גבעת הטירה בבודפשט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בודפשט, כולל גדות הדנובה, גבעת הטירה ושדרת אנדראשי

Flag of UNESCO.svg אתר מורשת עולמית
דרום הגבעה - הארמון והחומות

צפון הגבעה - כנסיית מתיאש, באסטיון הדייגים ומלון הילטון
מדינה הונגריההונגריה הונגריה
האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית תרבותי בשנת 1987, לפי קריטריונים 2, 4
דרום הגבעה - הארמון והחומות

גבעת הטירה בבודפשטהונגרית: Budai várnegyed) היא גבעה בבודה (האזור הגבוה, העתיק, של העיר בודפשט), אחד מסמליה ואתר מורשת עולמית. בגובה של כ-60 מטרים מעל הדנובה, היוותה הגבעה לאורך ההיסטוריה עמדה אסטרטגית טובה, היא הייתה הבסיס למתיישבים המדיארים הראשונים, בה הקים בלה הרביעי, מלך הונגריה את מבצרו ומתיאש הוניאדי פיתח בה את עיר בירתו. הגבעה כוללת את ארמון המלוכה, את באסטיון הדייגים ואת כנסיית מתיאש, מראש הגבעה נשקף נופה של פשט, המשתרעת ממול. כמו כן מהווה גבעת הטירה, המוקפת בחומה, רובע המכיל רחובות קטנים ומפותלים המשמרים אופי ימי ביניימי ובהם פסלים וצלבים לאות הודיה על הנצלות העיר ממגפות במהלך ההיסטוריה. רוב שטח גבעת הטירה סובל מיתר-מסחור ותיירותיות המתבטאים בדמי כניסה הנגבים לביקור באתרים השונים ובתי אוכל מהיר. בלב הגבעה שוכן מלון הילטון בודפשט, שהוקם באופן המשתלב עם יסודות מבנים עתיקים ושקירותיו השקופים משקפים את הכנסייה ובאסטיון הדייגים.

הארמון המלכותי

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – ארמון בודה
הכניסה לארמון

בנית הארמון המלכותי החלה ליד כנסיית מתיאש על ידי בלה הרביעי, מלך הונגריה. זיגמונד, קיסר האימפריה הרומית ה"קדושה" (זיגיסמונד מלוקסמבורג) בנה ארמון גותי על המקום בו נמצא הארמון הנוכחי. במאה ה-18 הקים שלטון בית הבסבורג את ארמון המלוכה של "הבירה המשנית" של אימפריה האוסטרו-הונגרית באותו מקום. הארמון המקורי נהרס במלחמת העולם השנייה ושוקם. במהלך עבודת השחזור גילו ארכאולוגים הונגרים את שרידי הארמון הגותי מהמאה ה-15 וחשפו את קירות המגן המקוריים וכן את החדרים המלכותיים של הארמון.

חלק מהארמון משמש כיום כגלריה ההונגרית הלאומית. ומוצגות בו יצירות אמנות המתעדות את ההיסטוריה ההונגרית הסוערת במהלך תקופות ארוכות בה נשלטה על ידי מעצמות זרות.

שער האריות מוביל לחצר פנימית בארמון המלכותי, קיבל את שמו מארבעת האריות שמתבוננים מעליו.

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הארמון המלכותי בוויקישיתוף

כנסיית מתיאש

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – כנסיית מתיאש
כנסיית מתיאש
פסלו של אישטוון הראשון, מלך הונגריה בין הכנסייה לבאסטיון הדייגים

הכנסייה נבנתה בין המאה ה-13 למאה ה-15. חלק מהארכיטקטורה הקיימת היא מתקופת שלטונו של זיגיסמונד מלוקסמבורג, אך שמה מתייחס למלך מתיאש הוניאדי (מתיאש קורבינוס) שפעל רבות לקידום הכנסייה. רוב הפרטים המקוריים אבדו כאשר הטורקים הסבו את הכנסייה למסגד הגדול בשנת 1541. במהלך שחרור בודה מעול הטורקים נהרסה הכנסייה כמעט לחלוטין, אך נבנתה מחדש בסגנון ברוקי על ידי המסדר הפרנציסקני. הרס נוסף נגרם לכנסייה בשנת 1723, והיא שוחזרה בסגנון נאו-גותי בשנים 18731896.[1]

לפני הכנסייה, בינה ובין באסטיון הדייגים, מוצב פסלו של אישטוון הראשון, מלך הונגריה רכוב על גבי סוס.

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא כנסיית מתיאש בוויקישיתוף

באסטיון הדייגים

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – באסטיון הדייגים

באסטיון הדייגים (בהונגרית: Halászbástya) היא מרפסת-נוף וטיילת מסוגננת שתוכננה והוקמה בין 1895 ו-1905 בסגנון נאו-גותי בין כיכר כנסיית מתיאש לגבול הגבעה הפונה אל נהר הדנובה ונופה של פשט, שבמרכזו בניין הפרלמנט ההונגרי. ה"מצודה" כוללת שבעה מגדלונים ("בסטיונים"), לכבוד שבעת השבטים המדיארים שכבשו את הונגריה ב-896 בין המגדלונים משתרעת טיילת נוף ובה בית קפה ומסעדה. למצודה נגרם נזק רב בעת מלחמת העולם השנייה והיא שוקמה ב-1947 על ידי יאנוש שולק, בנו של פרידש שולק, אדריכל המבנה המקורי.

שם המצודה נובע מגילדת הדייגים שהייתה אחראית על הגנת מקטע זה של גבעת הטירה בימי הביניים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא באסטיון הדייגים בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0