יחסי הודו – סרי לנקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יחסי הודוסרי לנקה
הודוהודו סרי לנקהסרי לנקה
India Sri Lanka Locator.svg
הודו סרי לנקה
שטחקילומטר רבוע)
3,287,263 65,610
אוכלוסייה
1,437,339,951 21,930,760
תמ"ג (במיליוני דולרים)
3,385,090 74,404
תמ"ג לנפש (בדולרים)
2,355 3,393
משטר
דמוקרטיה דמוקרטיה

יחסי הודו-סרי לנקה הם היחסים הכלכליים והאידאולוגים שבין הודו לסרי לנקה.

טיב היחסים

היחסים בין סרי לנקה להודו מסתכמים ביחסים טובים, הכוללים תיירות רבה, סחר וברית צבאית באופן הדדי. מנהיגי שתי המדינות נפגשים מדי כמה שנים בכדי לדון בנושאים אסטרטגיים ושיתופי פעולה אזוריים, כמו למשל בניית אבטחה משותפת באוקיינוס ההינדי כחלק מפרויקט צבאי משותף של שתי המדינות בדרום אסיה[1].

ביחסים בין המדינות ישנן עליות ומורדות הקשורות בנושאים ורגישיות פוליטיות, סיטואציות ביטחוניות או מצב הבורסה, אך בסך הכל מאז כינון היחסים עם הקמתה של סרי לנקה ב-1948 לא היו שתי המדינות מעולם במצב עוין. כמו כן, מאחר ששכנתה היחידה של סרי לנקה היא הודו, האינטרס הציבורי שעומד לפניה היא שמירה של היחסים עימה חזקים, בכדי למנוע התנגשות צבאית שככל הנראה תוביל לנפילתה של סרי לנקה[2].

היחסים כן הושפעו ממלחמת האזרחים בסרי לנקה מאחר שהודו נכשלה בניסיונה לסיים את המלחמה. בשנות ה-80, תחת לחץ מגורמים טמילים בהודו, נכנס צבא הודו לסרי לנקה בניסיון להפסיק את המלחמה. בשנת 1990, לאחר הסכם הפסקת אש עם הטמילים בסרי לנקה, עזבו ההודים את סרי לנקה. לרוע המזל, בשנת 1990 הנמרים הטמילים גירשו מהמחוז הצפוני יותר מ-70,000 מוסלמים. בעקבות כך נרצח בשנה שלאחר מכן מי שהיה ראש ממשלת הודו בזמן התערבותה בסרי לנקה רג'יב גנדי על ידי תומכי המפלגה הטימילית בסרי לנקה כנקמה על התערבותה הכושלת של הודו בלחימה. לאחר הרצח, ממשלת הודו גינתה את השלטון הטמילי בסרי לנקה (שהיה קשור בעקיפין לרצח) והטילה כמה סנקציות כלכליות על סרי לנקה. בסוף שנות התשעים חזרו יחסי שתי המדינות להתחמם, ועד מהרה חזרו לסחור.

בשנות האלפיים, כתוצאה מאינטרסים פוליטיים וכלכליים הדדיים, יחסי שתי המדינות התחממו מאוד, ועזרה הדדית בנושאי כלכלה וביטחון היו דבר שבשגרה. לדוגמה, הודו הייתה המדינה הראשונה שהגיעה לסייע לסרי לנקה לאחר הצונאמי בדצמבר 2004. בחודש יולי 2006, אז התקיימה בלבנון מלחמת לבנון השנייה בין ישראל ללבנון, פינתה הודו 430 אזרחים מסרי לנקה מאדמת לבנון על ספינות חיל הים ההינדי, אל דלהי וקולומבו בסיוע חברת אייר אינדיה.

בשנים האחרונות שתי המפלגות הגדולות בסרי לנקה נוקטות בצעדים דומים לשימור ושיפור היחסים הטובים עם הודו, בעזרת תמיכה בהודו בהצבעות האו"ם, סיוע כלכלי ותיירות מרובה. למשל, סרי לנקה תמכה במועמדותה של הודו לחברות קבועה במועצת הביטחון של האו"ם[2].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0