המעבר הצפון-מערבי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף המעבר הצפוני)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המעבר הצפון מערבי
הצטמצמות כיפת הקרח בקיץ 2007
הצטמצמות הקרח במעבר הצפון מערבי - כמעט ללא קרח בקיץ 2016

המעבר הצפון־מערבי הוא מעבר ימי המחבר בין האוקיינוס האטלנטי לאוקיינוס השקט, דרך הארכיפלג הארקטי הקנדי. זהו אחד מהמעברים הימים באוקיינוס הקרח הצפוני, יחד עם המעבר הצפון-מזרחי והמעבר הימי הצפוני לחופי רוסיה. בעקבות התחממות כדור הארץ, הקרח באזור הארקטי נמס, ופותח את האפשרויות לשימוש מסחרי של מעבר זה. מומחים משערים שהקרח יימס עד לשנת 2030 והמעבר יהיה פתוח כל ימות השנה.

היסטוריה

במשך כמעט 300 שנים ניסו מגלי ארצות למצוא את המעבר. אחת התאוריות שתמכו בקיומו של מעבר זה, שפותחה על ידי מת'יו מורי, טענה שמכיוון שבגוף לוייתנים באוקיינוס האטלנטי התגלו צלצלי ספינות מהאוקיינוס השקט ולהפך, וכיוון שהלוייתנים הם יונקים הנושמים באמצעות ריאות וצריכים לעלות לפני המים כדי לנשום, הם אינם יכולים לעלות לפני המים כאשר האזור שופע קרח, בכף הורן, מה שמוכיח שללוייתנים יש ככל הנראה מעבר מהיר בין האוקיינוסים.

המשלחת הראשונה שצלחה את המעבר באונייה הונהגה בידי רואלד אמונדסן ב-1903. הוא השלים את המעבר בשלוש שנים, כאשר נאלץ לבלות שני חורפים ליד אי המלך ויליאם (אנ'). ב-1940 ו-1942 החוקר הנרי לארסן צלח את המעבר מספר פעמים ממזרח למערב ולהפך. ב-1944 הצליח לעבור את המעבר לראשונה במסע שהתחיל והסתיים באותה עונה (86 יום).

בשנת 1969 הספינה SS Manhattan הפכה לספינת המסחר הראשונה שצלחה את המעבר, כאשר היא בחנה את התכנות העברת נפט בנתיב הימי. הספינה הייתה ספינת המסחר הגדולה ביותר של ארצות הברית באותה תקופה, וגם שוברת קרח הגדולה ביותר באותה תקופה. למרות הצלחת המסע, הוחלט שהעברת נפט דרך הים הייתה לא רווחית מספיק באותה תקופה, והשקיעו בצינור הנפט חוצה אלסקה.

לראשונה ב-2007 נפתח המעבר לעונה, כאשר שטח נרחב ממנו אשר היה מכוסה קרח בחורף נמס למשך כל הקיץ.

בקיץ 2016, לראשונה חצתה את המעבר אוניית תענוגות הנושאת 1700 איש, כאשר ביצעה את המסע תוך פחות מ4 שבועות במעבר מאלסקה לניו יורק.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא המעבר הצפון-מערבי בוויקישיתוף


ערך זה הוא קצרמר בנושא גאוגרפיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.