.[5] את מחקר זה עשה באמצעות אותה שיטה שפיתח, שיבוט בהעברת גרעין תא סומטי, באמצעותה ניתן לשלוט ב-RNA שמתועתק ומתורגם.
מחקריו בימים אלה עוסקים באותות בין-תאיים, כולל אותות המורים על התמיינות תאים, ומטרתם להבין את המנגנון העומד מאחורי תכנות מחדש של תאים, כולל דה-מתילציה של ה-DNA.
פרסים ותארים
- חבר בחברה המלכותית (1971)
- חבר באקדמיה האמריקאית לאמנויות ולמדעים (1978)
- חבר באקדמיה הלאומית למדעים (ארצות הברית) (1980)
- חבר בחברה הפילוסופית האמריקאית (1983)
- המדליה המלכותית (1985)
- פרס וולף (1989) יחד עם אדוארד ב. לואיס
- חבר חוץ באקדמיה הצרפתית למדעים (1989)
- תואר אבירות (1995)
- מדליית קופלי (2003)
- פרס לסקר (2009) יחד עם שיניה יאמאנקה
- פרס נובל לרפואה או לפיזיולוגיה (2012) יחד עם שיניה יאמאנקה
קישורים חיצוניים
- אבי בליזובסקי, לפתח תאי לב מעור החולה. כך הגדיר פרופ' ג'ון גורדון, אחד מזוכי פרס נובל לרפואה 2012 את תפקידם של תאי הגזע המושרים, באתר "הידען", אוקטובר 2012
- ניקולאס וייד, Cloning and Stem Cell Work Earns Nobel, ניו יורק טיימס, OCT. 8, 2012
- הביוגרפיה של גרדון במכון המחקר על שמו
- דן אבן ואסף שטול-טראורינג, זוכי פרס נובל לרפואה: חוקרים שהשיבו תאים למצבם העוברי, באתר הארץ, 8 באוקטובר 2012
- ג'ון גרדון, באתר פרס נובל (באנגלית)
הערות שוליים
- ↑ המאמר שפורסם ב-Nature
- ↑ מאמרם של השניים ב-ncbi
- ↑ The future of cloning מאמרם של גרדון וקולמן ב-Nature ב-1999
- ↑ מאמרו "The Developmental Capacity of Nuclei taken from Intestinal Epithelium Cells of Feeding Tadpoles" מ-1962, שפורסם בירחון Development
- ↑ Use of Frog Eggs and Oocytes for the Study of Messenger RNA and its Translation in Living Cells מאמרו שפורסם ב-Nature
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] ג'ון גרדון26326964