ההיגיינה הטבעית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ההיגיינה הטבעית (Orthopathy) היא שיטת טיפול שהמציא סילבסטר גראהם במסגרת "הרפואה האלטרנטיבית" מקור השיטה עוד מהמאה ה-19. השיטה מורכבת מקבוצת אמונות וערכים שמקורם בתנועת הריפוי הטבעי. עקרונות השיטה מנוגדים לממצאי המחקר המודרני.

לשיטה עקרון מנחה כללי אחד והוא שכל עוד לגוף לא נגרם נזק בלתי הפיך וכי ניתנים לו כל האמצעיים הדרושים לריפויו הרי שבכוחו שלו (הגוף) יכול לרפא כל חולי, וכי לו הכלים להתמודד עם הרעלים והנגיפים הפועלים נגדו. השיטה דוגלת בעקרונות רפואיים אחרים מאלו של השיטה הקונבנציונאלית, והיא פתוחה יותר לתאוריות ביולוגיות שונות מאלו המערביות המקובלות, לדוגמה, השיטה ככלל לא רואה את החיידקים כמחוללי מחלה, (בניגוד לתאוריה החידקית של המחלה, המקובלת במחקר) השיטה גם לא מקבלת את העקרון כי תרופות מרפאות, אלא מדכאות תהליכי ריפוי. תורת הריפוי הטבעי היא חלק מהשקפת עולם ודרך חיים, שנקראות "ההיגיינה הטבעית".

תנועת הריפוי הטבעי

תנועת הריפוי הטבעי נוסדה במאה ה-19 בארצות הברית מראשי התנועה באותה תקופה היו ד"ר ג'ון .ה. טילדן ועוד מס' מטפלים. שיטות הריפוי של חסידי התנועה התבססו על שינוי בתזונה, צומות קצרים וארוכים, טיפול במים (הידרותרפיה), חשיפה מבוקרת לאור השמש (אמבטיות שמש), התעמלות מתקנת כגון פלדנקרייז ועוד.הם הפיצו כתבי עת ופירסמו ספרים בנושאים הנ"ל. בשנת 1948 הקים המטפל האמריקאי הרברט שלטון, יחד עם מטפלים טבעונים אחרים, את תנועת הטבעונים בארצות הברית: Natural Hygiene Movement. התנועה דוגלת באורח חיים בריא המבוסס על מזון טבעי, אוויר ומים נקיים ופעילות גופנית. הטיפול הטבעי בחולים נעשה בעיקר על ידי צום ושינוי תזונתי.

עקרונות השיטה וביסוסה

השיטה מבססת את יעילותה על מקרים המפורטים במס' ספרים[1][2][3] שיצאו תחת ידי המטפלים בשיטה.

העקרונות העיקרים של השיטה הם:

  1. חיידקים אינם גורמים מחלות אלא מפרקים ומעכלים רקמות פגועות ולכן כל חדירת ופגיעת חיידק מקורה ברקמה שהייתה פגועה קודם לכן. השיטה כן מזהה את החיידקים כמשחררי רעלים וכי הם כן מזיקים לגוף אך לא מתמקדת בהם כגורמים הראשונים למחלה.
  2. השיטה מזהה כי אברי הגוף השונים, הכליות, הכבד, הריאות, העור, העיניים, האוזניים ומערכת העיכול הם, בין השאר, כלים רבי עוצמה לפינוי פסולת מהגוף וכי לגוף הכוח להפעיל אותם בצורה האופטימאלית ביותר כדי לשוב למצב מיטבי.
  3. טיפול באמצעות צום
  4. תכונת הריפוי העצמי של הגוף טבועה באדם מיום היוולדו, ומלווה אותו לכל ימי חייו. היא מאפשרת לו להגן על עצמו מפני פגעים שונים, וגם לרפא את עצמו או לבצע תיקון.
  5. יש להתייחס אל המחלה כאל מצב תקין של הגוף, בו הגוף מנסה לסלק ולפנות את הרעלים והפסולת הנוצרים כתוצאה מהפרת חוקי הטבע בגלל החולה עצמו, או כתוצאה מתנאי סביבה גרועים (זיהום אוויר, מים, מזון, טמפרטורות קיצוניות ועוד) וכי צריך לעודד את הפרשת אותם רעלים מהגוף גם במחיר של הסבל הקיים בעת חולי.
  6. תפקידו של המרפא הוא לעזור לגופו של החולה להחלים, על ידי הדרכה נכונה בתזונה ובאורח חיים בריא, כך שיווצרו התנאים האופטימאליים להחלמה.

ביקורת

כנגד השיטה ישנה ביקורת חריפה אשר התעוררה עוד בהתחלת הקמת השיטה. המבקרים טוענים כי מדובר בתעלול ואשליה ואפילו כי המטפלים בשיטה עלולים לגרום למוות וכי השיטה אינה בטוחה ולא מבוססת על מחקרים אמינים או סיפורי מקרה מספיקים כדי להוכיח את יעילותה[4].

ספרים בנושא

  • "הצום כדרך ריפוי"- יצחק בן-אורי (2010)
  • "הבריאות שלך"- יצחק בן-אורי (2007)
  • "אמהות בדרך הטבע"- יצחק בן-אורי (1993)
  • "תזונת האדם ובריאותו"- יצחק בן-אורי (1989)
  • The Science and Fine Art of Food and Nutrition"- (1984) Herbert Shelton"

הערות שוליים

  1. ^ (1964) Fasting For Renewal of Life- Herbert Shelton
  2. ^ (1911) The Fasting Cure- Sinclair upton
  3. ^ (1999) הצום כדרך ריפוי- יצחק בן אורי
  4. ^ Stephen Barrett, M.D. A Critical Look at "Natural Hygiene". Quack watch. January 1, 2007
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

24789388ההיגיינה הטבעית