מדוע אתה מצביע ימין ומקבל שמאל?

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מדוע אתה מצביע ימין ומקבל שמאל?
עטיפת מדוע JH7.jpg
מידע כללי
מאת ארז תדמור
איורים מושיק גולסט
שפת המקור עברית
סוגה היסטוריה ופוליטיקה
הוצאה
הוצאה הוצאת סלע מאיר
תאריך הוצאה 2017
מספר עמודים 279
עורך אורי רדלר
קישורים חיצוניים
הספרייה הלאומית 990040550940205171

מדוע אתה מצביע ימין ומקבל שמאל? הוא ספר מאת ארז תדמור העוסק בפוליטיקה הישראלית בהיסטוריה ובהווה.

הספר יצא לאור בעברית בשנת 2017, בהוצאת סלע מאיר.

הספר

בבסיס הספר עומדת הטענה, שמקבלת ביטוי גם בשם הספר – כי על אף שמ-1977 והלאה מוקמות רוב ממשלות ישראל בידי הימין, בתחומים רבים ממשיכה להיות מיושמת מדיניות שמאל.

החלק הראשון בספר מבסס את הטענה האמורה. החלק השני מנמק "מדוע אתה מצביע ימין ומקבל שמאל?", ותשובתו היא כי חלק ניכר מהשלטון נותר בידי אליטות בעלות השקפה שמאלנית שביססו עוד קודם לכן את שלטונן בזירה המשפטית, התקשורתית התרבותית והאקדמית[1].

החלק האחרון בספר מציע דרכי פעולה כדי שניצחון הימין בקלפי יקבל ביטוי מעשי.

תדמור טוען ששלושה מהמוקדים העיקריים שבהם יש לשמאל אחיזה הם התקשורת, מערכת המשפט וההשכלה הגבוהה, ומציע לשנות זאת בהתאמה על ידי פתיחת שוק התקשורת לתחרות, ריסון כוחה של הביורוקרטיה המשפטית, והצעת אלטרנטיבה בתחום ההשכלה הגבוהה בד בבד עם שינוי הסילבוס לכיוון שמרני יותר[2].

ביקורת

חוקר תולדות הציונות ד"ר אפרים אבן הקדיש טור ביקורת לספר ופירט בו קביעות שלדבריו תדמור לא הביא להן אסמכתא, בעיקר בהתייחסותו של תדמור בספרו למנחם בגין[3].

הדוקטורנט דניאל רוזנברג, בכתב העת סוציולוגיה ישראלית, כתב על הספר כי "הטקסט קורא תיגר על כמה מהדעות המושרשות בקרב מחנה הימין הפרלמנטרי, בעיקר זה אשר מרכיב את הקואליציה מאז שנת 2009", והוסיף, "הבעיה העיקרית של הספר היא זו אשר עולה גם בדיונים אחרים סביב מקומו של הימין המתחדש בישראל, והיא הפער המהותי בין השמרנות הפילוסופית שלו למהפכנות הפרקטית שלו. ניתוחו של תדמור נטה לרוב לסוג של סוציולוגיה ביקורתית, אך לעיתים מתגנבת לדבריו נימה של פונקציונליזם קלאסי ושמרני"[2].

יצחק מור כתב בביקורת על הספר: ”הספר איננו מחדש רבות למי שעוקב ברצינות אחר יחסי הכוחות בין שמאל וימין בישראל, אולם כוחו בריכוז החומר למסמך אחד ובקריאה הנלהבת שלו, הנזעמת והנמרצת, לפעולה. אלו מעניקים לספר תנופה, גורמים לדפים להתהפך במהירות ואולי גם יניבו פירות מעשיים.”[4]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0