טיסת השבת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

טיסת השבת היא כינוי לטיסת 002 של חברת אל על שהמריאה באיחור ביום חמישי בערב ה-15 בנובמבר 2018 מניו יורק לישראל ובעקבות כך הייתה אמורה לנחות בנתב"ג לאחר כניסת השבת. כתוצאה מכך נוצרה מהומה במהלך הטיסה, כשבעקבותיה הטיסה נחתה קודם השבת באתונה שביוון.

בואינג 400–747 בשירות אל על

השתלשלות האירועים

טיסת 002 במטוס בואינג 747 של חברת אל על הייתה אמורה להמריא ביום חמישי ה-15 בנובמבר בשעה 17:40 מנמל התעופה קנדי בניו יורק ולנחות בנתב"ג בצהרי יום שישי של פרשת ויצא בשעה 11:40 כשזמן כניסת שבת הוא בשעה 16:20.

בעקבות מזג אויר סוער התעכבה העלייה למטוס בכשעה וחצי, לאחר שעלו כל הנוסעים התברר שחלק מדיילות המטוס עדיין לא הגיעו, לאחר המתנה של כשלש שעות שכללו בתוכן הבטחות מפורשות מצד הקברניט והצוות שכן היה על המטוס שינחתו שעה לפני שבת בתל אביב הגיעו הדיילות והטיסה המריאה, על אף שרבים מהנוסעים שומרי השבת ביקשו לרדת מהטיסה עוד לפני שזאת המריאה הם סורבו, על סיפון המטוס שהו כ-400 איש מלבד הצוות, מתוכם כ-70 נוסעים חרדיים ביניהם היה גם הרב שלום בער סורוצקין שהפעיל את כל כובד משקלו למניעת חילול השבת, כשעתיים לפני הנחיתה הודיעו לכלל הנוסעים שנוחתים באתונה שביוון בכדי שהנוסעים שומרי השבת יוכלו לרדת מהטיסה.

לאחר המתנה של שעתיים המריאה הטיסה לישראל ונחתה בשעה 18:49 בנתב"ג כשעתיים לאחר כניסת השבת[1], לדברי החברה הנוסעים שבחרו להמשיך ארצה טסו עם מטוס חכור של חברת ישראייר.

התגובה התקשורתית

עוד במהלך השבת הוציאה התקשורת החילונית כותרות על "חרדים שתקפו דיילות בטיסת אל על", באתר ynet למשל הביאו ציטוט מאחת הנוסעות שסיפרה על כך ש"לאחר 6 שעות טיסה אני שומעת צעקות ורואה דיילת בוכה לאחר שהרימו עליה ידיים, דחפו אותה ואיימו לפרוץ לתא הטייס. כל זה כדי לא לחלל שבת. מצאתי את עצמי עומדת ומגינה על דיילות בוכות שמחפשות רגע לעצור ולנשום אוויר מההתנהגות שמופגנת כלפיהן. כנראה שמצוות שמירת שבת גוברת על ואהבת לרעך כמוך", דבר שהתברר כשקר מוחלט.

על סיפון המטוס שהה יהודה שלזינגר הכתב הפוליטי של העיתון ישראל היום, שתיעד חלקים ניכרים מהטיסה וביסס את עמדת הנוסעים שומרי השבת, ובכך הכחיש מכל וכל את טענות התקשורת. לדבריו: "שירים אינם מכות והרמת קול אינה דחיפת דיילת"[2][3].

בעקבות כך קיימה הוועדה לפניות הציבור דיון מיוחד על כך בכנסת[4].

תגובת חברת אל על

חברת אל על הגיבה למקרה, "מזג אוויר קיצוני בניו יורק גרם לביטולים ועיכובים גדולים של המראות בקרב מאות טיסות של חברות תעופה, לרבות טיסות אל על שיצאו בחמישי בערב ארצה. על אף ביטולי הטיסות הרבים הצלחנו להוציא את טיסה 002 מניו יורק למען נוסעינו, תוך נחיתת ביניים באתונה. אל על דאגה לטיסת המשך לישראל באותו היום עבור הנוסעים. כמו כן, נוסעים אשר העדיפו להישאר באתונה בשבת טופלו על ידי נציגי החברה ואל על דואגת להשיבם ארצה. אנו מתנצלים על אי הנוחות שנגרמה ללקוחותינו, אולם כאמור העדפנו להוציא את הטיסה מניו יורק באותו היום לטובת לקוחותינו. יודגש כי החברה לא תסבול אלימות כלפי הצוות ותפעל בהתאם לחוק כנגד כל נוסע שתוגש כנגדו תלונה בנחישות וללא פשרות, כפי שעשינו עד היום". אל על המשיכה לרמוז בתגובתה כי היה אלימות של נוסעים כלפי הצוות.

לאחר מספר ימים ובעקבות הזעם בציבור החרדי[5] שהגיע עד לכנסת[6][7] הודה מנכ"ל אל על גונן אוסישקין בכך שלא הייתה כלל אלימות מצד הנוסעים על הטיסה[8].

כשבוע וחצי לאחר מכן ובניסיון להשקיט את הסערה בציבור החרדי הוציאה החברה הודעה: "בנושא טיסת אל על מה-15 בנובמבר מניו יורק לתל אביב החברה מוצאת לנכון לחזור ולהבהיר, כפי שכבר הבהירה בהודעה לתקשורת ביום 19 בנובמבר, כי היא לא הטילה אשם בציבור החילוני, הדתי או החרדי באירועים עליהם דווח. כל פרסום אחר לא נעשה על דעת אל על. אל על אינה מבחינה בהשתייכות לקוחותיה למגזר, מגדר או לאום כלשהו. הנהלת אל על מגבה ומוקירה את אנשי צוות האוויר והקרקע שפעלו בטיסה זו באופן מעורר הערכה"[9]. בציבור החרדי ראו בהודעה התחמקות חוזרת מצד החברה להתנצל על המקרה[10].

הנוסעים החרדים

הנוסעים שומרי השבת (כ-180 במספרם) שבתו באותה שבת בבית חב"ד באתונה[11] ולאחר שבת אל על דאגה להטיס אותם ארצה.

בעקבות תגובת החברה על אלימות בטיסה הציב הרב שלום בער סורוצקין אולטימטום לחברה שתתנצל בפני הציבור החרדי או שתוחרם על ידו[12], לאחר כחצי שנה התפרסם שהוגשה תביעה על ידי עורך הדין אשר רוטבאום בעניין[13].

כאקט של מחאה הופיע הרב סורוצקין ביום ראשון י"ז כסלו בנתב"ג וגזר את כרטיס ה"נוסע מתמיד" האישי שלו "טופ פלטינום" באל על, לדבריו עוד 180 נוסעים מתמידים כבר הביעו את נכונותם להחרים את החברה[14][15].

הפיצוי לנוסעים

חברת אל על הודיעה "כי החליטה להעניק כרטיס טיסה הלוך ושוב לאירופה לכלל 400 נוסעי הטיסה נוכח אי הנוחות שנגרמה ללקוחות החברה". לאחר תגובות זועמות של הנוסעים לאור הפיצוי המגוחך לדבריהם, הוגשה תובענה ייצוגית על ידי עורך הדין עמית חדד בשם הנוסעים לפיצויים על סך 50,000 ש"ח לכל נוסע והתנצלות מטעם החברה בפני הציבור החרדי[16], בתשרי תש"פ התפרסם שחברת אל על הגיעה לפשרה עם הנוסעים ופיצתה את הנוסעים ב-2,152 שקלים לכל נוסע[17][18].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ לאן המשיכה טיסת השבת באתר ביזנעס
  2. ^ העיתונאי חשף את האמת באתר JDN
  3. ^ בעיקר פייק ניוז באתר הידברות
  4. ^ דיון מיוחד באתר JDN
  5. ^ הזעם הציבורי באתר אומן שלום
  6. ^ מי יתן את הדין באתר JDN
  7. ^ יתקיים דיון בכנסת באתר קול חי
  8. ^ מנכ"ל אל על מודה באתר JDN
  9. ^ לא הטלנו אשם בציבור באתר COL-חב"ד און ליין
  10. ^ אל על והחרדים באתר ias
  11. ^ שליח חב"ד נרתם בכל מאודו חב"ד אינפו
  12. ^ אולטימטום לאל על באתר JDN
  13. ^ הנוסעים תובעים את אל על באתר JDN
  14. ^ ראשי המוסדות התייצבו בשערי נתב"ג באתר JDN
  15. ^ מאיימים לעזוב את 'אל-על' באתר לדעת
  16. ^ חרדים תובעים מליונים באתר JDN
  17. ^ מגוחך בהחלט – הפיצוי לנוסעי "טיסת השבת": 2,152 ש"ח באתר קול חי.
  18. ^ 'טיסת השבת': הפיצוי לנוסעים – רק 2,152 שקלים. באתר ביזנעס