חופש (עמותה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חופש
לוגו העמותה
פעילות פעילות למען הפרדת הדת מהמדינה ונגד כפייה דתית
מטה הארגון תל אביב
סינוף בינלאומי ברית האתאיסטים הבינלאומית

עמותת "חופש" (בשמה הרשמי חופש - עמותה ל"חופש" מדת) היא עמותה ישראלית מייסודם של הורים שבניהם חזרו בתשובה, המתנגדת לפעילות החזרה בתשובה ופועלת נגד ארגונים העוסקים בהחזרה בתשובה, דוגלת בהפרדת הדת מהמדינה, ובביטול כל מה שנתפס בעיניה ככפייה דתית, ופועלת נגד השפעה דתית במרחב הציבורי הישראלי. העמותה חברה בארגון ברית האתאיסטים הבינלאומית.

מטרות העמותה

  • לפעול ולתמוך בכל הדרכים האפשריות במסגרת החוק למען הפרדת הדת מהמדינה וכנגד כל גילוי של מה שהם מכנים "השתלטות חרדית" וכפייה דתית לצורותיה, כולל החזרה בתשובה.
  • לפעול בכל דרך להגברת המודעות של הציבור החילוני בישראל לזהותו היהודית-החילונית, לשתף פעולה עם גופים ציבוריים, ארגונים, מוסדות תרבות ואתרי אינטרנט במגמה להרחיב את הבסיס להשקפת העולם הליברלית, הפלורליסטית והחילונית של החברה החילונית בישראל.
  • להדריך ולסייע למשפחות שבניהם חזרו בתשובה או הפכו לחרדים.

היסטוריה

הודעה שפורסמה בעיתון על ידי ההורים, שהם למעשה מייסדי העמותה

במדינת ישראל של שנות ה-80 הייתה פעילות של עמותות חרדיות ודתיות והתגברה תופעת החזרה בתשובה בקרב הציבור החילוני. בסוף שנת 1985 החלו מספר הורים לצעירים שחזרו בתשובה להתארגן כקבוצה ולאתר אנשים נוספים כמוהם. בחודש מאי 1986 הקימה הקבוצה עמותה בשם "נפגעי החזרה בתשובה" שמטרותיה היו:

  • לחשוף בפומבי את שיטות המחזירים בתשובה.
  • לחקור את תופעת החזרה בתשובה והיקפה.
  • לעורר את דעת הקהל בארץ ולהעמידו על מה שהם רואים כ"סכנות", האורבות לפרט, למשפחה, לחברה ולמדינה מתהליך החזרה בתשובה.
  • לפעול אצל שלטונות המדינה, מוסדותיה ומנהיגיה, להעיר את תשומת לבם לתופעה, ולמנוע המשך ההחזרה בתשובה על ידי הפסקת התמיכה במוסדות העוסקים בפעילות זו.

על פי הכתוב באתר העמותה, הצליחה העמותה "להוציא אל מחוץ לחוק את הפעילות המיסיונרית-יהודית בבתי הספר ובבסיסי צה"ל".[1] בשנת 1987 שינתה העמותה את שמה ל-"ע.ל.ה. - עמותה למניעת ההשתלטות החרדית", ובכך התעסקה בנושאים אחרים מלבד החזרה בתשובה, כגון מניעת כפייה דתית ומניעת מצב של מדינת הלכה בישראל.

בשנת 1998 השתלבה העמותה עם אתר חופש, ושינתה את שמה ל-"ע.ל.ה - חופש". מאז, פעילות העמותה התנהלה במקביל ברשת ומחוץ לה. אתר חופש הוקם בנובמבר 1997 ומופעל בהתנדבות.[2]

בספטמבר 2004, התקבלה החלטה לשנות את שם העמותה ל-"חופש - עמותה לחופש מדת".

ביולי 2016 הגישה העמותה, יחד עם שורה של עותרים נוספים, עתירה לבג"ץ שדרשה משר התחבורה ישראל כץ ומשרד התחבורה לשקול להפעיל תחבורה ציבורית בשבת, זאת נוכח סירובם להפעיל תחבורה ציבורית בשבת.[3]

העמותה חברה בברית האתאיסטים הבינלאומית (Atheist Alliance International).[4]

העמותה מעוררת התנגדות בקרב הציבור הדתי והחרדי.[5]

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0