אישטוואן אנטל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אמן ריקה. אישטוואן אנטלהונגרית: Antal István; בודפשט, 27 בינואר 1909[1] – בודפשט, 25 בספטמבר 1978) היה פסנתרן, מורה למוזיקה יהודי-הונגרי.

ביוגרפיה

אישטוואן אנטל נולד במשפחה יהודית כבנם של המתמטיקאי מרק אנטל ושל סרנה וינטרניץ ואחיו הצעיר של המשורר יאנוש אנטל.[2] הוא הופיע לראשונה בציבור בנגינה על פסנתר ביולי 1922 בקלוז'-נאפוקה. למד באוניברסיטה למוזיקה ואמנויות הבמה של וינה בשנת 1925 ולאחר שסיים את לימודיו שם נסע לברלין. שם סיים את לימודי האמן שלו כתלמידו של לאוניד קרויצר. במרץ 1936 ערך את קונצרט הבכורה שלו בבודפשט בוויגאדו (ויגאדו מתורגם בדרך כלל כ"מקום לשמחה"), בשנה שלאחר מכן התיישב בבירת הונגריה. הוא למד ניתוח צורות והרכבה אצל אישטוואן שטראסר ולאו ויינר.

משנת 1945 היה מורה ב"בית הספר הלאומי למוזיקה" ומשנת 1948 באקדמיה למוזיקה ע"ש פרנץ ליסט. מיד לאחר סיום מלחמת העולם השנייה הצטרף לחיי הקונצרטים המקומיים והבינלאומיים. בשנת 1948 נסע לשוודיה במלגת לימודים. הוא המשיך באמנויות הבמה ובפעילויות ההוראה שלו עד מותו. הקונצרט האחרון שלו היה ב-12 ביוני 1978.

הרפרטואר שלו כלל יצירות מאת באך, בטהובן, שוברט, פרנץ ליסט, בלה ברטוק ופסנתרנים הונגריים בני התקופה. הוא הציג את הסוויטה של אנטל מולנאר שמונה היצירות לפסנתר של ג'רג' קורטג, את סונטינה של אנדרה סרבנסקי, את הקונצ'רטו לפסנתר מס' 3 של פאל קדושה, את הסונטה לכינור ולפסנתר של רז'ה שוגאר ואת הקונצ'רטו לפסנתר של זולטאן הורושינצקי.

הוא היה בחבר השופטים בכמה תחרויות מוזיקה בינלאומיות והיה חבר מייסד של אגודת ליסט בבודפשט וחבר אגודת שופן בווינה ובוורשה. נגינתו האמנותית נשמרה במספר תקליטים. אשתו, דורה סוקולאי (אנטל), הייתה מנהלת המוזיקה של חברת התקליטים ההונגרית. בנם הוא המנצח והחלילן מתיאש אנטל.

פרסים והוקרות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אישטוואן אנטל בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "Születési bejegyzése a Budapest VII. kerületi polgári születési akv. 302/1909. folyószáma alatt".
  2. ^ "Szülei házasságkötési bejegyzése a Budapest VIII. kerületi polgári házassági akv. 716/1905. folyószáma alatt".
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0