רבי משה פרנס מרוטנבורג

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

רבי משה פרנס מרוטנבורג היה אחד מהראשונים, הוא חי ופעל בעיר רוטנבורג שבגרמניה בשלהי המאה ה-13 או בראשית המאה ה-14, מתלמידי המהר"ם מרוטנבורג, ומחבר 'ספר הפרנס'.

קורות חייו

אין בידינו ידיעות על קורות חייו של רבי משה פרנס או התקופה המדויקת בה חי, אולם מדברי הראשונים שחיו בדורות שאחריו המזכירים את ספרו, כמו המהרי"ל[1], עולה שקיבל תורתו מתלמידי מהר"ם מרוטנבורג, ואולי אף ממהר"ם עצמו. לאחר הוצאת ספר הפרנס לאור, אושררה השערה זו מתוכן הספר, המלא במובאות מדברי מהר"ם מרוטנבורג.

ספר הפרנס

רבי משה פרנס כתב את ספר הפרנס שלא ראה אור במשך מעל חמש מאות שנים. על פי המובא בהקדמת המו"ל של הספר, כתב יד של ספרו התגלגל לידי ר' שמריהו צוקרמן, שהיה מחותנו של רבי יעקב אטלינגר, שהעבירו לרבי דוד לוריא (הרד"ל) שהחל לערוך את הספר ולהגיהו בשנת התקצ"ב (1832), אך לא הספיק להשלים את המלאכה. קרובו, רבי שמואל לוריא לקח אליו את כתב היד של הספר, ובשנת התרל"ה (1875) רכש ממנו רבי משה שמואל הורוויץ את כתב היד, ולאחר שסיים את מלאכת הגהת הספר, הוציאו לאור בשנת התרנ"א (1891).

כך תיאר החיד"א בספרו הביבליוגרפי שם הגדולים את ספר הפרנס:

בתשובות מהרי"ל ומהר"י קולון ואיסור והיתר מזכירין אותו הרבה. ואיסור והיתר כלל מ"ו אות ג' ומהרי"ל בתשו' סי' קנ"ו כתבו שהפרנס כתב בשם מהר"מ, וראיתי בסדר הדורות דף קע"ה ריש ע"ב שיחסו לר' משה פרנס מרוטנבורג, ומובא במהרי"ל כמה פעמים, עד כאן לשונו. וכתב מהרי"ל בתשובה סוף סי' קפ"א דספר הפרנס בתראה הוא, ועל פי מהר"ם נכתב, עיין בדבריו זכרונו לברכה

שם הגדולים מערכת ספרים אות פ [קמו] פרנס

קישורים חיצוניים

  • ויקיטקסט ספר הפרנס, באתר ויקיטקסט
  • הערות שוליים

    1. ^ לשון שו"ת המהרי"ל סימן קפא: ”ולא תימא מדרמב"ם לחודיה הוא דאסורי לחלוץ מן הסומא, אלא בסדר חליצה שבספר פרנס, דבתראה הוא, ועפ"י מהר"ם נכתב, כתב גם כן דסומא אינו חולץ”.
    Maimonides-2.jpg ערך זה הוא קצרמר בנושא רבנים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
    Logo hamichlol 3.png
    הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
    רשימת התורמים
    רישיון cc-by-sa 3.0